Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
14.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 14.51

8 let

IO OKS o kategorizaciji, OI 2008, Mariboru ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kriteriji za kategorizacijo vrhunskih športnikov je bila osrednja točka 7. seje izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije. Člani so predlagani model podprli.

Kriteriji za kategorizacijo športnikov, o katerih sicer odloča strokovni svet vlade na predlog OKS ter panožnih zvez in nastajajo že nekaj let, so podlaga za koriščenje raznih pravic športnikov (zaposlovanje v javni upravi, zdravstveno zavarovanje, štipendije...) tako na občinski kot tudi na državni ravni. "Oblikovana bo razvojna piramida. Na vrhu bodo najboljši v mednarodnem merilu, sledili ostali uspešni športniki, na dnu pa bodo številni obetavni in drugi, ki se še niso dokazali v mednarodnem merilu. V kriterije so prvič vključeni tudi invalidi in nekatere nove panoge. Neolimpijski športi po sedaj veljavnih kriterijih ne morejo dobiti mednarodnega razreda, po novem bo to mogoče. Zakon o športu med drugim že devet let zahteva vodenje evidenc športnikov in to predlagana kategorizacija omogoča," je obrazložil podpredsednik OKS in hkrati predsednik odbora za vrhunski šport Bogdan Gabrovec.

Čop in Špik bi s kolajno zaslužila več

Izvršni odbor je soglasno sprejel tudi spremembo finančnih nagrad za prejemnike medalj na olimpijskih igrah 2008. Po novem bi bila oba člana para ali dvočlanske posadke deležna 100-odstotnega deleža nagrade (izenačena z dobitnikom odličja v individualni disciplini) in ne le 80 %. Člani četverca ali štafete pa bodo za odličje prejeli 75% nagrade. "Menim, da gre za več kot upravičen popravek," je dejal prvi mož OKS Janez Kocijančič in zatrdil, da bodo ob odličjih z veseljem našli sredstva za plačilo. Za zlato je obljubljenih 20.000 evrov, za srebro 17.500, za bron pa 15.00.

IO OKS je ob tem podprl tudi kandidaturo Maribora za zimsko univerzijado 2013 in določili datum prihodnje skupščine (13. december). Atletinja Maja Bratkič, judoist Jan Ratej in smučarski skakalec Mitja Mežnar so ob tem podpisali pogodbo za dodelitev športnih štipendij, ki jih tretjinsko sofinancirajo OKS, Fundacija za šport in ministrstvo za šolstvo in šport. Štipendistov je skupaj 147.

Ne spreglejte