Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
15.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 15.42

7 let, 12 mesecev

Wiggins olimpijski prvak, Brajkovič 10.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski kolesar Jani Brajkovič je odlično opravil z olimpijskim kronometrom. Belokranjec je 44 km dolgo preizkušnjo končal na odličnem 10. mestu. Olimpijski prvak domačin Bradley Wiggins.

Britanski kolesarski “boom” je na olimpijskih igrah v domačem Londonu dobil piko na i. Bradley Wiggins, zmagovalec letošnje dirke po Franciji, je bil najhitrejši v 44 kilometrov dolgem kronometru, s tem pa je vzel tisto, kar mu je bilo namenjeno, saj je bil po spletu okoliščin edini favorit za zlato kolajno. Britanec je bil na letošnjih daljših kronometrih nepremagan (ne upoštevajoč prologe), tako da je bilo povsem logično, da so britanski ljubitelji kolesarstva pričakovali njegovo zmago, še posebej, ker sta imela najboljša kronometrista zadnjih let, svetovni prvak Nemec Tony Martin in štirikratni svetovni prvak ter branilec naslova Švicar Fabian Cancellara, letos veliko težav s poškodbami. Wigginsovi tekmeci so sicer računali, da bi se srebrni iz lanskega svetovnega prvenstva pod hudim pritiskom javnosti lahko zlomil, a se to ni zgodilo. Na nezahtevni progi je pokazal premoč in Martina premagal za 42 sekund, medtem ko je uspeh domačih kolesarjev s tretjim mestom potrdil Chris Froome. “Fantastična sezona je dobila svojo smetano na torti. Ne morem reči, da zmage nisem pričakoval, a vseeno nisem verjel, da bo šlo vse tako gladko,” je dejal Wiggins, ki je že svojo sedmo kolajno poskrbel, da je v tem pogledu postal najboljši britanski olimpijec, doslej je bil najboljši skupaj z legendarnim veslačem Stevenom Redgrevom. Wiggins ima zdaj štiri zlate kolajne, prve tri je osvojil na stezi, za Redgrevom zaostaja za eno: “Zaenkrat to težko potrdim, toda verjamem, da bom peto zlato lovil v Riu.

Medtem ko je Martin nekako premagal težave s poškodbo, ki jo je staknil na Touru, so bolečine v rami, posledica padca na cestni dirki, zlomile branilca naslova Švicarja Cancellaro. Štirikratni svetovni prvak je bil tokrat “le” sedmi in je gotovo največje razočaranje tekmovanja. Kronometer se ni odvijal po pričakovanjih samo v boju za vrh, povsem po pričakovanjih je šlo tudi edinemu slovenskemu predstavniku Janiju Brajkoviču. Kot je pri njemu značilnost, ni začel najhitreje, nato pa je ritem stopnjeval, in prišel do desetega mesta, kar je najboljša slovenska olimpijska uvrstitev v tej disciplini. “Moj nastop je bil soliden, ne pa perfekten. Trenutno več od tega nisem mogel storiti,” je dejal Belokranjec, ki je izpolnil cilje slovenskega tabora. “Deseterica je bila naša želja. Osebno sem mislil, da bo še kakšno mesto višje, toda na dva kolesarja, ki sta bila pred njim, nisem računal. Vseeno je to glede na konfiguracije proge, ki ni bila po Janijevem okusu, vrhunski rezultat. Samo poglejmo, kakšne specialiste je premagal,” je bil zadovoljen selektor slovenske reprezentance Martin Hvastija.

Ne spreglejte