Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
19. 6. 2018,
12.18

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,54

Natisni članek

UEFA liga prvakov UEFA NK Olimpija NK Olimpija Ilija Stolica

Torek, 19. 6. 2018, 12.18

12 mesecev

Žreb 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov

Žreb ni prizanesel Olimpiji, ki jo čaka nočna mora Oblakovega Atletica

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,54
Green Dragons | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski nogometni prvak Olimpija se bo v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov pomeril s prvakom Azerbajdžana Qarabagom, ki je v prejšnji sezoni nastopil v skupinskem delu lige prvakov in dvakrat namučil Oblakov Atletico. Prva tekma bo odigrana v 11. julija v Ljubljani, povratna pa 18. julija v Bakuju. Poraženec ne bo končal evropske sezone, ampak jo nadaljeval v kvalifikacijah za evropsko ligo.

Pari 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov:

Olimpija Ljubljana (Slo) - Qarabag (Aze)
Dudelange (Luk) - Videoton (Mad)
Torpedo Kutaisi (Gru) - Šerif Tiraspol (Mol)
Shkendija 91 (Mak) - The New Saints (Wal)
Süduva (Lit) - APOEL Nikozija (Cip)
HJK Helsinki (Fin) - Vikingur (Fer)
Ludogorec Razgrad (Bol) - Crusaders (SIr)
Cork City (Irs) - Legia Varšava (Pol)
Valur Reykjavik (Isl) - Rosenborg (Nor)
Zmagovalec predkroga - Malmö (Šve)
Alaškert (Arm) - Celtic Glasgow (Ško)
Kukes (Alb) - Valletta (Mal)
Flora Tallinn (Est) - Hapoel Beer Sheva (Izr)
Spartaks Jurmala (Lat) - Crvena zvezda (Srb)
Spartak Trnava (Slk) - Zrinjski Mostar (BiH)
Astana (Kaz) - Sutjeska Nikšić (ČG)

Tekme bodo odigrane 10. in 11. julija.

Ples kroglic na sedežu evropske nogometne zveze (Uefa) je Olimpijo, ki spada med nenosilce, povezal z najboljšim klubom iz Azerbajdžana. To je Qarabag, ki igra domače tekme v Bakuju, v prejšnji sezoni pa se je podobno kot slovenski prvak Maribor prebil do skupinskega dela lige prvakov, kjer se je znašel v zelo težki skupini. V družbi Chelseaja, Rome in Atletica je osvojil dve točki, obe proti madridskemu velikanu, pri katerem brani Jan Oblak.

Rdeče-beli so zaradi teh dveh spodrsljajev ostali brez načrtovanega napredovanja v osmino finala lige prvakov, Olimpija pa bo imela letos priložnost, da maščuje nekdanjega vratarja Oblaka. Qarabag je bil eden izmed petih možnih kandidatov, s katerimi bi se lahko pomerila Olimpija. V igri so bili še prvaki Cipra (APOEL Nikozija), Moldavije (Šerif Tiraspol), Walesa (The New Saints) in Madžarske (Videoton).

Opravljen je bil tudi žreb 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Če bo Olimpija izločila Qarabag, se bo v nadaljevanju kvalfikacij pomerila z boljšim iz dvoboja med prvakoma Albanije in Malte.

Pari 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov:

Kukës (Alb)/Valletta (Mal) - Olimpija Ljubljana (Slo)/Qarabag (Aze)
Astana (Kaz)/Sutjeska (ČG) - Midtjylland (Dan)
Ludogorec Razgrad (Bol)/Crusaders (SIr) - Dudelange (Luk)/Videoton (Mad)
CFR Cluj (Rom) – Zmagovalec predkroga/Malmö (Šve)
Dinamo Zagreb (Hrv) - Flora Tallinn (Est)/Hapoel Beer-Sheva (Izr)
Spartaks Jūrmala (Lat)/Crvena zvezda (Srb) - Sūduva (Lit)/APOEL (Cip)
BATE Borisov (Blr) - HJK Helsinki (Fin)/Vikingur (Fer)
Shkëndija (Mak)/The New Saints (Wal) - Torpedo Kutaisi (Gru)/Šerif (Mol)
Cork City (Irs)/Legia Varšava (Pol) - Spartak Trnava (Slk)/Zrinjski (BiH)
Alaškert (Arm)/Celtic (Ško) - Valur Reykjavík (Isl)/Rosenborg (Nor)
PAOK Solun (Grč) - Basel (Švi)
Ajax (Niz) - Sturm Gradec (Avt)

Kapetan upa na podcenjevanje

"Prav veliko izbire nismo imeli, saj je bil, vsaj na papirju, slabši le tekmec iz Walesa," je kmalu po tem, ko je postalo jasno, kje bo stala prva ovira na ljubljanski poti do morebitne evropske jeseni, dejal kapetan Branko Ilić in izrazil upanje na tekmečevo podcenjevanje.

Primerjava Olimpije in Qarabaga:

Klub (država) Lestvica Uefe Koeficient Vrednost ekipe
Olimpija Ljubljana (Slo) 301. 2.900 9,43
Qarabag (Aze) 73. 20.500 14,95
Vir: Uefa, transfermarkt.de. Vrednost ekipe je v milijonih evrov.

Kdo je Qarabag?

