SiolNET. Sportal RIO 2016
1,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Wada razočarana, Rusi že v Riu

1,03

termometer

Medtem ko člani ruske olimpijske reprezentance že "kapljajo" v Rio de Janeiro, pa so pri Svetovni protidopinški agenciji (Wada) razočarani nad nedeljsko odločitvijo Mednarodnega olimpijskega komiteja, da ruski ekipi kljub dopinškemu škandalu na državni ravni dovoli nastop na igrah v Braziliji.

Del ruske olimpijske odprave je že pristal v Riu. Del ruske olimpijske odprave je že pristal v Riu.

"McLarnovo poročilo je brez dvoma razkrilo dopinški program na državni ravni, ki jasno kaže na to, da v Rusiji načrtno delajo proti principom čistega športa v smislu svetovnih protidopinških pravilnikov," ocenjuje predsednik Wade Craig Reedie.

Glavni preiskovalec Wade Richard McLaren je 18. junija v svojem poročilu obtožil Rusijo, da z državnega vrha vodi program prikrivanja pozitivnih dopinških testov, pri tem pa pomagajo vse pristojne službe vključno s tajno policijo. McLaren je dokazoval, da so državne službe aktivno sodelovale pri prikrivanju pozitivnih dopinških testov.

Wada je Moku zato svetovala, naj rusko ekipo v celoti izključi z iger, pozivu pa so se pridružile številne njene članice na čelu z ZDA, Kanado in Nemčijo. "V Wadi smo razočarani, ker MOK ni sledil nasvetu izvršnega odbora Wade," je v odzivu poudaril Reedie.

Izvršni odbor MOK se je namreč odločil, da ne glede na McLarnovo poročilo ruskih športnikov ne bo kaznoval po principu kolektivne krivde in izključil celotne ekipe z iger.

Več o tej temi:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin