Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 8. 2008,
17.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 20. 8. 2008, 17.13

8 let

Bojan Tokič napredoval po dramatičnem dvoboju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokič je na olimpijskih igrah v Pekingu v drugem krogu premagal Italijana romunskega rodu Mihaia Bobocico s 4:3 (14:12, 6:11, 5:11, 11:8, 11:9, 8:11, 11:6).

Tokič bo v četrtek ob devetih zjutraj po srednjeevropskem času v tretjem krogu igral z drugim nosilcem, Kitajcem Lin Majem, olimpijskim prvakom iz Aten v konkurenci dvojic in aktualnim svetovnim podprvakom med posamezniki iz Zagreba (2007). "To bo 'misija nemogoče', vendar verjamem vase. Zavedam se tudi, da bom pred 8000 gledalci v univerzitetni dvorani, v kateri bo 'grmelo', igral s tekmecem, ki je boljši od mene v vseh elementih namiznoteniške igre in je tudi boljši praktično od vseh ostalih igralcev sveta," je o svojem naslednjem tekmecu dejal Tokič.

Sedemindvajsetletni Tokič je v svojem premiernem nastopu na OI po 55 minutah prišel do zmage, ki pa je bila mnogo težja, kot je obetal tekmec, ki je 70 mest nižje na svetovni lestvici. "Italijan naju je presenetil. Za seboj je imel že dve zmagi na teh OI ter je bil od mene hitrejši. Imel sem 'težke noge'. Trema zaradi prvega nastopa na OI je naredila svoje in sem se bolj boril sam s seboj kot s tekmecem. Toda verjel sem vase po velikem garanju v zadnjih osmih tednih in na koncu mi je uspel preobrat za zmago," je pojasnil Tokič.

Enaindvajsetletni Bobocica je v prvem nizu povedel s 3:0. Nato je sledilo devet izenačenj, nazadnje na 11:11, ko Italijan ni izkoristil prve žogice za zaključek niza v svojo korist. Tokiču je to uspelo v drugem poskusu za vodstvo z 1:0. Po treh izenačenjih v drugem nizu, zadnjem na 4:4, je zaključek povsem pripadel Bobocici, ki je povedel z 10:6. Italijan je tudi v tretjem nizu prevladoval in povedel s 5:0. Tokič je znižal na 5:7, Bobocica pa je s štirimi zaporednimi točkami povedel v nizih z 2:1. Zadnjo točko je dobil po napaki Tokiča, ki je udaril žogo mimo mize, ko je Italijana potisnil že daleč od nje in je slednji s težavo vračal udarce. Tudi četrti niz se ni začel spodbudno za Tokiča, saj je hitro zaostajal 0:2 in 1:4 ter 2:5. Tokič je tedaj začel igrati kot prerojen in je dobil šest točk zapored (8:5). Na koncu je po vodstvih z 10:7 in 10:8 izkoristil drugo zaključno žogico za izenačenje v nizih (2:2).

Bobocica je tudi v petem nizu dobil prvo točko. Po štirih izenačenjih je Tokič povedel s 7:4 in z 9:6. Sledile so tri zaporedne točke Italijana (9:9). Tokič je zaprosil za premor, v katerem se je posvetoval s trenerjem Bojanom Rakom. Po novi točki Bobocice je na servis Italijana Tokič povedel z 10:9 in po novem začetnem udarcu tekmeca izkoristil prvo žogico za vodstvo v nizih (3:2). Tokič je v šestem nizu povedel, zaključek pa je znova pripadel Italijanu, ki je po vodstvu z 10:7 z drugo zaključno žogico izenačil v nizih na 3:3.

Odločilna sedma igra se je znova začela slabo za slovenskega olimpijca, ki je izgubljal z 0:3 in 1:5. Tak razplet Tokiča ni strl in je najprej izenačil (5:5), nato pa povedel s 7:5 in 10:6. Po dveh izmenjavah udarcev je Tokič že v naslednji točki po napaki Italijana, ki je zgrešil mizo, dosegel zmago s 4:3 v nizih. "Težko je bilo po tako velikem zaostanku v zaključku dvoboja. Nato sem si dejal: 'Če lahko premagaš Belorusa Vladimirja Samsonova (četrti nosilec olimpijskega turnirja), Nemca Tima Bolla (peti nosilec OI) in druge vrhunske igralce, boš zmogel tudi to prepreko'. Ko sem znižal na 4:5 sem že vedel, da bom lahko kos mlajšemu in manj izkušenemu tekmecu, ki mu moram danes iskreno čestitati za izvrstno partijo," je zaključek tekme pokomentiral Tokič.

Bobocica, ki je bil rojen v Craiovi, je svoj največji uspeh v karieri dosegel že z uvrstitvijo na OI. V kvalifikacijah je najprej premagal Iranca Afshina Norouzija, v prvem krogu pa s 4:1 (11:7, 3:11, 1:5, 11:7, 12:10) presenetljivo še Rusa Fedora Kuzmina. "Tako mene kot Bojana je Bobocica izjemno presenetil. S fantastično igro je Tokiča spravil v matni položaj, iz katerega pa se je moj varovanec izvlekel. Italijan je imel prednost, ker je že dvakrat igral, midva pa sva 16 dni čakala na prvo tekmo. Tokič je prišel med 32 najboljših, kar je lep dosežek. O Lin Maju ne gre izgubljati besed. Ko sem se lani v Zagrebu z nemškim trenerji pogovarjal, kakšno taktiko gre ubrati proti njemu, je bil odgovor en sam. Zmaga je možna le, če se mu zlomi obe roki," je povedal trener Rak.

Lin Ma bo za Tokiča skorajda nepremostljiva prepreka. Kitajec je osvojil že osem zlatih medalj na svetovnih prvenstvih, zadnjo letos v Guangzhouju na domačih tleh (moštveno prvo mesto). Poleg posamičnega srebra je na lanskem SP osvojil še zlato v moških dvojicah in srebro v mešanih dvojicah.

Ne spreglejte