Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
18. 8. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Dario Šarić Miroslav Raduljica Miloš Teodosić košarka Rio 2016

Četrtek, 18. 8. 2016, 12.00

6 let, 6 mesecev

Hrvaški košarkar besen: Igral sem kot p..ka

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Foto: Stanko Gruden, STA

V velikem derbiju četrtfinala olimpijskih iger med košarkarji Srbije in Hrvaške so krajši konec potegnili zadnji. Ključni del tekme je bila tretja četrtina, ki so jo Srbi dobili s 34:14. Hrvati razočarani, Srbi po nervozni predstavi lažje dihajo.

Sosedski derbi v četrtfinalu olimpijskih iger je postregel z najbolj enakovredno igro v izločilnih bojih, saj so Avstralija, Španija in ZDA gladko odpravile nasprotnike.

Srbija in Hrvaška sta se pomerili kot zadnji, na koncu pa so se uvrstitve v polfinale razveselili Srbi, ki so s 86:83 slavili zmago. A so po prvem polčasu z 38:32 vodili Hrvati, ki so nato v tretji četrtini povsem padli.

Izbranci Aleksandra Đorđevića so jo dobili s kar 34:14 in pred zadnjimi desetimi minutami vodili z visokih 66:52. Kljub zaostanku 14 točk se Hrvati niso predali in se približali celo na točko zaostanka, vendar so bili Srbi v zaključku dovolj zbrani, da so zaustavili nalet tekmeca.

Petrović: V zadnjih 30 sekundah so sodniki z nekaterimi odločitvami neposredno vplivali na zmagovalca

Pri zmagovalnem moštvu je bil strelsko z 18 točkami najbolj učinkovit Bogdan Bogdanović, pri Hrvatih pa jih je 28 dosegel Bojan Bogdanović.

Pri naših južnih sosedih so čakali, kdaj se bo razigral Dario Šarić, ki je bil sicer v Riu odlično razpoložen, v četrtfinalu pa se je zaustavil pri zgolj sedmih točkah in štirih skokih. "Igral sem kot p..ka. Ne vem, kaj naj po vsem tem sploh povem," je dejal Šarić.

Bradatemu Raduljici in Teodosiću je odleglo. | Foto: Getty Images Bradatemu Raduljici in Teodosiću je odleglo. Foto: Getty Images

Selektor Hrvaške Aleksandar Petrović je po bolečem porazu s prstom pokazal na sodnike, a izpostavil tudi slabo tretjo četrtino: "Tekmo je odločil začetek tretje četrtine. V prvih petih minutah smo igrali brez organizatorja igre, saj je imel Roko Leni Ukić težave z osebnimi napakami, zgodilo pa se je celo, da je Miro Bilan (213 cm visoki center, op. a.) moral prenesti žogo in sledile so napake. Vse drugo je zgodovina. V zadnjih 30 sekundah so sodniki z nekaterimi odločitvami neposredno vplivali na zmagovalca. Nad Raduljico ni bilo prekrška, prav tako pa niso dosodili nešportne osebne napake Jokića. To so štirje prosti meti, kar pomeni zmago. Čestitam Srbiji na zmagi, mislim pa, da bi imeli tudi mi možnosti proti Avstraliji v polfinalu."

Dva dni nisem spal

Če so imeli Hrvatje povešene obraze, pa je bilo povsem drugačno stanje po tekmi pri Srbih, ki so na dobri poti, da si po letu 2014 spet zagotovijo veliki finale s košarkarji ZDA. Pred dvema letoma so namreč na svetovnem prvenstvu v Španiji izgubili prav proti košarkarjem iz lige NBA in si zagotovili srebrno medaljo.

Srbija bo v polfinalu igrala proti Avstraliji, ki je v četrtfinalu nadigrala Litvo. | Foto: Getty Images Srbija bo v polfinalu igrala proti Avstraliji, ki je v četrtfinalu nadigrala Litvo. Foto: Getty Images

"Očitno mora biti vedno razburljivo. Dva dni nisem spal. Igrali smo četrtfinale, in to proti Hrvaški. Praktično celotno tekmo smo igrali nervozno. Izjema je bila tretja četrtina. Takrat smo našli svoj ritem. Na koncu izvrstna zmaga," je dejal poveljnik srbske reprezentance na parketu Miloš Teodosić, ki je desetim podajam dodal devet točk.

Po veliki zmagi je bil čustven tudi bradati Miroslav Raduljica. "Hvala bogu. Gre, malo manjka, da ne omedlim. Šalim se. V bistvu se ne, ker smo igrali težko tekmo. Nervozni smo bili, zlasti v prvem polčasu. V tretji četrtini smo naredili velik del posla v obrambi in si tu ustvarili prednost. V zaključku smo imeli glave mirne. Gremo v polfinale," je Raduljica dejal takoj po tekmi.

Ne spreglejte