Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
17. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Danska Rokometna reprezentanca Rio 2016 olimpijske igre

Sreda, 17. 8. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Portret: Mikkel Hansen, danski rokometaš

Superzvezdnik, ki so mu Slovenci že kodrali živce

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
hansen danska | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Najbolj izpostavljenega zvezdnika danske rokometne reprezentance, s katero se bo Slovenija pomerila v četrtfinalu olimpijskih iger, vsekakor ni težko izpostaviti. To je 196 centimetrov visoki levi zunanji Mikkel Hansen, rokometaš Pariza, kluba s 16-milijonskim proračunom.

V svojem drugem četrtfinalu olimpijskih iger (OI) v zgodovini se bo slovenska rokometna reprezentanca ob 22. uri po slovenskem času pomerila z Dansko, evropsko prvakinjo v letih 2008 in 2012. Danci so do zdaj na OI zbrali tri zmage in dva poraza. Slovenci imajo eno zmago več.

Če opazujete Mikkela, sina nekdanjega danskega reprezentanta Flemminga Hansena, se zdi, kot da bi zadetke dosegal z neverjetno lahkoto. Ima visok skok, odlično motoriko, mehko roko, tudi obramba mu nikakor ni španska vas. V lanski sezoni lige prvakov je na 18 tekmah dosegel kar 141 golov, kar je skoraj osem na tekmo. Petim ekipam je zabil po deset golov, Veszpremu, poznejšemu finalistu lige prvakov, celo 11.




Vseeno pa so mu Slovenci v lanski sezoni kar močno kodrali živce. Njegov PSG je  dvakrat s kar nekaj težavami premagal Celjane. Zato pa je Parižanom pot do kar dveh lovorik, v pokalu in ligaškem pokalu, preprečila slovenska kolonija v Montpellieru z Draganom Gajićem, Juretom Dolencem, Vidom Kavtičnikom in Matejem Gabrom. Zadnji trije se bodo Hansenu in Dancem postavili po robu tudi tokrat.

Hansen je gostovanj v Sloveniji že navajen, in sicer tako v Velenju kot Celju. | Foto: Hansen je gostovanj v Sloveniji že navajen, in sicer tako v Velenju kot Celju.

Dvakrat najboljši na svetu

Mednarodna rokometna zveza ga je razglasila za najboljšega rokometaša leta 2015. Prvič je to postal že štiri leta prej. Zanimivo pa je, da se bo Hansen v sredo v četrtfinalu olimpijskih iger pomeril s prvim dobitnikom tega priznanja. To je bil leta 1988 zdajšnji slovenski selektor Veselin Vujović.

Ta bo plavolasemu fantu, ki ga že leta krasi znamenita dolga griva, poskušal preprečiti še enega iz serije olimpijskih pohodov proti vrhu. Če so danski rokometaši v zadnjih 15 letih osvojili kar devet kolajn na velikih tekmovanjih, dvakrat so bili tudi evropski prvaki, pa je njihova rubrika "Stopničke na olimpijskih igrah" še prazna. Še najbližje so jim bili leta 1984 v Los Angelesu, pred štirimi leti v Londonu so bili šesti.

Minuta za Dance

Na Danskem je rokomet izjemno priljubljen šport, tako ženski kot moški, kar potrjujejo vsi Slovenci, ki so v preteklosti delovali ali še delujejo v tej deželi. Njen aktualni prvak je s Silkeborgom Sebastian Skube, ki je iz reprezentance odpadel v zadnjem hipu, v lanski sezoni je bil njegov soigralec tudi Peter Pucelj. V preteklosti je za Slagelse izjemno uspešno igrala Anja Frešer, krajše obdobje je bil na Danskem trener Tone Tiselj, ki je vodil KIF Vejen.

Danci so na zadnjih olimpijskih igrah zasedli šesto mesto. | Foto: Reuters Danci so na zadnjih olimpijskih igrah zasedli šesto mesto. Foto: Reuters

  • V Riu so Danci premagali Katar, Tunizijo in Argentino, izgubili pa so s Hrvaško in Francijo. V skupini A so tako končali na tretjem mestu.
  • Njihov najboljši strelec in najučinkovitejši igralec olimpijskega turnirja je Lasse Svan Hansen, desno krilo nemškega Flensburga, ki je na petih tekmah dosegel 36 golov, vse iz igre.
  • Najbolj obremenjeni igralec je krilo Casper Mortensen, ki je na klopi na petih tekmah presedel le 13 minut.
  • Danska ima zelo dober vratarski dvojec Niklas Landin-Jannick Green. Skupaj sta na petih tekmah zbrala 50 obramb. To je pet več kot trije slovenski vratarji, ki so dobili priložnost. Prvi brani za Kiel, drugi je soigralec Marka Bezjaka pri Magdeburgu. Le štirje igralci danske reprezentance ne prihajajo iz bundeslige.
  • Selektor je Islandec  Gundmundur Gudmundsson, ki je ekipo popeljal do petega mesta na svetovnem prvenstvu v Katarju in šestega na evropskem na Poljskem.

Številke ne govorijo v prid Slovencem, ampak …

mikkel hansen | Foto: Reuters Foto: Reuters Tudi statistika ni na slovenski strani, od 16 medsebojnih tekem je Slovencem ostalo pet zmag.

A Slovenci, ki v mandatu Veselina Vujovića veliko stavijo na obrambo, so že dokazali, da so lahko favoritom trn v peti.

Proti šesti ekipi zadnjega evropskega prvenstva, ki bo gotovo stavila na svojo premoč v višini, bo ena ključnih nalog prav omejitev učinka prvega danskega zvezdnika.

Ne spreglejte