Qarabag je lani dvakrat remiziral z Atleticom. | Foto: Reuters Qarabag je lani dvakrat remiziral z Atleticom. Foto: Reuters Qarabag Agdam je v prejšnji sezoni suvereno osvojil naslov državnega prvaka. Pred najbližjim zasledovalcem Qabalo, klubom, ki je v sezoni 2016/17 v play-offu evropske lige izločil Maribor, je zbral kar 16 točk prednosti. Domače tekme igra na štadionih Tofiq Bahramov oziroma Azersun Areni, najbolj cenjeni igralec v prejšnji sezoni pa je bil brazilski zvezni igralec Pedro Henrique.

Klub je bil ustanovljen leta 1951 v kraju Agdam, ki je bil leta 1993 v armensko-azerbajdžanski vojni v Gornjem Karabahu opustošen in je padel v roke Armencev, tako da se je preselil v Baku. Zaradi tega uživa veliko priljubljenost v srcih nogometnih navdušencev bogate države, ki leži ob Kaspijskem jezeru.

Je šestkratni prvak Azerbajdžana, v zadnjih letih pa stalni udeleženec skupinskih delov evropskih tekmovanj. Trikrat zapored je igral v skupinskem delu lige Europa, lani pa je prvič zaigral še v ligi prvakov. Trener je Gurban Gurbanov, tudi aktualni selektor Azerbajdžana, kjer je nasledil Roberta Prosinečkega.

Olimpija je v prejšnji sezoni hitro končala evropsko pot, saj je pod vodstvom Igorja Bišćana, ki je na klopi zmajev debitiral v Evropi, nato pa osvojiil dvojno slovensko krono, v uvodnem krogu kvalifikacij za ligo Europa izpadla proti finski Vaasi. Dvakrat je izgubila z 0:1.

Kdo bo nastopil v ligi prvakov?

Samir Handanović bo z Interjem končno okusil igranje v ligi prvakov. | Foto: Reuters Samir Handanović bo z Interjem končno okusil igranje v ligi prvakov. Foto: Reuters Znanih je že 26 od 32 udeležencev skupinskega dela lige prvakov (2018/19). To so Real, Atletico, Barcelona in Valencia (vsi Španija), Bayern, Schalke, Hoffenheim in Borussia Dortmund (vsi Nemčija), Manchester City, Manchester United, Tottenham in Liverpool (vsi Anglija), Juventus, Napoli, Roma in Inter (vsi Italija), PSG, Monaco in Lyon (vsi Francija), Lokomotiv Moskva in CSKA Moskva (oba Rusija), Porto (Portugalska), Šahtar Doneck (Ukrajina), Club Brügge (Belgija), Galatasaray Istanbul (Turčija) in Viktoria Plzen (Češka).  

Če bo Olimpija uspešna v prvem krogu kvalifikacij, bo morala preskočiti še tri ovire, če bo hotela ponoviti podvig Maribora iz sezone 2017/18, ko se je uvrstil v skupinski del lige prvakov. V 2. krogu kvalifikacij se izmed prvakov pridružijo Dinamo Zagreb (Hrv), Midtylland (Dan), Cluj (Rom) in BATE Borisov (Blr), v 3. krogu se vključita v tekmovanje AEK Atene (Grč) in Red Bull Salzburg (Avt), v zadnjem, odločilnem četrtem (play-off) pa še Young Boys (Švi) in PSV Eindhoven (Niz). Pot do treh vstopnic, ki se bodo razdelile v kvalifikacijah med prvaki držav, bo torej zelo zahtevna in trnova.

Ilija Stolica
Sportal Novi trener Olimpije se je predstavil in zbodel Maribor

Zdajšnji trener Olimpije Ilija Stolica se vendarle ne bo pomeril proti nekdanjemu strategu zmajev Marku Nikoliću, ki trenira Videoton. | Foto: Sportida Zdajšnji trener Olimpije Ilija Stolica se vendarle ne bo pomeril proti nekdanjemu strategu zmajev Marku Nikoliću, ki trenira Videoton. Foto: Sportida

Prve tekme 1. kroga bodo odigrane 10. in 11. julija, povratne pa teden dni pozneje. Poraženci ne bodo končali evropske sezone, ampak jo nadaljevali v kvalifikacijah za evropsko ligo.

Kako je Uefa pred žrebom razdelila skupine:

Skupina 1:
Nosilci: APOEL (Cip), Qarabag (Aze), Šerif (Mol), The New Saints (Wal), Videoton (Mad)
Nenosilci: Olimpija (Slo), Shkendija 91 (Mak), Dudelange (Luk), Süduva (Lit), Torpedo Kutaisi (Gru)

Skupina 2:
Nosilci: Ludogorec Razgrad (Bol), Lega Varšava (Pol), Malmö (Šve), Rosenborg (Nor), HJK Helsinki (Fin)
Nenosilci: Vikingur (Fer), Crusaders (Sir), Cork City (Irs), Valur Reykjavik (Isl)

Skupina 3:
Nosilci: Celtic (Ško), Astana (Kaz), Crvena zvezda (Srb), Hapoel Beer-Sheva (Izr), Kukes (Alb), Zrinjski (BiH)
Nenosilci: Spartak Trnava (Slk), Valletta (Mal), Alaškert (Arm), Sutjeska (ČG), Spartaks Jurmala (Lat), Flora Tallinn (Est).

Ne spreglejte