Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 6. 2011,
22.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 26. 6. 2011, 22.35

8 let

V Kopru teklo okoli 1000 tekačev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V četrtek, 23. junija, je bil olimpijski dan, olimpijski tek v organizaciji olimpijskega komiteja (OKS) pa je v Sloveniji potekal v soboto. V Kopru je teklo okoli 1000 tekačev.

Olimpijski dan je 23. junij, olimpijski teki po vsem svetu, ki jih organizirajo nacionalni olimpijski komiteji pa običajno potekalo v tednu okoli tega datuma. Prvi olimpijski teki so bili organizirani leta 1987, sodelovalo pa je 45 nacionalnih komitejev. Danes sodeluje že skoraj 200 nacionalnih komitejev, tudi slovenski.

Vseslovenski olimpijski tek je OKS s pomočjo občine letos pripravil v Kopru, kjer se je zbralo okoli tisoč tekačev, najmlajših udeležencev mini olimpijade in njihovih staršev. Mini olimpijado so odprli po olimpijskem protokolu. Zastavo je pomagal nositi Primož Peterka, sledila pa je tudi olimpijska prisega.

Poleg Peterke je bilo prisotnih še mnogo drugih olimpijcev, ki so podpisovali avtograme in se slikali z nadebudnimi tekači. Med njimi so bili jadralec Gašper Vinčec, plavalec Matjaž Markič, kajakašica Špela Ponomarenko, smučar Andrej Jerman, smučarski skakalec Primož Peterka, atletinja Brigita Langerholc Žager, biatlonka Tadeja Brankovič Likozar, poseben aplavz pa je požel olimpijec Marko Račič, udeleženec olimpijskih iger leta 1948 v Londonu.

Za tiste nekoliko bolj izkušene tekače je bil organiziran sedemkilometrski tek, ki je potekal tudi skozi Luko Koper, progo pa so morali zaradi neprekinjenega dela v pristanišču nekoliko skrajšati. Kljub temu ni bilo slabe volje, saj cilj teka ni bil zmagati, temveč sodelovati. Še posebno veselje sta v cilju pokazala osemnajstletni žongler Jakob Bergant, ki je celo pot prežongliral, in slepi tekač, Ivan Hrovat, ki se je z velikim veseljem udeležil olimpijskega teka.

Najstarejši tekač je bil star 71 let, najmlajši pa je tokrat premagal olimpijsko progo kar v vozičku – dvomesečni Rok. Celoten dogodek je potekal v duhu prijateljstva, spoštovanja in odličnosti. Vsi tekači, ki so pretekli progo, so prejeli diplomo s podpisom predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacquesa Roggeja.

Ne spreglejte