SiolNET. Sportal Olimpizem
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najtežje kolajne v zgodovini OI

4

termometer

Prireditelji iger v Vancouvru so poskrbeli, da si bodo dobitniki odličji za vse življenje zapomnili olimpijsko doživetje. Pripravili so edinstvene medalje.

Oblikovalka kolajn Corrine Hunt pravi, da je je vsaka od 1014 medalj svojevrstna. Prikazuje stvaritev kanadskih staroselcev in upodablja kita ubijalca ter krokarja. Kolajne bodo hkrati najtežje v zgodovini olimpijskih in paraolimpijskih iger, saj bo vsaka tehtala med 500 in 576 grami.

Medalje niso povsem pravilnih okroglih oblik, saj so bile v procesu izdelave devetkrat prepognjena, tako da so dobile ondulacije, ki predstavljajo razgibano površino morja oziroma široka snežna prostranstva. Na sprednji strani medalje je svilen odtis logotipa olimpijskih iger ter seveda pet olimpijskih krogov, na zadnji strani pa je uradni napis iger v angleščini in francoščini ter razločen emblem z disciplino in doseženim mestom. Medalje za paraolimpijske igre bodo opremljene tudi z Braillovo pisavo.

Na traku je izpisan slogan iger “Z žarečimi srci”, ki želi poudariti, da je lahko vsak posameznik šampion, na njemu pa je, da pokaže svoje znanje in stopi na oder za zmagovalce.

Za olimpijske igre je pripravljenih 615 medalj, za paraolimpijske pa 399. V procesu izdelave sta bila porabljena 2,05 kilograma zlata, 1950 kilogramov srebra in 903 kilogramov bakra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin