Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
16. 6. 2016,
21.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

rokomet Uroš Bregar Veselin Vujović Rokometna reprezentanca

Četrtek, 16. 6. 2016, 21.42

6 let, 6 mesecev

Anketa po uvrstitvi rokometnih reprezentanc na evropsko in svetovno prvenstvo ter olimpijske igre

"Slovenija lahko pove še marsikaj"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Ženska rokometna reprezentanca se je uvrstila na evropsko prvenstvo, moška pa na svetovno in olimpijske igre. Kaj o teh uspehih menijo naši sogovorniki Ognjen Backović, Deja Ivanović, Ivan Simonović in Ljudmila Bodnjeva?

Ljudmila Bodnjeva, Ognjen Backović, Ivan Simonović in Deja Ivanović imajo večinoma vsi bogate reprezentančne izkušnje. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ljudmila Bodnjeva, Ognjen Backović, Ivan Simonović in Deja Ivanović imajo večinoma vsi bogate reprezentančne izkušnje. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Uvrstitev moške rokometne reprezentance na svetovno prvenstvo je bila nadaljevanje odmevne pomladi, ki so jo fantje začeli z uspešnimi kvalifikacijami za olimpijske igre, dekleta pa so se po šestih letih uvrstila na evropsko prvenstvo. To so uspehi, ki morajo rokometu dati zagon, se strinjajo naši anketiranci. A nič ne pride samo po sebi.

Rokometni trojček:

Ognjen Backović, nekdanji reprezentant

ognjen backovic | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "To je izreden uspeh za obe reprezentanci glede na njuno izhodišče, kjer sta bili še pred kratkim, in moč. Dekleta imajo generacijo, v kateri nekatere igralke, med njimi soAna Gros, Barbara Lazović, Tamara Mavsar, igrajo pomembne vloge v klubih. Tu so še izkušene vratarke. Ker Krim ne drži več stika z evropskim vrhom, so te uvrstitve izjemno pomembne za prihodnost. Da je na vrhu Zagorje, je dobro, ampak njegovo slavje je bolj pokazatelj tega, da je kakovostno padel Krim.

Uvrstitev fantov na olimpijske igre je izjemen uspeh. Še posebej v konkurenci evropske podprvakinje in velesile Španije in gostiteljice Švedske, ki je doma favorit proti vsakomur.

Javnost je razvajena. Na svetovno prvenstvo se je Slovenija prebila prek četrte ekipe evropskega prvenstva in za nameček s povratno tekmo v gosteh. Rokomet je na pravi poti. Pomembna je miselnost. Nepopustljivost in bojevitost sta edini recept za Slovence. Prijetno presenečenje so mladi. V oči mi je padel Nik Henigman, a je treba priznati, da je pred njim še dolga pot.

V reprezentanci vlada pozitivno vzdušje, čast je igrati zanjo. Veselim se olimpijskih iger. Med 12 ekipami je nekaj nekoliko bolj eksotičnih. Z malo sreče prideš v četrtfinale in tam o boju za kolajne odloča ena tekma. Je pa treba iti korak za korakom in umiriti evforijo."

deja ivanovic | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Deja Ivanović, nekdanja reprezentantka in kapetanka Krima:

"Presrečna sem, za našo panogo je to najboljša stvar, ki se je lahko zgodila. Mislim, da je to napoved  super obdobja. Mislim, da se je podobno nazadnje dogajalo tam okrog leta 2004.

Priljubljenost rokometa se bo s temi uvrstitvami gotovo dvignila oziroma bodo pripomogle k temu. Dvig seveda ne bo prišel sam, tudi mi, rokometni delavci, bomo morali storiti kaj za to. Verjamem pa, da bomo znali izkoristiti ta veter."

Ivan Simonović, nekdanji reprezentant:

ivan simonovic bobinac | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "To so odmevni, hvalevredni uspehi. Dokaza, da sta slovenski rokomet in delo, začenši z mladimi, v visokem kakovostnem razredu. Ženska uvrstitev je bila nekoliko nepričakovana, čeprav smo upali, da se bo zgodila. Reprezentanca je pokazala, da je na dobri poti.

To je izhodiščna točka, da se število otrok spet dvigne in se panoga postavi v slovenski vrh. Težave so vezane na finance, a kljub temu rokometu uspevajo iz leta v leto lepi dosežki na klubski in reprezentančni ravni. Upam, da bo to gonilna sila za prihodnja leta."

Ljudmila Bodnjeva, nekdanja članica Krima in ruska reprezentantka:

bodnjeva krim | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "To je bila izjemna sezona. Ženska reprezentanca je prišla skozi težko skupino. Tudi moškim kapo dol, vse cilje so uresničili kljub poškodbam, oviram, in tistim, ki niso verjeli vanje. Kljub utrujenosti so zadnje kvalifikacije odigrali zelo korektno. Vsi fantje igrajo vidne vloge v klubih, kar se pozna v reprezentanci.

Že uvrstitev na olimpijske igre je lep dosežek. A tam apetiti igralcev rastejo. Na takšnem tekmovanju ne moreš obljubiti kolajne. A v takšnem sistemu lahko vsak preseneti vsakogar. Mislim, da tudi Slovenija letos lahko še marsikaj pove."

 

Ne spreglejte