Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2013,
7.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

šport rekreacija rolanje

Torek, 23. 4. 2013, 7.14

8 let

Komu se rola?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji sicer nimamo uradno registriranih poti za rolarje. Vseeno se najde kar nekaj primernih asfaltiranih površin in kolesarskih poti, kjer je mogoče tudi rolati.

Ljubljana

Tivoli–Bežigrad–Stožice–BTC

Opis poti: Pot začnemo v Tivoliju ali na Tivolski cesti, zavijemo na Dunajsko, nadaljujemo mimo Gospodarskega razstavišča, zavijemo na Peričevo ulico. Nato prečkamo Topniško ulico, nadaljujemo pot po Celjski, Ptujski in Mariborski ulici do Kardeljeve ploščadi. Pred obvoznico Tomačevo-Dunajska zavijemo desno in se peljemo vzporedno z obvoznico Šmartinska-Tomačevo, nato zavijemo desno na Bratislavsko ulico in nadaljujemo po Argentinski ulici do BTC-ja.

Rudnik–središče Ljubljane

Opis poti: Rolati začnemo v nakupovalnem središču Rudnik. Peljemo se po Jurčkovi, prečkamo Ižansko cesto in pot nadaljujemo po Hladnikovi cesti. Zavijemo desno na Opekarsko cesto, nato levo na Trnovski pristan. Prečkamo Zoisovo cesto in nadaljujemo pot po Bregu do središča mesta. Pot je dolga približno 15 km.

Rožna dolina–Koseški bajer

Opis poti: Asfaltirana kolesarska steza ob Večni poti, ki se začne v Rožni dolini, vodi mimo živalskega vrta in se konča pri Koseškem bajerju. Primerna je za rolanje v vročih poletnih mesecih, saj del vodi skozi gozd.

Rolanje ob Ljubljanici

Opis poti: Vožnjo začnemo že pri gradu Fužine, kjer je ob Ljubljanici sprehajalna steza. Rolamo do Kajuhove ceste. Če želimo pot nadaljevati, prečkamo Kajuhovo in pot nadaljujemo po cesti, ki ni preveč prometna, do središča Ljubljane.

WTC Ljubljana–BTC

Opis poti: Rolerje si obujemo pri WTC-ju za Bežigradom in pot nadaljujemo ob Ljubljanski obvoznici vse do BTC-ja. Naredimo krog po asfaltiranih površinah BTC-ja, če le ni preveč prometno, lahko pa nadaljujemo po Letališki ulici naprej ob obvoznici vse do Fužin!

Obala

Koper–Portorož

Opis poti: Od Kopra vodi pot ob obali v smeri Izole. Peljemo se skozi Izolo in po kolesarski poti nadaljujemo do Portoroža, ki je naš cilj. Možnost je tudi rolanje iz Portoroža do Lucije in nazaj.

Koper–Piran

Opis poti: Od Kopra vodi pot ob obali proti Izoli. Peljemo se skozi Izolo in po kolesarski poti nadaljujemo do Portoroža. Pot se konča z makadamom, nadaljujemo med vinogradi in po 100 m zavijemo desno na asfaltirano pot. Nato se peljemo skozi tunel, se spustimo in spet vzpnemo. Pot nadaljujemo v smeri Strunjana, kjer je zaradi prometa potrebna večja previdnost. Nato prečkamo glavno cesto Izolo–Strunjan in nadaljujemo pot skozi Strunjan. Pot nas vodi skozi kamp na kolesarsko pot, skozi tunel Valeta. Po tunelu zavijemo levo po kolesarski poti. Zaradi strmega spusta na koncu poti je potrebna previdnost. Pot nadaljujemo po promenadi v Portorožu ali ob obali proti Piranu mimo hotelov Bernardin. Ko se peljemo mimo hotelov Bernardin, nadaljujemo pot mimo parkirišč in po cesti do središča Pirana, Tartinijevega trga in do Piranskega rta.

Gorenjska

Naklo

Opis poti: V Naklem, ob avtocesti, je 1,1 km dolga asfaltirana krožna proga. Progo ob gorenjski avtocesti na izvozu Kranj – zahod obdaja gozdiček, ki ponuja hlad v poletnih dneh. Slabost pa je, da je asfalt zaradi korenin, ki ga spodkopavajo, precej načet.

