SiolNET. Sportal Olimpizem
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
IPC ne bo dovolil nastopa posameznim ruskim športnikom v Riu

Dokončni ne ruskim paraolimpijcem

0

termometer

paraolimpijski komite
Foto: Reuters

Mednarodni paraolimpijski komite (IPC), ki je v začetku avgusta zaradi povezav z dopinškim škandalom v Rusiji celotno rusko reprezentanco izključil s paraolimpijskih iger v Riu de Janeiru, ne bo dovolil niti nastopov posameznih ruskih športnikov na bližnjem največjem tekmovanju za športnike invalide.

Takšno odločitev je danes sprejela krovna organizacija za šport invalidov. V IPC so se tako odločili po tem, ko je rusko pritožbo na skupinsko izključitev zavrnilo tudi športno razsodišče Cas v Lozani, na IPC pa je nato 175 ruskih športnikov naslovilo prošnje, da bi lahko nastopili kot posamezniki pod nevtralno oziroma paraolimpijsko zastavo.

IPC se je pri svoji odločitvi skliceval tudi na Cas, ki je zavrnil pritožbo, in Rusom pojasnil, da je nesodelovanje na igrah neizogibna posledica izključitve njihovega paraolimpijskega komiteja.

Rusi so se medtem obrnili tudi na švicarsko zvezno sodišče z zahtevo, da bi začasno dovolili nastope ruskim športnikom, a niti na tem organu niso bili uspešni.

"Naš cilj je, da športniki invalidi pošljejo sporočilo svetu, da ga navdihujejo"

"IPC sočustvuje z ruskimi športniki, ki ne bodo mogli nastopiti na paraolimpijskih igrah v Riu. A naš cilj je tudi, da športniki invalidi pošljejo sporočilo svetu, da ga navdihujejo. Njim so to priložnost s svojimi dejanji odvzele ruske oblasti. Ko bo ruski paraolimpijski komite dokazal, da lahko sodeluje z IPC tudi na področju spoštovanja protidopinških pravil, bodo tudi ruski športniki zelo dobrodošli na naših tekmovanjih," je dejal izvršni direktor komiteja Xavier Gonzalez.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin