Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
7. 12. 2016,
10.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Švedska Slovenska rokometna reprezentanca Uroš Bregar

Sreda, 7. 12. 2016, 10.15

6 let, 7 mesecev

Veliko razočaranje v švedskih vrstah

Švedinje po slovenski zaušnici tarče kritik: Vse smo bile zanič

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Slovenija Švedska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenske rokometašice so prizadejale švedskim favoritinjam na evropskem prvenstvu boleč poraz (25:23). Švedski mediji po nepričakovanem spodrsljaju niso skoparili s kritikami na račun selektorja Henrika Signella. Njegove varovanke so bile zelo razočarane.

''Velik spodrsljaj. Fiasko. Neuspeh. Temni oblaki zaskrbljenosti. Zaušnica v obraz. To je zanič.'' Takšni in podobni napisi so pričakali žensko švedsko rokometno reprezentanco po porazu proti Sloveniji. Švedinje kot gostiteljice letošnjega evropskega prvenstva niso upravičile vlogo favoritinj. Proti Sloveniji so načrtovale osvojitev obeh točk, v drugi del tekmovanja, ki bo potekal v Göteborgu, pa so nameravale vstopiti s štirimi točkami.

Navijači zaskrbljeni, s koliko točkami v Göteborg?

Louise Sand je letos s Švedsko nastopila tudi na olimpijskih igrah in osvojila sedmo mesto. | Foto: Reuters Louise Sand je letos s Švedsko nastopila tudi na olimpijskih igrah in osvojila sedmo mesto. Foto: Reuters Načrt se jim je porušil kot hišica iz kart. Zdaj so odvisna tudi od rezultatov Bregarjeve čete, ki se ni ustrašila prepolne dvorane v Stockholmu. V četrtek čaka Švedinje dvoboj s Srbkinjami, ki so po dveh krogih, čeprav so v Skandinavijo pripotovale brez nekaterih zvezdnic, na vrhu s štirimi točkami.

Če bodo v tretjem nastopu uspešne tudi Slovenke, ki jih čaka dvoboj resnice s Špankami, Švedinje v Göteborg zagotovo ne bodo odpotovale s polnim izkupičkom. Zato so navijači izbrane vrste, ki na evropskem prvenstvu brani tretje mesto, upravičeno zaskrbljeni.

V drugi krog se bodo iz skupine s štirimi reprezentancami uvrstile najboljše tri. Slovenija je po zmagi nad gostiteljicami ostala v igri za napredovanje. Švedinjam, ki so v prvem nastopu na tem prvenstvu nadigrale evropske podprvakinje Španke in v dvoboj s Slovenkami vstopile polne samozavesti, je pristrigla krila.

Lestvica:
1. Srbija 2 tekmi - 4 točke (+4 razlika v zadetkih)
2. Slovenija 2 - 2 (0)
3. Švedska 2 - 2 (+4)
4. Španija 1 - 0 (-8)

Brez navdiha in energije

Barbara Lazović v dvoboju s prvo švedsko zvezdnico Gulldnovo, ki je dosegla deset zadetkov. | Foto: Reuters Barbara Lazović v dvoboju s prvo švedsko zvezdnico Gulldnovo, ki je dosegla deset zadetkov. Foto: Reuters ''Ta poraz zelo boli,'' je švedska zvezdnica Isabelle Gullden, ki jo v zadnjih dneh ovira poškodba mišice, a je proti Slovenija stisnila zobe, priznala v mikrofon televizijske postaje TV3. Navijači švedske reprezentance vedno bolj pogosto pogledujejo zdravnika Lukasa Berglunda, ki se trudi, da bi čim prej odpravila bolečine v nogi.

Še večje razočaranje je bilo po nepričakovanem neuspehu proti Slovenkam čutiti pri Louise Sand. Mlada rokometašica Sävehofa, ki se je rodila na Šrilanki, nato pa je bila posvojena švedskemu paru, spada med najboljše švedske reprezentantke. ''To je zanič. Vse smo bile zanič,'' ni ovinkarila pri oceni srečanja.

''Na igrišču so delovale brez navdiha in energije,'' so zapisali pri švedskem časniku Expressen. Da so gostiteljice v torek naletele na trd oreh, je dokazal že izenačen prvi polčas (13:13). Nepopolna švedska igra, ki je bila voda na mlin Slovenkam in iztočnica za veliko senzacijo, se je nadaljevala v drugem delu.

S prstom kazale na sodnike

Selektor Henrik Signell se je po idiličnem začetku, visoki zmagi nad Španijo, znašel v težavah. | Foto: Reuters Selektor Henrik Signell se je po idiličnem začetku, visoki zmagi nad Španijo, znašel v težavah. Foto: Reuters Švedinje še vedno objokujejo zapravljeno priložnost Jamine Roberts. Poldrugo minuto pred koncem so zaostajale 23:24, nato pa je hitronoga Skandinavka oddrvela v protinapad, kjer pa je naletela na zbrano Mišo Marinček. Vratarka Krima, ki se je v tej klubski sezoni že navadila na zmage nad Skandinavkami, je s fantastično obrambo tlakovala pot slovenski senzaciji.

''Zelo smo razočarani, ker nam ni uspelo. Slovenke so nam otežile delo,'' je bil zagrenjen selektor Henrik Signell. Po porazu se je naposlušal kritik zaradi izbora igralk in menjav, ki jih je opravil med srečanjem. Njegove varovanke niso spoštovale dogovora, ampak zaigrale preveč statično.

Nekatere igralke so v iskanju razlogov, zakaj so na tekmi s Slovenijo ostale brez točk, pokazale s prstom na delivca pravice. ''To je grenak poraz. Dobro smo igrale v obrambi, a so nam načrte porušili sodniki. Še zdaj mi ni jasno, kako so nam lahko dodelili nekatere izključitve. Nismo si jih zaslužili,'' je bila Johanna Westberg jezna na sodnike.

Tretji krog skupine A na evropskem prvenstvu na Švedskem bo v četrtek. Najprej se bosta pomerili Slovenija in Španija (18.30), v večernem terminu pa še Švedska in Srbija (20.45).
Ne spreglejte