Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 4. 2012,
12.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 4. 2012, 12.18

7 let, 12 mesecev

V gore s pohodniškimi palicami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pohodne palice so učinkovit pripomoček, s katerim med hojo v gore razbremenite kolena in hrbtenico. A če se med zimo v gore niste podali, pohodne palice na prvih spomladanskih turah pustite doma.

Poleg nahrbtnika, samovarovalnega sestava, cepina in derez med sestavne dele tehnične opreme za pot v gore sodijo tudi pohodniške palice. Če jih znamo pravilno uporabljati, izboljšajo našo stabilnost ter razbremenijo kolenske sklepe in hrbtenico. Z uporabo pohodniških palic namreč povečamo razgibavanje celotnega telesa, saj z njimi krepimo mišice rok in ramen, poleg tega pa je med uporabo palic zaradi razširjenega prsnega koša naše dihanje učinkovitejše.

Sestavni deli pohodniških palic Pohodniške palice so zelo priročne, saj so sestavljene iz več členov, kar nam omogoča, da jih po uporabi enostavno zložimo in spravimo v nahrbtnik. Priporočljivo je, da so ročaji iz nedrsečega izolacijskega materiala, še najbolj primerna je zmes plute in gume, ki pozimi dlani ne ohlajala, poleti pa preprečuje prehitro znojenje. Zapestne zanke ne smejo biti oblazinjene ali premehke, za dobro prileganje zapestju morajo biti široke vsaj 2 centimetra, uravnavamo pa jih na zgornjem delu ročaja. Steblu palice stabilnost in trdnost dajejo aluminijeve zlitine, iz katerih je sestavljen. S krpljicami preprečimo, da bi se palica pozimi ugreznila v sneg, poleti pa zagozdila v razpoke. V ta namen so krpljice različnih velikosti, za poletje so tako primernejše manjše, v zimskih razmerah pa je zaradi lažje prilagoditve snežni podlagi in boljšega oprijema primerneje uporabljati večje. Konice palic so iz trdih, odpornih kovin. Priporočljivo je, da palica omogoča menjavo konic, saj je, tako kot pri krpljicah, uporaba konic odvisna od terena.

Kdaj je palice pametno pustiti doma? Če ste med zimo večinoma počivali in niste zahajali v gore, je po priporočilih Planinske zveze Slovenije smiselno na prve spomladanske ture oditi brez palic. Na ta način boste noge privadili na hojo in aktivnost, vaše telo pa tako ne bo pozabilo na naravno ravnotežje. Prav tako pohodniških palic ne priporočajo otrokom, ki še rastejo in gradijo svojo osnovno motoriko. Uporaba palic bi lahko rušila njihovo ravnotežje.

To pa seveda ne spremeni dejstva, da so pohodniške palice odličen pripomoček, ki ob sestopih razbremeni kolena in ki ob premišljeni uporabi omogoči planinarjenje tudi v pozni starosti. Je pa pri tem bistvena pravilna uporaba palic, saj te ob napačni uporabi ne služijo svojemu namenu in vam lahko prej škodujejo kot koristijo.

Ne spreglejte