Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
24. 7. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

4

Natisni članek

Rajmond Debevec olimpijske igre Rio 2016 Živa Dvoršak

Nedelja, 24. 7. 2016, 11.00

6 let, 7 mesecev

ŽIVA DVORŠAK PRED OLIMPIJSKIM IZZIVOM

V Riu bo zanesljivo prva Slovenka

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

4

Čez 13 dni bo strelka Živa Dvoršak odprla slovenske nastope na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. A ker je že pred študijem finančne matematike izračunala, da ji športna kariera ne bo prinesla večjih zaslužkov, si pospešeno pripravlja teren za "drugo" življenje.

Živa Dvoršak: edina Slovenka s puško na OI 2016 | Foto: Živa Dvoršak: edina Slovenka s puško na OI 2016

Ljubljansko strelko Živo Dvoršak zbadanje o edini ženski v slovenski reprezentanci z dovoljenjem za orožje in s tem najbolj "nevarni" olimpijki, kot kaže, pušča povsem ravnodušno. Ob nedavnem druženju olimpijskih kandidatov v Kopru se je tudi sama pošalila na svoj račun in na pogovor o tem, da je olimpijsko strelišče v Riu de Janeiru na obrobju ene od favel, pripomnila: "Saj imam puško!"

Že na drugih zaporednih igrah bo odprla festival slovenskih nastopov, saj jo osrednja tekma, to je streljanje z zračno puško, čaka že 6. avgusta. "Olimpijski družini zamerim, da je žensko strelstvo vedno na sporedu v sobotnih jutranjih urah, kar pomeni, da se strelke ne moremo udeležiti slovesnosti ob odprtju," pravi Ljubljančanka, rojena vsega dva tedna po osamosvojitvi leta 1991.

Med strelstvom in financami

Drugi olimpijski nastop Dvoršakove pa še zdaleč ni samoumeven. Še lani se je ob urejanju misli ubadala z vprašanjem o (ne)nadaljevanju kariere, nato pa z novo trenerko Polonco Sladič, ki sodeluje tudi s paraolimpijsko strelsko ekipo, našla nov notranji zagon. Njeno življenje namreč še zdaleč ni zgolj strelsko obarvano. Lani se je vrnila z uspešnega študija matematike na ameriški univerzi Zahodna Virginija, med knjige pa se je z željo po osredotočenju v finančno matematiko zakopala tudi v Ljubljani.

Olimpijski utrip je spoznala že v Londonu 2012. | Foto: Olimpijski utrip je spoznala že v Londonu 2012. "Dovolj je, da slišim nekaj o borzi ali poslovanju, pa že pritegne mojo pozornost. Imela sem tudi to srečo, da sem lahko pobliže spoznala borzni utrip znamenitega Wall Streeta in delovanje ene od borznih hiš v Londonu. Prav gotovo je trgovanje z vrednostnimi papirji  oziroma ukvarjanje z naložbami nekaj, kar bi rada počela. A to je služba, ki od osebe terja stoodstotno pozornost skoraj 24 ur na dan. Jaz pa bi vendarle še nekaj časa ostala v strelstvu, zato bi si sprva poiskala poklic, ki bi mi omogočal treniranje, ter se šele čez nekaj let v celoti predala temu poklicu," razmišlja mlada olimpijka, ki se je v šport podala po zaslugi brata Roka, na ljubljanskem strelišču pa vrsto let občudovala mirnost Rajmonda Debevca, ki je letos prvič po letu 1980 ostal brez olimpijskega nastopa.

Kariera ni večna

Utvar o tem, da bi si v športu, še posebej v tekmovalno in sponzorsko nič kaj dobičkonosnem strelstvu, ustvarila življenjsko eksistenco, si ni nikoli delala. Ustrezna izobrazba je bil tako cilj, enakovreden športnim izzivom. "Tekmovalna kariera pač ni večna," pravi bronasta strelka z evropskega prvenstva 2013, ki ne obžaluje umika v ZDA. Deloma zaradi osamosvojitve in prevzemanja odgovornosti, predvsem pa zaradi študijskih izzivov.

"Študij v ZDA je, vsaj po mojem mnenju, bolj realen in študenta bolje pripravi na življenje. V Sloveniji je veliko teorije in učenja podatkov. V Ameriki pa veliko temelji na primerih iz aktualnega dogajanja. Študent pridobi več izkušenj," pravi Živa, ki je v Zahodno Virginijo potovala kot strelka in tako nastopala za tamkajšnjo študentsko ekipo. Tam se je prvič srečala tudi s strelstvom kot ekipnim športom, za kar je bil potreben preskok v miselnosti.

"Številke so moje življenje. Tako na tarčah kot v matematiki." | Foto: "Številke so moje življenje. Tako na tarčah kot v matematiki."

Prva ali zadnja

A čeprav o ameriški avanturi pripoveduje z vidnim navdušenjem, priznava, da so njene misli te dni vendarle predvsem olimpijsko obarvane. Ob Prekmurcu Boštjanu Mačku edina slovenska strelka na poti v Riu nerada govori o rezultatskem dometu. A potem ko je pred štirimi leti v Londonu krstni olimpijski nastop končala na enajstem mestu, želi prihodnji mesec storiti korak naprej.

"Korak naprej zame ni napredovanje z enajstega mesta med finalistke. Korak naprej vidim v moji športni in osebnosti gradnji v zadnjih štirih letih. Na Rio se pripravljam bolj celostno kot kadarkoli. Moj osnovni cilj je, da vse to zložim v sestavljanko na ključni tekmovalni dan. Strelstvo pa je šport majhnih razlik dokaj izenačene skupine. Tekmovalec lahko ustreli proti svetovnemu rekordu ali pa z milimetrsko napako izgubi več mest. Lahko si prvi, lahko si zadnji," dodaja članica ljubljanske Olimpije, ki bo nato 11. avgusta nastopila še z malokalibrsko puško.

Preberite še

Ne spreglejte