Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 11. 2021,
21.42

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

pokal CEV Nova KBM Branik Calcit Volley

Sreda, 17. 11. 2021, 21.42

2 leti, 5 mesecev

pokal CEV, 1. krog, prvi tekmi

Slovenske prvakinje po hudem boju ugnale švicarske, Španke premočne za Mariborčanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
CALCIT KAMNIK VIETOS NEUCHATEL UC | Odbojkarice Calcita so po tie-breaku ugnale Viteos Neuchatel. Povratna tekma bo prihodnji teden v Švici. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Odbojkarice Calcita so po tie-breaku ugnale Viteos Neuchatel. Povratna tekma bo prihodnji teden v Švici.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Odbojkarice Calcit Volleyja so na prvi tekmi 1. kroga pokala CEV po hudem boju in tie-breaku s 3:2 (20, -25, 22, -23, 10) premagale švicarske prvakinje Viteos Neuchatel. Na evropski teren so stopile tudi Mariborčanke, ki niso bile kos eni najuspešnejših španskih ekip CV Gran Canaria, izgubile so z 1:3 (-14, -19, 19, -11). Povratni tekmi bosta prihodnji teden. 

Odbojkarice Calcita so letos evropska tekmovanja začele v kvalifikacijah lige prvakinj, v katerih pa so bile neuspešne, tako da so se preselile v pokal Cev, kjer jih je v 1/16 finala čakala švicarska ekipa Viteos Neuchatel, ki je prav tako izpadla v kvalifikacijah lige prvakinj. Tudi za Švicarke je bil tako kot za Kamničanke usoden ukrajinski Prometej.

Tekma v Kamniku je bila izenačena, čeprav začetek ni kazal na to. Prvi niz so Kamničanke dobile gladko, vodile že 20:13, na koncu sicer dovolile, da se tekmice nekoliko približajo, a drame ni bilo.

V drugem nizu so švicarske odbojkarice zmanjšale število lastnih napak, na servis Kyre Holt pa so naredile serijo sedmih zaporednih točk. Američanka v dresu Viteosa je dosegla tudi dva asa. Kamničanke so se vrnile v igro z vstopom Fatoumate Sillah, ki je s tremi bloki in uspešnim napadom domačo ekipo približala gostjam na tri točke zaostanka (12:15). Na šestnajsti točki je sledilo izenačenje, z asom Mije Šiftar pa so Kamničanke povedle z 18:17. Z asom Holtove je Viteos v končnici prvi prišel do dveh točk prednosti (22:20), a je Sillah izid že na dvaindvajseti točki izenačila, Lucille Charuk pa z blokom Kamničankam priborila prvo zaključno žogo za vodstvo z 2:0 v nizih. Niso je izkoristile, zato pa je drugo za izenačenje v nizih izkoristila Holtova.

Fotogalerija s tekme (foto: Matic Klanšek Velej/Sportida):

Fotogalerija
1 / 28

V tretjem nizu so gostje že vodile z 18:14, a je prišlo do preobrata. Težave gostij so se začele na servis Mije Šiftar, ki je imela nemalo zaslug, da so Kamničanke s preobratom prišle do treh točk prednosti (23:20). Vodstvo Calcit Volleyja z 2:1 v nizih je zagotovila Sillahova.

Četrti niz je bil dolgo časa izenačen, v končnici pa so bile gostje bolj zanesljive, to pa velja tudi za začetek "tie breaka", v katerem je Neuchatel povedel z 9:6. Vendar Kamničanke se niso predale. Neja Čižman je izid že na deveti točki izenačila, Mija Šiftar pa domačinke popeljala do vodstva z 11:10. A s tem težav gostij še ni bilo konec, kajti na servis Čižmanove in po bloku Charukove je bilo že 13:10. Tudi po polminutnem odmoru avstralske trenerke Lauren Bertolacci so Kamničanke dosegel še dve točki za težko priborjeno, vendar zasluženo zmago.

"Smo šele na pol poti"

"Tudi če bi danes izgubili z 2:3 ali 0:3, je bil to šele prvi polčas. Natančno vemo, kaj nas v Švici čaka, to smo vedeli že pred tekmo, zdaj še toliko bolj. Ta zmaga je sicer lepa, krasna, sem vesel zanjo, ampak smo šele na pol poti. Potrdilo pa se je, da Švicarke igrajo tipičen ameriški način igre, s čvrsto blok obrambo in izredno hitro igro, ki je v Evropi nismo navajeni. Na to igro smo se prilagodili, naredili pa smo preveč lastnih napak, kar bo treba na povratni tekmi zmanjšati," je dejal trener Calcita Gregor Rozman.

Mariborčanke niso bile kos španski ekipi. | Foto: Aleš Oblak Mariborčanke niso bile kos španski ekipi. Foto: Aleš Oblak

Štajerke v Španiji osvojile niz

Mariborske odbojkarice so izgubile svojo prvo tekmo v letošnjih evropskih tekmovanjih. V Las Palmasu jih je domača ekipa nadigrala, Mariborčanke so z bile izjemo tretjega niza, v katerem so izkoristile nekoliko slabšo igro tekmic, povsem v podrejenem položaju. Predvsem zaradi slabe igre v napadu, kjer je bila Lorena Lorber Fijok, s 15 točkami najučinkovitejša igralka v mariborski vrsti, premalo, da bi lahko upale na pozitiven rezultat.

V prvem nizu so gostje že na začetku zaostale, razlika pa se je večala od začetka do konca. Tudi v drugem so se na začetku že znašle v minusu, a v nadaljevanju vzpostavile ravnotežje, toda vodstva domačih z 2:0 niso ogrozile. So pa nekaj upanja pridobile v tretjem, ko so v napadu vendar zaigrale bolj natančno, začele tudi bolje servirati, v tem delu igre so dosegle tri ase, od tega Taja Gradišnik Klajšček dva.

Četrti niz pa je bil spet podoben prvemu. Štajerke so bile v napadu nemočne, hitro so se znašle v velikem zaostanku, do konca niza pa osvojile vsega 11 točk.

Povratna tekma bo naslednjo sredo v Mariboru.

Pokal CEV, ženske, 1. krog, 1. tekma:

Calcit Volley : Viteos Neuchatel 3:2 (20, -25, 22, -23, 10)
Charuk 21, Sillah 17, Šiftar 9, Brulec Kostić, Radišković obe po 6; Scambray 18, Đapić 16, Holt 14

Gran Canaria : Nova KBM Branik  3:1 (14, 19, -19, 11)
Marques 18, Matienzo 17,  Garreau 11; Lorber Fijok 15, Klajnšček 10, Šalamun, Velikonja Grbac obe po 6

Nova KBM Branik odbojka
Sportal Zanesljivi zmagi Nove KBM Branika in Calcita Volleyja
Calcit Volley
Sportal Kamničani brez presenečenja pri španskih prvakih
 
Ne spreglejte