SiolNET. Sportal Rekreacija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Video: Sabljanje (1/3)

4

termometer

 | Foto:
Iz potrebe po preživetju, samoobrambi, pa tudi napadanju in osvajanju so se razvile številne borilne veščine, med njimi tudi sabljanje.

Čeprav si pod sabljanje predstavljamo romantične srednjeveške dvoboje za čast, pravico in ljubezen, kjer se pogumni in srčni protagonist s prefinjeno eleganco spopade z zlom, so bili resnični boji precej bolj kruti in krvavi.

Sabljanje se je skozi zgodovino iz borilne veščine preoblikovalo v način zabave v visokih družbah, postalo pa je tudi moda in del vzgoje v aristokratskih krogih, v 19. stoletju pa je sabljanje postalo pravi šport. Leta 1896 so namreč sabljanje vključili na prve olimpijske igre moderne dobe. Manj znano pa je dejstvo, da je bilo sabljanje športna disciplina na olimpijskih igrah že v letih 776 pred našim štetjem.

Pri nas se je mogoče sabljanja lotiti kot tekmovalnega športa, mnogi pa se za sabljanje odločijo kot rekreacijo. Sabljanje je primerno tako za otroke, odrasle, moške in ženske.

Pri treningu razvijamo fizično pripravljenost, taktično razmišljanje, kdaj napasti in kdaj se pravočasno umakniti. Umetnost sabljanja je namreč ustrezna presoja glede napada in umika.

O zgodovini sabljanja, o prvi olimpijski medalji, o Rudolfu Cvetku in o rekreativnem sabljanju smo se pogovarjali s trenerjem sabljanja Matevžem Cvetkovičem iz Športnega društva Tabor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin