Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
22. 8. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Danska rokomet Mikkel Hansen olimpijske igre Rio 2016

Ponedeljek, 22. 8. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

Prva olimpijska kolajna in takoj zlata

Premagaj Slovence in postal boš prvak

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
danska rio | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Danska rokometna reprezentanca, ki je izločila Slovence, se je v Riu prvič v zgodovini povzpela na Olimp.

Serija, po kateri ekipa, ki je premagala slovensko rokometno reprezentanco, odide do konca v določenem tekmovanju, je dobila že štiri nadaljevanja. Zadnjemu je ime Danska.

Skandinavska ekipa velja za rokometno velesilo. A do Ria kljub medaljam z evropskih in svetovnih prvenstev – Danci so bili med drugim dvakrat evropski prvaki – ni imela še nobene olimpijske kolajne. Že v prvo so Danci zadeli jackpot in osvojili zlato, potem ko so v finalu premagali olimpijske vladarje iz Londona in Pekinga Francoze. Danci, ki v skupini niso ravno blesteli so se v četrtfinalu srečali s Slovenci, ki so pred dnevi prepričljivo klonili (30:37).

Da so Slovenci odšli domov iz Ria, so poskrbeli poznejši prvaki. | Foto: Stanko Gruden, STA Da so Slovenci odšli domov iz Ria, so poskrbeli poznejši prvaki. Foto: Stanko Gruden, STA

Nemci se niso več ozirali nazaj

Podobna zgodba se je odvila tudi na januarskem evropskem prvenstvu. Tedaj so presenetljivi evropski kralji Nemci svojo usodo reševali v skupini proti Slovencem, bili pri tem uspešni, nato pa se niso več ozirali nazaj. Tudi aktualni svetovni prvaki Francozi so na rokometnem svetovnem prvenstvu v Katarju premagali Slovence, in sicer v četrtfinalu.

Nekdanji svetovni prvaki Španci pa so Sloveniji v Barceloni pred tremi leti zaprli vrata finala, ki so ga nato sami visoko dobili ravno proti novim olimpijskim prvakom. S finalnim porazom za 16 golov so se Danci pravzaprav osramotili. Gre za dokaz, da je treba na poti do uspeha pogoltniti marsikateri cmok.

Prvak in MVP Mikkel Hansen. | Foto: Reuters Prvak in MVP Mikkel Hansen. Foto: Reuters

Preprosto Mikkel

Ki pa se pozneje poplača. Z največ obrestmi se je Mikkelu Hansnu. Soigralec Nikole Karabatića iz Pariza je prekinil francosko olimpijsko vladavino, v finalu zabil osem golov in pri 28 letih postal najkoristnejši igralec turnirja. "Ne vem, kaj bi rekel," je besed v izjavi za DR1 sprva zmanjkalo s 144 goli prvemu strelcu lanske lige prvakov: "Tekmo smo dobro začeli in v nasprotju s prejšnjimi srečanji nismo bili živčni. Preprosto smo bili boljši."

Hansnu do zlatega trojčka manjka "le" še svetovni naslov. Dvakrat je že bil podprvak planeta. Olimpijski turnir pa je spet potrdil, da velike ekipe začnejo igrati šele v izločilnih bojih. Skupinski del tekmovanja je lahko povsem nepomemben. To so precej boleče občutili tudi Slovenci.

Slovenci so se poslovili z dobrim šestim mestom. | Foto: Stanko Gruden, STA Slovenci so se poslovili z dobrim šestim mestom. Foto: Stanko Gruden, STA
Z olimpijskim naslovom je Danska potrdila, kako silovito močna ekipa je. Slovenci bi z odločnejšim odporom lahko nekoliko popravili vtis. Kakršenkoli poraz pa jim ne bi prinesel boljše uvrstitve od šestega mesta, ki je najvišji v trojčku olimpijskih uvrstitev.
 

Ne spreglejte