Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
27. 6. 2015,
17.17

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mihael Žgank Lucija Polavder Urška Žolnir Jugovar judo evropske igre Baku Marjan Fabjan

Sobota, 27. 6. 2015, 17.17

1 leto, 10 mesecev

Slovenec, ki ima na Japonskem prepovedan vstop v savne

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mladi slovenski judoist Mihael Žgank je na evropskih igrah v Bakuju v konkurenci do 90 kg osvojil sedmo mesto. Uvrstitev ga ni zadovoljila, saj je prepričan, da bi se lahko vmešal v boj za medalje.

Slovenski judoisti so pred odhodom v Baku napovedovali skupinski napad na medalje, na koncu pa se je želja izpolnila le bronastemu Roku Drakšiču. Drugi najuspešnejši slovenski predstavnik je bil njegov sokrajan Mihael Žgank.

''Škoda. Ko sem se prebudil, prišel do dvorane in prvič stopil na blazino, sem začutil pravi elan. Mislil sem, da bo šlo dlje. V začetnih bojih sem se počutil izjemno in pričakoval vsaj borbe za medalje. Zato sem rahlo razočaran, čeprav bi moral biti po drugi strani zadovoljen, saj je to ena mojih boljših uvrstitev v karieri,'' je po sedmem mestu v Bakuju, kjer se v sklopu evropskih iger odvija člansko evropsko prvenstvo, dejal 21-letni Žalčan.

Tekmovalni del je odprl z dvema zmagama in si zagotovil preboj med osem najboljših, nato pa se je ustavilo. Po porazu v četrtfinalu je prejel priložnost za popravni izpit, ki bi mu omogočila naskakovanje bronastega odličja, a ga je v repasažu izločil Nizozemec. ''Bil je bolj izkušen, imel je tudi močnejši gard. Škoda,'' ni skrival razočaranja po zamujeni priložnosti.

Vsega se loti s strastjo, na Japonskem pa je ostal začuden

V svet juda je vstopil že s štirimi leti. Začel je v Žalcu, kjer je osnovne korake naredil s pomočjo Lucije Polavder, priznane slovenske velemojstrice, ki je nastop na evropskih igrah v Bakuju odpovedala zaradi prisrčnega razloga, nosečnosti. Njegov naslednji cilj je povezan s svetovnim prvenstvom, ki ga bo konec avgusta gostila bogata kazahstanska prestolnica Astana, čeprav še ne ve, ali se bo njegovo ime pojavilo na seznamu potnikov. Prihodnje leto želi nastopiti na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Za zdaj mu kaže odlično, saj pridno nabira točke.

Ko nosi kimono, mu pri prsih na plan uhaja velika tetovirana črka P, ostalo sporočilo pa je zakrito. Pojasnil nam je, da ima izpisan stavek v angleščini ''Passion is everything'' (Strast je vse). ''Sem pač takšen človek, da se vsega lotim s strastjo. Lažje gre, če se nečesa lotiš z ljubeznijo. To ne velja le za judo, ampak nasploh v življenju,'' je razložil, zakaj se je odločil za takšno tetovažo.

Pri judoistih so vedno bolj pogoste. Zaradi njih je kot judoist doživel nenavadno izkušnjo v deželi Vzhajajočega sonca. ''Tam me zaradi nje niso spustili v savno. Tega ne tolerirajo. Na Japonskem sem bil že trikrat, lani pa sem šel pred tekmovanjem v Tokiu v savno. Tatu sem si pokril z brisačo, potem pa me je neki Japonec razkril in mi zabičal, da moram zapustiti prostor. Edina sreča je bila ta, da mi ni bilo treba nič plačati,'' je opisal srečo v nesreči, ki se mu je pripetila na Japonskem. Tam bo moral v prihodnje pozabiti na sproščanje v savnah.

Imata dogovor, da se ne ukvarjata drug z drugim

Njegovo dekle je slovenska reprezentantka v judu Anka Potočnik. Je težko spremljati njene nastope v dvojni vlogi kot fant in gledalec? ''Je. Ponavadi nastopa dan pred menoj. Ko vidim, da je razočarana, me stisne pri srcu. Na moj nastop pa to ne vpliva, ker imava dober dogovor, da se med tekmami ne ukvarjava drug z drugim.''

To je dokazal tudi v petek, ko se je v času nastopa klubske kolegice in srčne izbranke nahajal na drugem delu Bakuja. Bil je v športni vasi, kjer se je predal počitku in pripravam na sobotni nastop.

Nista edini ljubezenski par v svetu juda, je pa priznal, da trener Marjan Fabjan ni najbolj navdušen nad tem in tega ne odobrava.

Ne spreglejte