Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 4. 2023,
21.10

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

RK Gorenje Velenje RK Trimo Trebnje Celje Pivovarna Laško Liga NLB

Sobota, 1. 4. 2023, 21.10

1 leto

LIGA NLB, 20. KROG

Celjani po zmagi nad Trebanjci vse bližje 26. naslovu državnih prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
RK Celje Pivovarna Laško - Trimo Trebnje | Celjani so z zmago nad Trimom naredili velik korak proti 26. zvezdici. | Foto Vid Ponikvar

Celjani so z zmago nad Trimom naredili velik korak proti 26. zvezdici.

Foto: Vid Ponikvar

Celjska dvorana Zlatorog je bila danes prizorišče ene najbolj usodnih tekem v rokometni ligi NLB. Celjani po zmagi v derbiju 20. kroga nad Trebanjci (30:27) sicer še niso prvaki sezone 2022/23, a imajo zdaj v svojih rokah prvo zaključno žogo za končno zmagoslavje. V soboto so Velenjčani zmagali v Krškem, z odigrano tekmo manj za Trebanjci zaostajajo le za točko. 

Osrednja tekma kroga in ena najbolj pomembnih v ligi NLB v sezoni 2022/23 se je po obojestransko spektakularni predstavi pred 4100 gledalci končala po okusu Celjanov, ki so po današnji zmagi vse bližje 26. naslovu državnih prvakov.

Branilci naslova iz mesta grofov imajo po današnji zmagi nad drugouvršenimi Trebanjci štiri točke prednosti, medtem ko tretjeuvrščeni Velenjčani - ob dveh tekmah manj - zaostajajo sedem točk.

Celjska ekipa ima v zadnjem delu državnega prvenstva ugodnejši razpored. Doma se bo pomerila z Ivančno Gorico, Mariborom in Krškim, v gosteh pa z Urbanscape Loko, Riko Ribnico in Slovenj Gradcem. Trebanjski Trimo bo gostil Slovenj Gradec, Jeruzalem Ormož in Koper, v gosteh pa se bo pomeril z novomeško Krko, velenjskim Gorenjem in ljubljanskim Slovanom.

Več kot 4000 gledalcev v Zlatorogu je od prve do zadnje minute spremljalo izjemno izenačen in negotov boj. Zmagovalca so od poraženca ločile malenkosti, zaradi pomembnosti tekme pa je na igrišču občasno tudi zavrela kri.

RK Celje Pivovarna Laško - Trimo Trebnje | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Tekmo so bolje začeli varovanci domačega trenerja Alema Toskića, ki so v peti minuti povedli s 4:2, a so jih Trebanjci sedem minut kasneje ujeli in izenačili na 5:5.

Dolenjci so predvsem sijajno zaigrali sredi prve polovice tekme, po njihovem vodstvu z 11:9 pa je reagirala domača klop in zahtevala minuto odmora. Spremembe na taktičnem in kadrovskem področju so prinesle spremembe, v 22. minuti so tekmo postavili v začetno izhodišče (12:12), minuto kasneje pa po golu vratarja Nebojše Bojića prek celega igrišča znova povedli s 13:12.

A izbranci gostujočega trenerja Uroša Zormana, ki so v jesenskem delu prvenstva doma visoko premagali Celjane z 31:20, so v končnici ujeli pravi ritem. Primorec v dolenjskih vrstah Staš Slatinek Jovičić je po bliskovitem nasprotnem napadu svoje soigralce znova popeljal v vodstvo (15:14), vodilni ekipi elitne domače lige pa so se na veliki odmor odpravili z neodločenim izidom (16:16).

Druga polovica tekme je minila v znamenju domačih rokometašev, ki so z granitno obrambo povsem onemogočili ambiciozne Dolenjce in si v 38. minuti po golu Tilna Strmljana znova priigrali dva gola prednosti (20:18).

RK Celje Pivovarna Laško - Trimo Trebnje | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Rokometaši iz mesta grofov v nadaljevanju niso popustili, v zadnjih dvajsetih minutah so bili vseskozi majhen korak pred Trebanjci. V 44. minuti so po golu kapetana Aleksa Vlaha prvič na tekmi povedli za tri gole (23:20), razmerje moči na igrišču pa se ni spremenilo niti po Zormanovi minuti odmora.

Trebanjci so se borili po svojih najboljših močeh, 25-kratne prvake iz Celja pa niso ogrozili. Domači rokometaši so v prelomnih trenutkih dvoboja prikazali zelo dobro predstavo, v 51. minuti pa po golu Vlaha povedli s 26:21.

Po Zormanovi drugi minuti odmora v kratkem časovnem presledku se razmerje moči na igrišču ni spremenilo, Celjani tudi v končnici niso izgubili ostrosti v svoji igri, po pomembni zmagi nad Trebanjci pa so se tudi približali novi zvezdici.

V celjski ekipi sta bila najbolj učinkovita Gal Marguč in Aleks Vlah s po petimi goli, v trebanjski pa Filip Glavaš z devetimi in Staš Slatinek Jovičič s petimi zadetki.

RK Celje Pivovarna Laško - Trimo Trebnje | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"V prvem polčasu nismo bili pravi, bilo je veliko lukenj v naši obrambi in se nismo držali dogovorov iz garderobe. V drugi polovici tekme smo se vrhunsko postavili na igrišču. Obramba je bila na najvišji ravni, naša zmaga je zaslužena," je povedal celjski trener Alem Tokić.

Trener Trima Uroš Zorman pa: "Čestitam gledalcem za tako lepo kuliso, še posebej pa našim privržencem za tako množičen prihod v Celje. V Zlatorogu je bil pravi praznik rokometa in ena najlepših tekem v zgodovini slovenske lige. Še vedno smo neizkušena ekipa, v svojih vrstah nimamo igralca, ki bi nas 'potegnil', tudi sodniški kriterij nam ni šel na roko. Bil je preoster, kar nam ni odgovarjalo, sploh v drugem polčasu. Celjani so bili danes boljši."

Liga NLB, 20. krog

Petek, 31. marec:

Sobota, 1. april:

Lestvica:

Ne spreglejte