Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
17. 2. 2014,
22.01

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jernej Damjan Jurij Tepeš skoki Soči 2014 ekipna tekma

Ponedeljek, 17. 2. 2014, 22.01

2 leti, 3 mesece

"Robi, ne ženi si k srcu!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav peto mesto na ekipni tekmi olimpijskih iger ne odseva slovenske (pre)moči v svetovnem pokalu, pa v Janusovem kvartetu ni bilo čutiti razočaranja.

Najboljši slovenski skakalec in eden od junakov iger v Sočiju Peter Prevc je ob slovesu od skakalnega centra RusSki Gorki še enkrat pokazal svoje mojstrstvo in ugnal celo dvakratnega olimpijskega prvaka Kamila Stocha. A ob pravem festivalu dolgih skokov in ob kazanju mišic tradicionalnih skakalnih velikanov bi za tretjo kolajno vendarle potreboval tudi večjo podporo preostale slovenske trojice.

"Na tako velikih tekmovanjih si favoriti ne smejo privoščiti napak. Mi smo si jih. Ne moremo pa biti razočarani. Merili smo med najboljših pet, ob tem pa ne smemo pozabiti, da smo s kar dvema kolajnama na teh igrah presegli pričakovanja," na pomisleke o tem, da so Slovenci v Soči pripotovali kot zmagovalci obeh tekem svetovnega pokala in na krilih tretjega mesta v pokalu narodov, a ostali praznih rok, odgovarja glavni trener Goran Janus, ki pa se vendarle zaveda tudi vseh zaviralnih okoliščin. Ob dejstvu, da forma Jerneja Damjan in Jurija Tepeša ni bila na najvišji ravni, ni mogel prezreti predvsem neugodnega položaja, v katerem se je po poškodbi znašel Robert Kranjec.

"Vesel sem, da je Robi nastopil in v finalni seriji pokazal, da lahko tudi po peklenskih mukah s kolenom še vedno skače daleč," pravi Janus in dodaja: "Nikakor pa to ni le zgodba o Robiju. Na ekipnih tekmah skače četverica. Vsi morajo skrbeti predvsem za lastne skoke. Tudi Jernej in Jurij bi lahko še kaj dodala. No, Peter je bil razred zase. A za kolajne potrebuješ štiri solidne ali kar odlične skakalce."

Kranjec se je opravičil

Bolj razočaran je bil Kranjec, ki si je očital predvsem napako pri odskoku v prvi seriji. "Fantom sem se že opravičil. Razočaran sem. Trudil sem se po najboljših močeh, kar pa je bilo premalo," je z glavo zmajeval najbolj izkušen član slovenske vrste, ki pa se vendarle lahko vsaj deloma tolaži z dejstvom, da tudi občutno boljši prvi skok Slovenije ne bi ponesel na oder za zmagovalce.

Veliki osmoljenec iger, ki je v Soči pripotoval v izvrstni formi, a nato po dveh padcih na treningih ostal brez realnih možnosti za vrhunsko skakanje, je bil sicer kmalu deležen trepljanja po rami in enotne ocene, da se mu ni treba opravičevati in obremenjevati. "Naj se ne obremenjuje. Vsa čast za vse, kar je pokazal. Vem, da mu je težko. A zgodilo se mu je nekaj, kar bi se lahko vsakemu od nas," je v imenu ekipe poudaril Damjan in dodal: "V tako izenačeni konkurenci se manko popolnih skokov hitro pozna."

Prevc: Drugi so bili pač premočni

"Zame je prav Robi ena od svetlih točk teh iger. Premagal je bolečine. Številni bi se predali. On se ni," pa je po tekmi dejal Prevc, ki je nastopil zelo sproščeno in ob vidnem uživanju letel zelo daleč. "Da, tu ni tako ostrega boja za vsak meter," je pojasnil nosilec dveh kolajn in končno peto mesto označil za realno. "V skokih si danes na vrhu, jutri ne. Tokrat so bili pač drugi močnejši," je dejal Prevc.

Da ni razlogov za slabo voljo, je poudaril tudi Tepeš, ki je predvsem v prvi seriji skočil veliko bolje kot na tekmah posameznikov. "Iz dneva v dan sem skakal bolje. Tudi s tem rezultatom sem zadovoljen. Vem, da smo se vsi štirje trudili po najboljših močeh. Ne čutim grenkega priokusa. Tudi na treningih nismo izstopali, zato bi se moral danes zgoditi pravi čudež, da bi prišli do odličja," je prepričan Tepeš.

Ne spreglejte