Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
19. 10. 2013,
10.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rokomet Miha Zarabec

Sobota, 19. 10. 2013, 10.36

6 let, 7 mesecev

Oče in sin Zarabec: družinski dvoboj na igrišču

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Predstavljamo Romana in Miho Zarabca, očeta in sina iz Trebnjega, ki stopata vsak po svoji rokometni poti. Eden trenerski, drugi igralski.

Miha Zarabec je srednji zunanji Maribora. Pri Štajercih igra drugo sezono in vse bolj postaja vodja moštva, v smislu ustvarjanja igre in tudi zadetkov. Njegov oče Roman Zarabec je trener SVIŠ-a iz Ivančne Gorice. Pred kratkim sta se pomerila drug z drugim, prepričljivo je slavil nekdanji mladinski reprezentant, a oče in sin nista povsem enotna, kakšen izkupiček imata v medsebojnih zmagah. "Oče vodi 2:1, saj smo se pred leti s Trimom izgubili na neki prijateljski tekmi proti Krki, ki jo je vodil. Zmagal pa je tudi, ko je bil trener Ribnice," razkrije Miha, iz Romanovega spomina pa je očitno srečanje Novomeščanov in Trebanjcev že izpuhtelo.

Z žogo v postelji

Mihi je bil rokomet položen v zibelko, usojen. "Miha je vselej 'spal' z žogo. Z mano je hodil na treninge, ko sem v Trebnjem treniral mlajše kategorije. Tako je vpleten v ta šport, da se ni moglo razplesti drugače, kot da tudi sam postane rokometaš," pripoveduje Roman, nekdanji igralec – tako kot sin je bil srednji zunanji – in trener Trebnjega, ki je poleg domačega kluba ter SVIŠ-a vodil še Dobovo, Grosuplje, Krko in Ribnico. "Če ne bi bilo očeta, tudi jaz ne bi sedel tule, niti z biološkega niti z rokometnega vidika," se nasmehne Mariborova 23-ica, ki je vesela, da ima klub tudi oče in da tvorita svojevrstno družinsko rivalstvo. Pogovorov o rokometu je tako pri Zarabčevih v Trebnjem precej, ampak … "Po slabih tekmah je najbolje, če smo doma kar tiho, da ne bi bilo nepotrebne nervoze," doda Miha, ki ga je v najbolj rosnih rokometnih letih oče nekaj časa tudi treniral.

Hote ali nehote na družinski rokometni vrtiljak stopa tudi žena/mama Magda. "Vse bolj se spozna na rokomet, čedalje večji strokovnjak je. (nasmešek) Ona je bolj svetovalec za osebne zadeve, na primer kako se zažene pralni stroj," se namuzne starejši Zarabec. Na naše poizvedovanje, kdaj je najbolj nejevoljna, Miha v šali odvrne: "Ko pridem s priprav s polno torbo umazanih cunj. Ampak zdaj sem se to pod njenim mentorstvom naučil že sam."

Komplimenti iz Nemčije

V lanskem evropskem pohodu mariborskih rokometašev, ki se je končal tik pred zaključnim turnirjem najboljše četverice v pokalu EHF, je imel Miha pomembno vlogo. Ena najbolj navdušujočih tekem je bila povratna četrtfinalna z Göppingenom, po kateri mu je komplimente trosil tudi sloviti trener Velimir Petković. Ta ga je zaradi nižje postave s 174 centimetri razglasil kar za novega Ljubomirja Vranješa. Zdajšnji trener Flensburga se je v igralskih časih kljub nekaj manj centimetrov izmojstril v vrhunskega rokometaša. Študent fakultete za šport zatrjuje, da mu komplimenti ne bodo zmešali glave, oče pa je podoben profil rokometaša našel v bundesligi. "Vranješ je igral v vrhunski ekipi Švedske. Če gledamo igralsko raznovrstnost, pa ne vem, ali je imel Vranješ tako močan strel, tako dober pregled nad igro … Da smo si na jasnem, vsak ima svoje odlike, sam bi denimo Miho primerjal z Michaelom Krausom," je vzporednico z nekdanjim nemškim reprezentantom povlekel Roman, ki si Mariborove tekme ogleda, če je le mogoče: "Mihi želim, da bo zrasel v vrhunskega igralca. Poleg vseh rokometnih odlik ima na pravem mestu tudi glavo."

Ne spreglejte