Bohinjska Bistrica–Bohinj

Opis poti: Rolarska pot se začne v Bohinjski Bistrici in se vije vse do jezera. Steza je asfaltirana in se vije ob Bohinjski Bistrici.

Mojstrana–Jasna

Opis poti: Pot se začne v Mojstrani pri lesni industriji. Steza poteka vzporedno z glavno cesto Jesenice–Kranjska Gora, vendar je od nje precej odmaknjena. Pot, ki je označena s kolesarskimi označbami, se v smeri Italije blago dviga, speljana pa je po gozdu. Rolanje lahko končamo v Kranjski Gori ali pa zavijemo proti Jasni.

Mojstrana–italijanska meja

Opis poti: Prvi del poti od Mojstrane do italijanske meje poteka po isti trasi kot pot od Mojstrane do Jasne. Namesto da zavijemo do Jasne ali končamo v Kranjski Gori, pot nadaljujemo po kolesarski poti do italijanske meje. Pot je dolga približno 20 km.

Obstaja še nekaj možnosti za rolanje v tem delu. Priljubljena je 11km dolga pot od Gozda Martuljka do Rateč ali od Kranjske Gore do Planice, ki pa je zaradi vzpona kar zahtevna. Nekateri ljubitelji rolanja na forumih priporočajo tudi pot iz Kranjske Gore v Kobarid prek Vršiča …

Kranj

Opis poti: Trasa se začne zunaj središča Kranja v bližini Ledene dvorane Zlato polje in v neposredni bližini glavne stare ceste proti Naklemu. Peljemo se po Naklem mimo modelarske piste se vzpnemo po klančku do mostička nad avtocesto, nato se spustimo proti krožnemu križišču proti Kokrici. Rolanje nadaljujemo po pločniku ob cesti na Brdo, nato po Bleiweisovi cesti. Prečkamo avtocesto in vozimo mimo vojašnic. Pri tem prvem semaforju se držimo desne in nadaljujemo proti Fakulteti za organizacijske vede, ki stoji blizu začetne točke. Pot je dolga približno 6 km.

Bled

Opis poti: Rolanje začnemo pri hotelih in nadaljujemo v nasprotni smeri urinega kazalca. Peljemo se mimo Vile Prešeren, pot nadaljujemo proti gradu in nato še do plaže. Rolanje lahko sklenemo na kopališču ali pred glavno cesto, kjer rolanje ni več varno.

Kolesarska pot Bohinj

Opis poti: Kolesarska pot Bohinj se začne pred Bohinjsko Bistrico, konča pa v Srednji vasi. Za rolanje ni primerna vsa pot, saj je deloma speljana po lokalnih prometnih cestah. Delček, ki pa je primeren za rolanje, je popolnoma odmaknjen od prometnih površin. Rolarski izlet lahko začnemo na četrti vmesni postaji, končamo pa na osmi oziroma deveti. Pot je speljana ob reki po na novo asfaltirani kolesarski poti.

Radovna

Opis poti: Začetek te približno 2 km dolge poti je v Radovni v Krnici pri Zgornjih Gorjah. Pot je asfaltirana in ravna.

Završnica pri Žirovnici

Opis poti: Za rolanje je primerna tudi 1,5 km dolga asfaltirana cesta v Završnici pri Žirovnici.

Še nekaj možnosti za rolanje na Gorenjskem po priporočilih s forumov: Pokljuka omogoča neomejene možnosti rolanja, prava tako je ob nekaterih priložnostih mogoče rolanje skozi karavanški predor. Nekateri predlagajo pot na Črnivec. Priporočajo tudi rekreacijo na Hrušici po asfaltirani, 2,5 km dolgi cesti.

Štajerska

Maribor

Opis poti: Po Mariboru je možnosti za rolanje kar nekaj. Ta dobrih 9 km dolga pot poteka po Gosposvetski ulici, Slovenski ulici in Trgu Svobode, nato zavijemo desno na Svetozarevsko ulico, pa levo na ulico Kneza Koclja, nadaljujemo po Oreškem nabrežju, čez Meljski most na Pobreško cesto. V krožnem križišču zavijemo levo na Titovo cesto, nadaljujemo po Tržaški in zavijemo desno na Cesto proletarskih brigad. V krožnem križišču zavijemo desno na Borovo cesto in nadaljujemo po Ulici heroja Šercerja ter po Koroškem mostu do izhodišča.

Ne spreglejte