Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2017,
14.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Rusija FIFA FIFA SP 2018 žreb

Petek, 1. 12. 2017, 14.00

6 let, 3 mesece

Zgodovina žrebov za svetovna prvenstva v nogometu

Deček združil sovražnika, Blatter zardeval zaradi tehnologije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Žreb Rusija SP 2018 Fifa Moskva | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes bo na sporedu žreb skupinskega dela za SP 2018 v Rusiji. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) zagotavlja, da bo ples kroglic potekal v skladu s pravili in da ne bo nikakršnega nameščanja. Prireditelji v Moskvi upajo, da bo vse potekalo po ustaljenem programu. Nekateri njihovi predhodniki niso imeli te sreče.

Prvi žreb za SP je potekal pred 87 leti v Urugvaju. Prireditelji so počakali, da so prispeli udeleženci. Sprva so načrtovali, da bo na tekmovanju zaigralo 16 reprezentanca, a so logistične težave poskrbele, da je bilo končno število manjše. Za nastop na uvodnem SP ni bilo treba igrati kvalifikacij. V majhno južnoameriško državo je pripotovalo 12 reprezentanc. Pridružila se jim je še domača in na koncu osvojila prvo mesto. Žreb je bil opravljen tri dni pred začetkom tekmovanja.

Leta 1938 je na žrebu sodeloval najmlajši udeleženec slavnostnega plesa kroglic v zgodovin SP. Žreb pred SP v Franciji je potekal v Parizu, kroglice pa je mešal in izbiral kar šestletni vnuk takratnega predsednika Fife Julesa Rimeta.

Leta 1958 je prvič pri žrebu obveljal zemljepisni ključ. Sestavljale so se štiri skupine s štirimi udeleženci. Ni bilo nosilcev, so pa želeli prireditelji na Švedskem pod vodstvom Fife poskrbeti, da bo v vsaki skupini po ena država iz Zahodne Evrope, ena od otoških držav, ki sestavljajo Veliko Britanijo, ter ena iz Južne Amerike. To je bilo do SP 2018 v Rusiji zadnje svetovno prvenstvo, ki je minilo brez Italije.

Tako je potekal žreb za SP 1966 v Londonu:

Leta 1966, ko je najboljše reprezentance na svetu gostila Anglija, so žreb za SP prvič v živo predvajali po vsem svetu. Potekal je v hotelu Royal Garden v Londonu.

Leta 1974, ko je barve Jugoslavije v Zahodni Nemčiji branil nekdanji slovenski selektor Branko Oblak in bil pozneje izbran v najboljšo enajsterico tekmovanja, jo je žreb zagodel prirediteljem. Poskrbel je, da sta se v isti skupini znašla ''sovražna brata'', reprezentanci ZRN in NDR. Vroči kroglici je združil 11-letni Detlef Lange, član deškega zbora Schöneberger Sängerknaben iz Zahodnega Berlina.

Kako je potekal žreb za SP 1982 v Španiji?

Da se na pomoč tehnologije ni mogoče zanesti vedno, je dokazal dogodek z žreba za SP 1982 v Španiji. Na tem prvenstvu je prvič nastopilo 24 reprezentanc. Med njimi je bil tudi Peru, ki se tako po 35 letih vrača na veliki oder. V Kongresni palači v Madridu je tehnologija obrnila hrbet prirediteljem, Škotska in kar nekaj južnoameriških reprezentanc se je znašlo v napačnih skupinah. Nastala je zmeda. V osrednji vlogi je bil takratni generalni sekretar Fife Joseph Blatter. Fifa se je po tej izkušnji vrnila k žrebu, pri katerem ima glavno vlogo človek.

Sophia Loren je sodelovala pri žrebu za SP 1990, na katerem je še zadnjič nastopila Jugoslavija. Njene barve je branil tudi Srečko Katanec. | Foto: Guliverimage/Getty Images Sophia Loren je sodelovala pri žrebu za SP 1990, na katerem je še zadnjič nastopila Jugoslavija. Njene barve je branil tudi Srečko Katanec. Foto: Guliverimage/Getty Images

Italijani so za SP 1990 priredili veličasten ples kroglic, na katerem so blesteli operni zvezdnik Luciano Pavarotti, filmska diva Sophia Loren ter nogometni velikani Pele, Karl-Heinz Rummenigge in Bobby Moore. Določeni so bili tudi nosilci. Kriterij je upošteval nastope na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih.

Žreb za SP 1998 v Franciji je prvič potekal na štadionu. Marseille je na Velodromu spremljal spektakularno prireditev, na kateri ni manjkalo plastičnih žog. Prvič so bili nosilci potrjeni po zaslugi uvrstitve na svetovni jakostni lestvici Fife.

Ples kroglic pred SP 1998 je potekal pred 35 tisoč gledalci v Marseillu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ples kroglic pred SP 1998 je potekal pred 35 tisoč gledalci v Marseillu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ples kroglic za skupinski del SP 2006 v Nemčiji je pred televizijskimi ekrani spremljalo več kot 300 milijonov nogometnih navdušencev. Pri žrebu so sodelovala slavna imena, med njimi tudi Pele, Lothar Matthäus, Roger Milla in Johan Cruyff.

V Braziliji je žreb za SP 2014 potekal v Salvadorju. Osem držav, ki so že stopile na svetovni prestol, so predstavljali Cafu (Brazilija), Fabio Cannavaro (Italija), Alcides Ghiggia (Urugvaj), Fernando Hierro (Španija), Geoff Hurst (Anglija), Mario Kempes (Argentina), Lothar Matthäus (Nemčija) in Zinedine Zidane (Francija).

Na žrebu za SP 2014 je bilo vse v znamenju živih barv, brazilskih lepot in sambe. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na žrebu za SP 2014 je bilo vse v znamenju živih barv, brazilskih lepot in sambe. Foto: Guliverimage/Getty Images

Podoben scenarij bo tudi na današnjem žrebu v Moskvi. Začel se bo ob 16. uri.

Ne spreglejte