Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
16. 6. 2015,
18.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Domen Dornik triatlon

Torek, 16. 6. 2015, 18.49

7 let, 12 mesecev

Domna in Evo močno vleče na Japonsko

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mlada slovenska triatlonca Domen Dornik in Eva Skaza sta na evropskih igrah v Bakuju pridobila bogate izkušnje, s katerimi bi lahko lažje izpolnila veliki cilj, nastop na OI 2020 v Tokiu.

Najboljši slovenski rezultat na triatlonski preizkušnji v Bakuju je dosegel Trboveljčan. V nedeljo je osvojil 29. mesto in bil tako vesel rezultata, da mu nasmeh ni še lep čas izginil z obraza. ''Le kako bi mi, ko pa sem tako zadovoljen. Ko sem prišel iz vode, sem videl, kakšna svetovna imena so zaostala za mano. Izjemno,'' je Domen Dornik ponosen na plavalni del nastopa na evropskih igrah, ki ga je končal med najboljšimi in se za kratek čas počutil kot del evropske elite.

Dodatno energijo so mu dajali gledalci in vrhunska organizacija dogodka. ''V Sloveniji nisem vajen takega ozračja. Adrenalin je bil pred tekmo na visoki ravni, zaradi treme sem malce težje zaspal, nervozo sem čutil še pred tekmo, nato pa sem se dobro umiril. Ko sem na polovici plavanja videl, da sem na dobrem mestu, je bilo vse krasno.'' Tako je užival v tekmi, da ga nista zmotila niti onesnaženo morje, ki je zaudarjalo po nafti, ter odlomljen del sedeža.

Za olimpijsko razdaljo si še ne more privoščiti pravih treningov. Tega se zaveda, zato se bolj posveča šprintu, z olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru pa si ne beli glave. ''So preblizu, točke pa se zbirajo že tri leta. Tokio bi lahko bil bolj realen cilj. Tako meni kot Evi manjkajo izkušnje. Oba komaj začenjava na tej ravni. Najina prihodnost je Tokio 2020 – povsem realen in dolgoročni cilj,'' je omenil veliki dogodek na Japonskem, ki bo čez pet let v deželo vzhajajočega sonca pripeljal svetovno športno smetano.

Mlada Štajerka, ki je navajena garanja

Kdo je v slovenski triatlonski zgodbi Eva? To je Eva Skaza, energična Mariborčanka, ki obožuje športni adrenalin. Zato je po dolgih letih treningov v bazenu tudi zapustila samostojno plavanje in se raje posvetila športu, ki je zelo garaški in bolj raznovrsten. Njen nastop v Bakuju je trajal dve uri.

''Garanja sem navajena, ker lahko s trdim delom dosežeš vse, kar si želiš. Sem pa takšen tip osebe, da se hitro česa naveličam. Pri triatlonu je drugače. Obožujem ga,'' 18-letnica izžareva ljubezen do triatlona, ki poudarja spretnosti v plavanju, cestnem kolesarstvu in teku.

''Šport je moje življenje in poslanstvo. Zato pri meni ne obstajajo zabave. Odrekanje je popolno, ker mi šport pomeni ogromno,'' zrelo razmišlja nekdanja plavalka, ki z Domnom še vedno trenira v bazenu pod vodstvom trenerja PK Maribor Branik Blaža Medveška.

Ironman in podobni projekti, ki se dotikajo meja človeške zmogljivosti, ji za zdaj še niso zlezli pod kožo. ''Bolj me zanima olimpijska razdalja, ironman pa je le malce predolg. Pomembnejše so olimpijske igre. Zato sem zelo vesela, da sem lahko nastopila v Bakuju. Ko sem med tekmo poleg sebe videla olimpijsko prvakinjo Nicolo Spirig, nato še podprvakinjo Liso Norden in še nekaj tekmovalk, ki spadajo med najboljših 20 na svetu, sem se počutila izvrstno,'' je dejala Štajerka in dodala, da bi lahko dosegla še boljši rezultat, če bi bila bolje pripravljena na veter in vročino, ki sta motila tekmovalke.

Njen cilj so olimpijske igre v Tokiu. Ker tekmuje še v mlajši kategoriji, bo prihodnji mesec nastopila na evropskem prvenstvu v Švici. Če se bo uvrstila med 16 najboljših, si bo zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu v Chicagu, kar bi bila lepa nagrada za postopen napredek, ki ga kaže pri triatlonu.

Obema primanjkuje izkušenj

Vodja triatlonske ekipe v Bakuju Sandi Ivančič je ponosen na oba slovenska udeleženca, varovanca Domna in pa Evo, nad razvojem katere v Mariboru bedijo trije trenerji. ''Domen je osmi najboljši plavalec v Sloveniji na 1.500 metrov prosto, v teku tudi spada med najboljših deset, tako da ima velik potencial. Zdaj je še premlad, v Tokiu pa bi že lahko opozoril nase. Slovenija še nikoli ni imela plavalca, ki bi zdržal ritem v prvo skupino. Po navadi smo vedno zaostali in nato nismo prišli nikamor. Če nisi z najboljšimi, potem na kolesu samodejno izpadeš iz boja za višja mesta,'' je začutil, da bi lahko Domen in Eva v prihodnostjo resneje mešala štreno eliti, saj sta v plavalnem delu zelo močna.

Ker pa obema primanjkuje močnejših preizkušenj, bo treba sestaviti kakovosten urnik. ''Eva bo morala iti tudi v tujino in dirkati na nemških ligah. Pri nas je premalo težkih dirk, tako da ji manjka izkušenj. V Bakuju je naredila preveč tehničnih napak, kar pa le dokazuje, da premore še ogromno rezerv,'' je poudaril osebni trener in profesionalni triatlonec.

Slovenska udeleženca triatlonskih preizkušenj v Bakuju sta po njegovem mnenju izpolnila cilj. Z 29. (Domen) in 32. mestom (Eva) sta se zagozdila na sredino razpredelnice in dokazala, da nekaj obetata, najpomembnejše pa so izkušnje, ki sta jih pridobila. V prihodnosti bi jima lahko pomagale pri uresničitvi sanjskega projekta, nastopa na olimpijskih igrah v Tokiu.

Ne spreglejte