Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
16. 8. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

1

Natisni članek

Slovenska rokometna reprezentanca Danska Rio 2016

Torek, 16. 8. 2016, 15.00

6 let, 6 mesecev

Iz danskega tabora pred srečanjem s Slovenijo

Danec opozarja: Nikoli ne veš, kaj si bodo izmislili Slovenci

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

1

Danska rokomet | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danski rokometaši se bodo v četrtfinalu olimpijskega turnirja v Riu v sredo ob 22. uri udarili s Slovenijo. Imajo jo za eno najlepših zgodb skupinskega dela in opozarjajo, da se bodo morali za preboj v polfinale zelo potruditi. Kaj jim je tako všeč pri Vujovićevi četi?

V sredo zvečer bodo ulice na Danskem in v Sloveniji prazne. Športni navdušenci, ki jih v omenjenih državah ne manjka, bodo zbrani pred zasloni, kjer bodo spremljali četrtfinalni dvoboj. Prinaša ogromen vložek. Zmagovalec se bo podal v boj za medalje in bo od nje oddaljen le še majhen korak, za poraženca pa se bodo sanje o podvigu razblinile še isti trenutek, ko bo sirena v Dvorani prihodnosti v Riu označila konec igralnega časa. Ko se bo izrisala številka 60.

Slovenci so v Riu že premagali Dance

Veselin Vujović je v Riu že ugnal Dance, a tekma ni štela za točke. | Foto: Reuters Veselin Vujović je v Riu že ugnal Dance, a tekma ni štela za točke. Foto: Reuters Danci so v zadnjem nastopu v skupinskem delu izgubili proti Franciji (30:33) in na koncu v svoji skupini osvojili tretje mesto. V četrtfinalu se bodo tako srečali z drugouvrščeno izbrano vrsto iz skupine A, Slovenijo, ki jo zelo spoštujejo. Čeprav se z njo še niso pomerili na olimpijskih igrah, jo dobro poznajo. Za to je poskrbela prijateljska tekma v Riu, v kateri so tesno slavili Slovenci (22:21).

Rokomet ni nežen kot balet, ampak slovi kot borben šport, kjer se igra, teče in udarja na polno. Danci so se o tem prepričali v olimpijski uverturi, ko so se tik pred začetkom tekmovanja izgubili s Slovenijo. Takrat niso vedeli, da ju bo usoda združila v četrtfinalu.

"Vujović ne pozna prijateljskih tekem," so si bili po tesnem pripravljalnem porazu enotni, da je Slovenija zaigrala borbeno, kot da bi šlo že na izpadanje. Ne vedo pa, da ima Slovenija še nekaj skritih orožij, ki jih v Riu namenoma skriva za izločilni del.

Črnogorec Veselin Vujović, v teh dneh zagotovo najbolj priljubljeni selektor na sončni strani Alp, je v to prepričan. Je celo tako samozavesten, da je to zaupal širnemu občinstvu. Bo s pomočjo presenečenja razorožil Dance, dolgoletno evropsko rokometno velesilo, vajeno osvajanja najvišjih mest?

Danski vratar: Slovenija je zelo samozavestna

Danci so na zadnjih OI (2012 v Londonu) izpadli v četrtfinalu. | Foto: Reuters Danci so na zadnjih OI (2012 v Londonu) izpadli v četrtfinalu. Foto: Reuters "Takrat smo igrali napeto, dokaj občutljivo tekmo. Morda smo iz tega kaj povlekli in bomo v sredo v prednosti," sporoča vratar Niklas Landin. Slovenske rokometaše je opisal kot zelo inteligentne v igri in hitre. Dansko obrambo opozarja, da mora ostati pozorna od začetnega sodnikovega piska.

"Slovenija je zelo samozavestna. Na teh igrah deluje tako, kot da je sposobna premagati vsakogar. Uživa v teh trenutkih in zaupa svojim sposobnostim. To jim je vcepil selektor Vujović," je dodal 27-letni danski orjak, visok kar 201 centimeter, ki mu na turnirju nagajajo bolečine v hrbtu, a ni vprašljiv za sredin nastop proti Sloveniji.

Hansen s prebito arkado

Hansen spada med najboljše rokometaše na svetu. | Foto: Reuters Hansen spada med najboljše rokometaše na svetu. Foto: Reuters Tako kot prvi danski zvezdnik Mikkel Hansen. V Riu ne igra veliko. Strokovno vodstvo namensko varčuje z njegovimi močmi, ki jih bo potrebovalo v izločilnem delu, ko ni več popravnih izpitov. Rojenemu danskemu strelcu, znanem po dolgih laseh in obveznem traku, brez katerega ne igra srečanj, se je na zadnji tekmi pripetila nevšečnost.

