Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2022,
22.00

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

3

Natisni članek

slovenska ženska rokometna reprezentanca Zlatorog Danska Dragan Adžić EP v rokometu za ženske 2022

Petek, 4. 11. 2022, 22.00

1 leto, 5 mesecev

EP v rokometu za ženske 2022, 1. dan

Izjemne Slovenke za uvod na kolena spravile trikratne evropske prvakinje!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

3

Danska : Slovenija slovenska ženska rokometna reprezentanca EP 2022 | Slovenke so za uvod ugnale Dansko. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenke so za uvod ugnale Dansko.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je sanjsko odprla evropsko prvenstvo! Slovenke so v celjski dvorani Zlatorog v skupini B na svoji prvi tekmi prvenstva, ki ga gostijo Slovenija, Črna gora in Severna Makedonija, z 28:26 na kolena spravile trikratno evropsko prvakinjo Dansko. Izbranke Dragana Adžića v nedeljo čaka obračun s kakovostno Švedsko, v torek pa še s Srbijo, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Uroš Bregar.

Danska : Slovenija slovenska ženska rokometna reprezentanca EP 2022
Sportal Črnogorski strokovnjak popihal na dušo odličnih Slovenk

EP v rokometu za ženske 2022

Skupina B (Celje), 1. krog

Petek, 4. november:
Danska : Slovenija 26:28 (15:14)  

Dvorana Zlatorog, 2.871 gledalcev, sodnika: Mata in Lopez (oba Španija)

Danska: Toft, Reinhardt, S. Iversen 1, Hansen 1, Heindahl 2, Tranborg 3, Jörgensen 1, Jensen Ostregaard 7, Vinter Burgaard 1, Petersen 1, Hojlund 3, Friis 6, R. Iversen, Halilčević, Moller

Slovenija: Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 2, Gros 8, Omoregie 4, Žabjek, Stanko, Mavsar 7, Ljepoja 3, Zulić 1, Varagić 2, Lazović 1, Svetik, Gomilar Zickero, E. Abina

Sedemmetrovke: Danska 5 (2), Slovenija 7 (6)
Izključitve: Danska 10, Slovenija 8 minut
Rdeči karton: /.

Slovenske rokometašice so na najlepši mogoči način odprle letošnje evropsko prvenstvo. Gostiteljice so na svoji prvi tekmi prvenstva ugnale Danke, ki so do zdaj trikrat zmagale na evropskih prvenstvih (v letih 1994, 1996 in 2002), med ene izmed favoritinj pa veljajo tudi na letošnjem turnirju stare celine. Danke so v generalki za prvo evropsko prvenstvo v treh državah dvakrat za gol izgubile proti Norvežankam in Nizozemkam na tako imenovani zlati ligi v norveškem Stavangerju, medtem ko so slovenske rokometašice dvakrat klonile pred Hrvaticami. Obe tekmi sta bili v Laškem, na prvem dvoboju so izgubile s 24:27, na drugem pa z 22:23. A tokrat so Slovenke pokazale povsem drugačen obraz.

Slovenke so na prvi tekmi pokazale izjemno borbo. Ana Gros je dosegla osem zadetkov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenke so na prvi tekmi pokazale izjemno borbo. Ana Gros je dosegla osem zadetkov. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenke so tekmo pred približno 3.500 navijači v dvorani Zlatorog odprle visoko motivirane, zaradi izjemno agresivne obrambe pa je bila že v prvi minuti izključena Nina Zulić. Danke so nato z igralko več hitro povedle z 1:0, a je na drugi strani prvi gol za Slovenijo dosegla kapetanka Ana Gros. Gostje so nato po dveh dobrih obrambah povedle s 3:1, vendar so varovanke Dragana Adžića hitro odgovorile in izenačile na 3:3. Sledila je igra gol za golom, v kateri sta obe reprezentanci blesteli predvsem v domiselnih rešitvah v napadu. V 12. minuti je Slovenija po zadetku Alje Varagić prvič na tekmi povedla (7:6), Varagićeva pa je v naslednjem napadu zadela še za 8:6.

