Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
5. 3. 2016,
19.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

liga prvakov Bešiktaš Zlatorog

Sobota, 5. 3. 2016, 19.29

7 let, 12 mesecev

Celjani za slovo od Evrope raztreščili Turke

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Z izjemno zmago 43:29 nad turškim Bešiktašem, a brez napredovanja v osmino finala se celjski rokometaši častno poslavljajo od lige prvakov.

Žal le nekoliko več kot polovično napolnjena dvorana Zlatorog je končno dočakala prvo domačo zmago Celja Pivovarne Laško. Krog prepozno, bi lahko zapisali. Bešiktaš je padel s 43:39 (21:14), Celjani so ligo prvakov končali pri sedmih točkah in že pred zadnjo tekmo za las izgubili možnosti za napredovanje. To je bila tako po številu golov kot razliki v zadetkih najvišja zmaga po sezoni 2008/09.

Celjani so bili učinkoviti in atraktivni, za povrh so priložnost dobili vsi mladci. Tudi Matic Grošelj, ki je dosegel svoje prve tri gole v ligi prvakov. Gal Marguč je ob stoodstotnem strelu dosegel osem golov, Luka Žvižej in Blaž Janc sta jih dodala po pet. Urban Lesjak je zbral 17 obramb. Pri Bešiktašu je nezgrešljivi Nemanja Pribak zadel desetkrat.

Zanesljiva stava: na karto hitrosti

Turki so v sezoni premagali le Zagreb in vsekakor ne s kakovostjo, ne z rezultati, ne z odmevnostjo svojih nastopov niso upravičili povabila med prvokategornike. V Celje so pripotovali brez drugega strelca Ramazana Döneja, kar je še dodatno znižalo njihov potencial.

Čeprav imajo nekaj zelo zanimivih igralcev z Balkana, med drugim srbske reprezentante, in Rusije ter robustnega turškega krožnega napadalca Tolgo Özbaharja, proti sproščenim, morda celo preveč, Celjanom niso mogli veliko. Pivovarji so kot ponavadi stavili na hitrost, tokratni tekmec pa za celjsko obrambo vsekakor ni predstavljal pretrdega oreha, zato so pivovarji že v prvem polčasu 11 protinapadov in polprotnapadov.

Redki turški aduti

Gostom ni preostalo drugega, kot da napadajo prek osi Nemanja Pribak-Özbahar. Prvi je izrabljal izkušnje, drugi pa fizično moč. Najbolj vroč Bešiktašev rokometaš Srb Darko Djukić, ob imenu katerega se za naslednjo sezono omenjajo Kielce, ob pozicijski igri ni prihajal preveč do izraza.

V nasprotju s Celjani, ki so v prvem polčasu večkrat vodili tudi za osem golov. Težava ni bila niti zadevanje z igralcem manj. Tekma je imela pridih revijalnosti. Na trenutke morda že kanček pretirano.

Kmalu prek deset …

V drugem polčasu je bil Bešiktaš nekoliko bolj učinkovit, popuščali pa niso niti Celjani, ki jih je spodbujalo več sto osnovnošolcev iz desetih celjskih šol. Dobre četrt ure pred koncem je Miha Zarabec slovenske prvake popeljal v vodstvo za deset golov, učinkoviti Gal Marguč pa za 11 (33:22) v 48. minuti.

… in še dlje

A to še ni bilo vse. Prednost se je povzpela vse do 14 golov, v turška vrata je padalo z vseh strani, predvsem pa po hitrih akcijah. Cepeline smo že nehali šteti. Predstavil se je mladi Grošelj, konkret(nejš)o vlogo so odigrali Lucijan Fižuleto, Tilen Kodrin, Arthur Patrianova … Urban Lesjak je obranil 17 žog.

Zdaj pokal in prvenstvo

Sproščeni in razpoloženi Celjani so dvignili na noge dvorano. Škoda, da dobrih iger ni prepoznalo še več gledalcev. Zdaj, po sedmih osvojenih točkah, se postavlja logično vprašanje, kje se je zalomilo. Odgovorov je več, zadnjo priložnost za osmino finala so Celjani zapravili v Zagrebu. A vseeno bi sezono težko ocenili kot slabo, še posebej zaradi ogromno poškodb, spodbudnih iger in lepo polnih dvoran. Naslednja izziva? Pokal in prvenstvo. Gorenje je že naostreno. In še kdo.

Ne spreglejte