Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
13.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 13.29

7 let, 12 mesecev

Kitajske telovadke niso bile premlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mednarodna gimnastična zveza (FIG) je končala pettedensko preiskavo o starosti kitajskih telovadk, ki so na olimpijskih igrah v Pekingu osvojile ekipno zlato.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je že pred časom končal preiskavo in zaključil, da ni dokazov, da bi bile Kitajke premlade, danes pa je njihovo ustrezno starost potrdila tudi FIG.

Posebna komisija je preiskovala namige in pisanje medijev, da je kitajska gimnastična zveza v želji po nastopu na olimpijskih igrah ponaredila dokumente telovadk in jih prikazala starejše od 14 let. MOK pa je že preveril potne liste vseh telovadk na igrah v Pekingu in ugotovil, da so veljavni. Med olimpijskimi igrami so se namreč pojavljali dvomi o tem, ali so tri telovadke kitajske ženske reprezentance He Kexin, Jiang Yuyuan in Yang Yilin dovolj stare za nastop na igrah.

Posebna komisija FIG je prejela potne liste vseh telovadk, osebne izkaznice ter družinske papirje oz. registre, ki so vsi potrjevali starost telovadk. Če bi FIG našla dokaze, da so kitajske telovadke premlade, bi lahko Kitajski odvzeli štiri kolajne. Poleg ekipnega zlata še zlato odličje He Kexin na dvovišinski bradlji ter bronasti kolajni Yang Yilin v mnogoboju in na dvovišinski bradlji.

Krovna mednarodna gimnastična zveza je svoje ugotovitve že posredovala tudi posebni komisiji MOK, ki je zahtevala preiskavo. Tako je omenjeni primer tudi uradno končan. Vendar pa bo FIG s soglasjem MOK nadaljevala preiskavo o starosti kitajskih telovadk Dong Fangxiao in Yang Yun, ki sta nastopili na OI 2000 v Sydneyju. Pri FIG namreč menijo, da ni zadostnih dokazov o tem, da bi bili telovadki dovolj stari za nastop na OI.

Dong Fangxiao je namreč dobila akreditacijo za letošnje igre v Pekingu z dokumenti, ki jasno kažejo, da je bila na OI leta 2000 v Sydneyju stara komaj 14 let, je potrdil generalni sekretar FIG Andre Gueisbuhler. Medtem pa je Yang Yun, ki je v Sydneyju osvojila bron na dvovišinski bradlji, junija 2007 v pogovoru za nacionalno kitajsko televizijo sama dejala, da je bila na OI 2000 stara komaj 14 let, kar je v nasprotju s pravili. Telovadka mora namreč v olimpijskem letu dopolniti 16 let, da lahko nastopi na igrah.

Ne spreglejte