Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 7. 2012,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Živa Dvoršak streljanje

Sobota, 28. 7. 2012, 11.39

8 let

Dvoršak: Mislila sem, da ne bom preživela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska strelka Siling Yi je prva olimpijska zmagovalka letošnjih poletnih olimpijskih iger v Londonu.

Z zračno puško je dosegla rezultat 502,9 kroga. Druga je bila Poljakinja Sylwia Bogacka (502,2), tretja pa še ena Kitajka Dan Yu (501,5). Edina slovenska strelka v Londonu Živa Dvoršak je tekmovanje končala na 11. mestu. Siling Yi je v britansko prestolnico pripotovala kot ena od papirnatih favoritinj, saj je v zadnjih letih v samem svetovnem vrhu svetovnega strelstva. Triindvajsetletnica iz kitajske province Guangdong je nase prvič opozorila pred dvema letoma, ko je na svetovnem prvenstvu v Münchnu osvojila odličje zlatega leska. Do njega je prišla na izjemen način, z dosežkom 505,6 je postavila nov svetovni rekord. Prvo olimpijsko medaljo na letošnjih olimpijskih igrah je podelil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge. V današnjo finalno serijo osmih najboljših strelk se je uvrstila z najboljšim dosežkom, skupaj s Poljakinjo Sylwio Bogacko je zadela 399 krogov, v desetih odločilnih finalnih strelih pa je med vsemi osmimi tekmovalkami prikazala najbolj stalno predstavo. Zadela je 103,9 kroga in izkoristila spodrsljaja srebrne poljske tekmice, ki je v šesti in osmi seriji zadela 9,9 oziroma 9,7 kroga. "Tekma je bila zelo razburljiva. Presrečna sem, da sem osvojila prvo zlato odličje za Kitajsko na olimpijskih igrah, zmago pa posvečam mami in očetu," je uvodoma dejala prva dobitnica zlate kolajne v Londonu in dodala: "Pred tekmo sem bila nervozna, čutila sem velik pritisk, a vse se je razpletlo kot v pravljici. Po zlatem odličju se počutim bolj odraslo in zrelo, kolajno bo zagotovo prinesla nekaj sprememb v mojem življenje."

Na tretje mesto se je z drugim najboljšim dosežkom v velikem finalu (103,5) prebila druga kitajska finalistka Dan Yu, nehvaležno četrto mesto pa je zasedla Čehinja Katerina Emmons, sicer nosilka zlatega olimpijskega odličja pred štirimi leti v Pekingu. Emmonsova se je sicer borila po svojih najboljših močeh, višjo uvrstitev pa ji je preprečil ne preveč prepričljiv nastop v kvalifikacijah. Olimpijska premiera se je odlično razpletla za slovensko strelko Živo Dvoršak, ki je zasedla enajsto mesto, do morebitnega razstreljevanja za finale pa jo je ločil zgolj krog. Mladi Ljubljančanki je ponagajala prva serija od štirih, kjer je dvakrat ustrelila ‘devetko’. Nato se je zbrala in streljala bolj konstantno, a jo je preboja v najboljšo osmerico bržkone stal zadnji strel uvodne serije. Kljub temu nastop ocenjuje kot dober, saj si je dokazala, da se lahko zbere tudi na tako velikem tekmovanju kot so olimpijske igre. "Od začetka sem mislila, da ne bom preživela tekme, potem pa je steklo. V prvi seriji sem naredila dve manjši napaki, nato se je puška umirila in ta rezultat je tisti minimum, za katerega sem vedela, da ga zmorem. Dokazala sem si, da lahko tudi na tako veliki tekmi dobro streljam. Iz takih tekem, ko mi malo zmanjka, se največ naučim, da lahko naslednjič rečem, evo, tukaj imate," je po debitantskem nastopu dejala Dvoršakova, ki pa s tem še ni zaključila z olimpijskimi igrami.

Prihodnjo soboto jo čaka še malokalibrska puška. "Ne vem kako bo, sploh še nisem uspela trenirati, saj sem se do zdaj osredotočila samo na zračno puško. Drug teden začnemo s treningi, veliko bo odvisno od dnevne forme. Če bo dan in se bo vse ‘poklopilo’, lahko tudi presenetim," je še dejala Dvoršakova.

Ne spreglejte