Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
27. 10. 2015,
14.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mario Šoštarič intervju slovenska rokometna reprezentanca rokomet Veselin Vujović

Torek, 27. 10. 2015, 14.47

7 let, 12 mesecev

Mario Šoštarič zapušča Gorenje

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Menim, da si bomo prislužili ligo prvakov ne glede na to, ali bomo v prvenstvu končali kot prvi ali drugi," je prepričan odlični rokometaš Gorenja in slovenski reprezentant Mario Šoštarič.

Kar nekoliko neopazno je zamenjal kategorijo. Iz talenta je postal izdelan igralec. Dober, zelo dober, reprezentant. Mario Šoštarič je pri (skoraj) 23 letih pripravljen na nove izzive. Poleti bo eden najboljših igralcev, strelcev in najbolj priljubljenih rokometašev odšel iz Gorenja. A še prej si levičar, ki je navdušen nad prenovljenim marketinškim delovanjem svojega kluba in večjo obiskanostjo tekem, želi ujeti še Celjane. Glede velenjske udeležbe v ligi prvakov prihodnjo sezono je velik optimist. Znova je z vabilom v reprezentanco potrdil tudi selektorjevo zaupanje.

Niste debitant, že drugič zapored se boste pridružili akciji pod vodstvom novega selektorja Veselina Vujovića. Veliko kilometrine v reprezentanci še nimam, a vesel sem, da selektor računa name. Dodaten motiv je, da Veselin Vujović igralcem, ki so bili standardni člani reprezentance, sporoča, da njihovo mesto ni zagotovljeno. Naša naloga je, da takšne igralce "stisnemo", jih prisilimo, da iz sebe izvlečejo kar največ, tako da bodo januarja na evropsko prvenstvo šli res tisti najboljši.

Kaj je v vaših očeh največja pozitivna lastnost ekipe pod novim selektorjem? Red in disciplina, vidimo, kako Veselin Vujović igra z Zagrebom. Naša ekipa je že in še bo dodatno delala v tej smeri. Mislim, da nas čaka lepo obdobje.

Srbija, Nemčija in Brazilija so vaše tekmice na pripravljalnem turnirju v Nemčiji. Kaj lahko pričakujemo? Nemci so spet v vzponu, z mlado reprezentanco spet prihajajo v svetovni vrh. Razen dveh poškodovanih igralcev bodo Srbi pripeljali vse, ki jih premorejo. Podobno kot Brazilci, ki znajo igrati rokomet. Arthur Patrianova to na primer dokazuje v Celju. Precej fantov igra v Evropi, Brazilija je resen nasprotnik. Vsi moramo biti maksimalno pripravljeni in moramo vseskozi kazati pravi odnos. Tako tudi rezultati ne bodo izostali.

Kako vam ugaja nova strategija Gorenja, pri kateri ste igralci bolj vpleteni v različne akcije v svojem okolju? Zelo lepo je videti polno dvorano, na primer proti Trimu. Aktivnosti nam ne vzamejo toliko časa, tako ali tako jih imamo v pogodbi. Igralcem nam ni težko na primer dopoldne iti v proizvodnjo Gorenja in ljudem, ki ti posredno dajejo kruh kot zaposleni pri glavnem sponzorju, podeliti kakšno vstopnico. Podobno delamo tudi na osnovnih šolah. V Velenju se dela zelo lepa zgodba. Za uvrstitev v ligo prvakov nam je manjkala tudi obiskanost dvorane. S tem bomo Evropski rokometni zvezi dali misliti.

Menim, da si bomo v prihodnji sezoni prislužili ligo prvakov ne glede na to, ali bomo v prvenstvu končali kot prvi ali drugi. Nova predsednik in direktor sta res maksimalno zagnana, dvigujemo blagovno znamko RK Gorenje Velenje. Iz dneva v dan se približujemo Celju. S takšnim načrtnim delom ga bomo, upam, enkrat tudi prehiteli.

Za zdaj jih na igrišču še niste. Je enajst porazov zapored, vključno z na primer superpokalnim, ko ste pivovarje že imeli na kolenih, že psihološko breme? Ne, ne bi rekel. Tudi Celjani so imeli obdobje niza porazov proti nam. Ne bežim od tega, da so Celjani prikazali boljše igre od nas in si zaslužili vse te točke. A jim dihamo za ovratnik, malo nam še manjka. S treningom in delom jih lahko ujamemo. Ko bomo prvič premagali Celje, bo vse lažje. V Celju smo bili blizu v prvem polčasu, nato je sledilo šest minut mrka. To se dogaja. Tudi Celjanom se je v Kielu. Če se bomo maksimalno osredotočili … Ko je priložnost nasprotnika ugnati za 20 golov, jo moramo zgrabiti, ne pa se zadovoljiti z manjšo razliko. To je prava pot.

Kako sodelujete s trenerjem, ki ni več novinec? S trenerjem smo že nekaj časa skupaj, pridobili smo več discipline ter spoštovanja drug drugega in trenerja. Tudi on je v rednem stiku z vodstvom kluba in pomaga.

V tretjem krogu pokala EHF ste za nasprotnika dobili danski Tvis Holstebro, ki ga dobro poznate že iz lanske sezone. Žreb bi lahko bil lažji. Danci so izgubili dva pomembna igralca, brata Damgaard. Mislim, da smo lahko na dveh tekmah boljši.

Sedmim igralcem po sezoni poteče pogodba. Kot je slišati, odhajate tudi vi. Drži? Mislim, da je bil prihod Alema Toskića pametna poteza. Z izkušnjami bo lahko oče ekipe. Fantom bo pomagal, svetoval. Za zdaj se še ne ve, kje bodo fantje igrali, a mislim, da bo večina od sedmerice klub zapustila. Upravo čakajo kar zahtevni meseci, a menim, da v Sloveniji dobrih igralcev, ki lahko odhajajoče nadomestijo, ne primanjkuje.

Po pogovoru z vodstvom kluba sem se odločil, da tudi sam po koncu letošnje sezone odidem iz Velenja. Nekaj sem v tem klubu že pokazal, se dokazal. Zaslužim si stopiti stopničko višje. Pripravljen sem, ponudb mi ne manjka, odločil se bom za pravo in v kratkem sporočil novo destinacijo.

Je Pick Szeged favorit za podpis pogodbe? Med drugim tudi, a obstaja še nekaj drugih ponudb, ki jih preučujeva skupaj z zastopnikom. Iščeva, kaj je najbolje zame, Nemčija, Francija …

Ne spreglejte