Slovenke so tudi v nadaljevanju prvega polčasa bile hud boj z nasprotnicami, te so ob koncu prvega dela izkoristile nekaj napak gostiteljic, in prešle v vodstvo s 15:13, ob koncu prvega polčasa pa so Danke vodile s 15:14. Ana Gros je v prvih 30 minutah dosegla šest zadetkov, Elizabeth Omoregie je dodala tri, slovenski vratarki Maja Vojnovič in Amra Pandžić pa sta med drugim v prvem polčasu ustavili vsaka po en strel iz sedmih metrov.

Slovenija : Danska, foto: Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 52

Levji boj tudi v drugem polčasu

Tudi v drugem polčasu so slovenske rokometašice prikazale izjemen boj, z nekaj posredovanji je Dankam štrene mešala vratarka Branka Zec, ki je zaklenila svoja vrata, Slovenke pa so navduševale s širino in domiselno igro v napadu. Ekipi sta še naprej dosegali gol za golom, pri izidu 22:22 pa so Slovenke izkoristile tretjo priložnost za vodstvo in povedle s 23:22, ob naslednji odlični obrambi pa je Nina Zulić slabih deset minut pred koncem zadela za +2. Dobrih šest minut pred koncem je po izkoriščeni sedemmetrovki Tamare Mavsar Slovenija prvič na tekmi povedla s tremi goli razlike (26:23). Domače rokometašice Dankam do konca tekme niso več dovolile, da bi se približale, in veselje ob prvi in velikanski zmagi z 28:26 se je za Slovenke lahko začelo.

V slovenski reprezentanci je bila na koncu z osmimi goli najučinkovitejša Ana Gros, ki je bila razglašena tudi za najboljšo igralko tekme, Tamara Mavsar ji je sledila s sedmimi zadetki, Elizabeth Omoregie pa je tekmo končala pri štirih golih.

Elizabeth Omoregie je dosegla štiri zadetke. | Foto: Grega Valančič/Sportida Elizabeth Omoregie je dosegla štiri zadetke. Foto: Grega Valančič/Sportida

Glavni cilj: selitev v Stožice

Glavni cilj slovenske reprezentance na domačem zaključnem turnirju je sicer preboj v drugi del tekmovanja. Vanj se bodo uvrstile tri najboljše izbrane vrste iz skupine B, medtem ko bo zadnjeuvrščena reprezentanca končala nastope. Na letošnjem zaključnem turnirju stare celine nastopa 16 reprezentanc. Poleg slovenske skupine B v Celju se bodo v skupini A v Ljubljani pomerile Norveška, Madžarska, Hrvaška in Švica, v skupini C v Skopju Francija, Nizozemska, Severna Makedonija in Romunija, v skupini D v Podgorici pa Poljska, Črna gora, Nemčija in Španija.

V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance iz vseh štirih skupin, križajo pa se skupine A in B ter C in D. Glavni del tekmovanja bo med 10. in 16. novembrom v ljubljanski dvorani Stožice, kjer bodo nastopile reprezentance iz skupin A in B, ter v skopski dvorani Boris Trajkovski, kjer bodo tekmovale izbrane vrste iz skupin C in D. Obe polfinalni tekmi ter tekme za peto, tretje in prvo mesto bodo med 18. in 20. novembrom v Ljubljani.

Prijateljska tekma Slovenija - Madžarska, slovenska ženska rokometna reprezentanca
Sportal Zdaj gre zares: "Za Slovenke je to krona v njihovih karierah"

EP v rokometu za ženske 2022

Skupina B (Celje), 1. krog

Petek, 4. november:
Danska : Slovenija 26:28 (15:14)  
Jensen Ostergaard 7; Gros 8, Mavsar 7, Omoregie 4, Ljepoja 3, Klemenčič in Varagić 2, Lazović in Zulić 1

Švedska : Srbija 27:21 (14:9)


Skupina A (Ljubljana), 1. krog

Petek, 4. november:
Madžarska : Švica 33:28 (12:14)
Norveška : Hrvaška 32:23 (16:14)

Ne spreglejte