Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
24. 7. 2016,
16.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

6

Natisni članek

Rusija MOK

Nedelja, 24. 7. 2016, 16.14

6 let, 7 mesecev

Odločitev o usodi ruskih atletov

Nepričakovana odločitev: ruski športniki bodo lahko nastopili v Riu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

6

MOK olimpijske igre doping rusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja v nasprotju s pričakovanji ruski olimpijski reprezentanci ni prepovedal nastopa na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) se je po ponedeljkovem poročilu svetovne protidopinške agencije Wada znašel pod hudimi pritiski, saj so številne države zahtevale dokončno izključitev Rusije z letošnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Poročilo je predstavil Kanadčan Richard McLaren, v njem pa je nedvoumno zapisal, da doping v največji državi sveta načrtujejo, da je dobro organiziran in da ga celo vodijo vladni uradniki ob pomoči vseh odgovornih služb, tudi tajne policije, ki je pomagala prikrivati pozitivne vzorce.

Na današnjem srečanju izvršni odbor kljub vsemu Rusije ni izključil. MOK se je odločil proti izrekanju kolektivne krivde in s tem ravnal po uveljavljeni praksi v pravu, da je posameznik nedolžen, dokler mu krivda ni dokazana. Posamezne krovne športne zveze je prosil, naj na podlagi strogih kriterijev same odločijo, ali bodo dovolile nastop ruskim športnikom v svojih športnih panogah. Časa za takšne presoje je precej malo, saj se igre začnejo 5. avgusta.

Kaj pravi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije?

Kaj bodo rekle panožne zveze?
Kakšna bo odločitev zvez za športe, kot so rokoborba, dvigovanje uteži in kajakaštvo? V teh športnih panogah naj bi bili številni ruski športniki pozitivni na testih, ki so bili prikriti. Skoraj zagotovo naj bi na igrah nastopili ruski tekmovalci v gimnastiki in konjeništvu, saj ti dve športni panogi nista bili neposredno omenjeni v šokantnem poročilu Wade.

Mednarodna teniška zveza je že potrdila, da bo sedmerica ruskih teniških igralcev lahko nastopila v Riu de Janeiru. Pri ITF so prav tako pozdravili odločitev Moka, da se ne izreče za splošno prepoved nastopa ruskih športnikov.

Z Mednarodne plavalne zveze so že potrdili seznam ruskih športnikov v skokih v vodo in sinhronem plavanju, še enkrat pa bodo morali preveriti seznam klasičnih bazenskih plavalcev.

Klišina da, Stepanovi rdeča luč

Darja Klišina ne bo edina tekmovalka z ruskim dresom v Riu. | Foto: Reuters Darja Klišina ne bo edina tekmovalka z ruskim dresom v Riu. Foto: Reuters Mednarodna atletska zveza IAAF je nalogo, ki jo je MOK naložil še preostalim krovnim zvezam, že opravila. Zaradi sistematičnega dopinga so bili ruski atleti in atletinje 17. junija izključeni z olimpijskih iger, dokončno odločitev pa je Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (CAS) sprejelo 21. julija.

Nastopila bo lahko le skakalka v daljino Darja Klišina, ki zadnja tri leta živi in trenira na Floridi v ZDA.

Sprva je zeleno luč za nastop pod nevtralno zastavo dobila tudi Julija Stepanova, ki je skupaj z možem Vitalijem sodelovala pri odkrivanju nepravilnosti, a so ji danes to pravico vzeli. MOK je namreč postavil pogoj, da na igrah lahko nastopijo le ruski športniki, ki nikdar niso bili pozitivni na dopinškem testu. Stepanova tega ne izpolnjuje, saj je v svoji karieri že prestala kazen.

Odločitev je sporočil predsednik MOK Thomas Bach. | Foto: Reuters Odločitev je sporočil predsednik MOK Thomas Bach. Foto: Reuters "Čeprav je res, da je Stepanova pomagala pri odkrivanju dopinškega škandala, se javno izpostavila ter promovirala 'čist' šport in 'fairplay', odbor meni, da ne izpolnjuje zahtev za priznavanje statusa nevtralne športnice. Hkrati je tudi sama v preteklosti kršila pravila in zato ne izpolnjuje etičnih zahtev športnika, ki lahko nastopi na olimpijskih igrah," je odločitev pojasnil predsednik MOK Thomas Bach.

Rusi so seveda zadovoljni

Znani so že prvi odzivi iz Rusije. "To je pravilna odločitev," je dejal vodja odbora za šport v ruskem parlamentu Dmitrij Sviščev in dodal: "A takših odločitev ne bi smeli sprejemati le za ruske športnike, ampak za vse po svetu. S tem bi izkoreninili doping."

"Odločitev je bila sprejeta v dobro športa in enotnosti olimpijske družine. Hvaležni smo, da je MOK sprejel pravo odločitev," je dejal ruski minister za šport Vitalij Mutko, ki je prepričan, da bo večina ruskih atletov dobila zeleno luč za nastop v Riu tudi od mednarodnih panožnih zvez.

Se strinjate z odločitvijo Mednarodnega olimpijskega komiteja?

  • DA, s prepovedjo bi nekaterim ruskim športnikom storili krivico.
    91,67 %
    11 glasov
  • NE, kazen mora biti vzgojna. MOK se je ustrašil in odločitev preložil na krovne zveze.
    8,33 %
    1 glasov
Oddanih 12 glasov

Kaj pa ruski paraolimpijci?

Suspenz grozi tudi ruskim paraolimpijcem. Mednarodni paraolimpijski komite je že sprožil proces, s katerim bi ruske športnike invalide izključili s septembrskih iger v Riu. Odločitev naj bi bila znana 1. avgusta.

Preberite še:

Ne spreglejte