Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2008,
18.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 24. 1. 2008, 18.03

8 let

Fahey evropski obisk začel v Lausanni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novi predsednik Svetovne protidopinške agencije (WADA) Avstralec John Fahey je svoj prvi uradni obisk na stari celini začel v Lausanni.

Na sedežu Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) se je Fahey, ki se bo v petek v Ljubljani udeležil sestanka s predstavniki Evrope, srečal s predsednikom krovne olimpijske organizacije Jacquesom Roggejem.

Jacques Rogge je v pogovoru s predsednikom WADA poudaril popolno sodelovanje MOK pri preprečevanju uporabe dopinga v športu. "WADA lahko računa na popolno podporo olimpijskega gibanja v boju proti dopingu," je dejal Rogge. Fahey, nekdanji avstralski finančni minister, je na mestu prvega moža WADA 1. januarja zamenjal dosedanjega predsednika Dicka Pounda.

Rogge je ob tej priložnosti poudaril, da bodo na največjem športnem dogodku leta 2008, olimpijskih igrah v Pekingu, izvedli 4500 testov in da bo veljala stroga politika ničelne tolerance do morebitnih prekrškarjev. Kljub dobremu sodelovanju med organizacijama pa po Roggejevem mnenju ostaja še nekaj nedokončanih izzivov, predvsem sprejetje protidopinškega kodeksa v vseh panožnih športnih zvezah do leta 2009.

Fahey pa je izpostavil sodelovanje vlad posameznih držav na področjih, ki zadevajo doping, ter željo po večjem pretoku informacij med sorodnimi krovnimi športnimi organizacijami in nadzornimi organi. "Odmevni dopinški primeri kažejo, da noben šport in nobena država nista imuna na težave s prepovedanimi sredstvi. Potrebujemo močno sodelovanje med športnimi organizacijami in vladami, da bi se spopadli z dopingom," je po sestanku dejal John Fahey.

Predsednik WADA Fahey bo v petek v Ljubljani udeleženec sestanka s predstavniki Evrope, ki imajo pet glasov v ustanovnem odboru te organizacije. Tema pogovorov, gostitelj katerih bo slovenski minister za šolstvo in šport Milan Zver, bo predvsem medsebojna izmenjava stališč glede prihodnjega načina sodelovanja med Evropo in WADA v boju proti uporabi nedovoljenih snovi v športu.

Ne spreglejte