Prejel je udarec s komolcem v obraz. Njegova arkada je počila, tako da so imeli fantje, ki brišejo parket v dvorani, kar nekaj dela, da so ga počistili. Na klop se je usedel s prirejenim turbanom, saj so njegovo glavo pokrivale tako obveze kot tudi brisače.

Rano, dolgo tri centimetre, so mu zašili, tako da bo 28-letni Hansen pripravljen za sredin dvoboj. Danec, ki je v zadnjih letih v dresu Parižanov v ligi prvakov večkrat gostoval v Sloveniji, iz tega ne dela drame, podobnega mnenja je njegov selektor.

Slovenci znajo prebijati luknje

Islandec Gudmundur Gudmunsson je leta 2008 popeljal domovino do olimpijskega srebra v Pekingu. | Foto: Reuters Islandec Gudmundur Gudmunsson je leta 2008 popeljal domovino do olimpijskega srebra v Pekingu. Foto: Reuters Dance vodi že tretje leto Islandec Gudmundur Gudmunsson, ki je na olimpijskih igrah že osvojil odličje. Pred osmimi leti je z Islandijo presenetil svet in se dokopal do drugega mesta. Zdaj se želi na zmagovalni oder povzpeti še z rdeče-belimi.

"Slovenija je reprezentanca, ki je zelo sposobna. Ima odlične igralce. Premorejo veliko izkušenj, njihova vrlina pa je hitrost. Pred nami je zahtevna naloga," sporoča Islandec.

Selektor je slovenske rokometaše, zlasti organizatorje igre, označil kot inteligentne igralce, ki imajo občutek za igro. "Imajo nekaj nižjih igralcev, ki pa znajo prebijati luknje v obrambi in poiskati proste soigralce. Znajo izrabiti svoje kakovosti," meni Gudmunsson, ki je vrsto let deloval v Nemčiji.

Nepredvidljivi Slovenci

Tam si rokometni kruh služi tudi drugi danski vratar Jannick Green. Igra pri Magdeburgu, kjer si slačilnico deli tudi z Markom Bezjakom.

"Slovenci morda nimajo tako izrazitih strelcev z zunanjih položajev kot Francija ali Nemčija, a so hitri in pametni," sporoča vratar in opozarja rojake: ''Slovenci so nepredvidljivi. Nikoli ne veš, kaj si bodo izmislili v napadu. Trener jih je napolnil s samozavestjo,'' vstopajo v četrtfinalni spopad z globokih spoštovanjem do tekmeca.

Slovenci so v skupinskem delu zmagali kar štirikrat, izgubili pa so le proti Nemčiji. | Foto: Reuters Slovenci so v skupinskem delu zmagali kar štirikrat, izgubili pa so le proti Nemčiji. Foto: Reuters

Na Danskem ni o podcenjevanju Sloveniji videti ne duha ne sluha. Rokometni strokovni komentator na televizijski postaji TV 2 Daniel Svensson občuduje Vujovićevo četo.

"Slovenija je strašen tekmec. Odlično igra v Riu, iz tekme v tekmo bolje. Po mojem mnenju je odigrala najboljši rokomet v skupinskem delu. Igra tudi enega najlepših rokometov. Njena igra je tekoča, ima rep in glavo, veliko je všečnih malenkosti, ki navdušujejo. Slovenci delujejo na igrišču kot celota, dobro formo pa so ujeli ob pravem času," je Danec posipal slovenski tabor s čestitkami.

Osem medalj, ena z zlatim leskom

Plavalka Pernille Blume je razveselila Dansko z zlato medaljo v Riu. | Foto: Reuters Plavalka Pernille Blume je razveselila Dansko z zlato medaljo v Riu. Foto: Reuters Danski časnik BT je izpostavil, da se njihovi rokometaši tradicionalno dobro nosijo s Slovenci. To poudarja tudi statistika, saj je Danska na 15 medsebojnih srečanjih zmagala kar desetkrat.

Danski športniki so na olimpijskih igrah v Riu do tega trenutka osvojili osem medalj. Njihova himna se je predvajala le enkrat, za edino zlato odličje je poskrbela plavalka Pernille Blume. Danci so osvojili še tri srebrne in štiri bronaste medalje, rokometaši pa ostajajo kandidati za povečanje zbirke.

Če bodo izboljšali dosežek izpred štirih let, ko so v četrtfinalu po bleščečem skupinskem delu v Londonu nepričakovano izgubili skandinavsko bitko s Švedi in ostali brez medalj, bodo Brazilijo zapuščali z zadovoljnimi obrazi. Za kaj takega pa bodo morali premagati Slovenijo.

Ne spreglejte