Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
4. 4. 2017,
12.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Žiga Škoflek NK Aluminij Prva liga Telekom Slovenije naj gol Marijan Pušnik NK Olimpija NK Olimpija Slobodan Grubor Kidričevo

Torek, 4. 4. 2017, 12.15

6 let, 6 mesecev

Žiga Škoflek

Štajerec, zaradi katerega je odletel Pušnik

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
Žiga Škoflek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

''Res ne vem, kaj se dogaja v glavah nogometašev Olimpije,'' se nogometaš Aluminija Žiga Škoflek še danes čudi skromni igri gostov iz Ljubljane. Jeseni je bil proti zmajem pogosto nemočen, v nedeljo pa si jih je privoščil in s prekrasnim zadetkom odločil zmagovalca (2:1).

Pred začetkom sezone je domača nogometna javnost pripela Aluminiju etiketo največjih favoritov za izpad iz Prve lige Telekom Slovenije, Olimpija pa je samozavestno napovedovala ubranitev naslova. Zmaji v jesenskem delu s Kidričani niso imeli pretiranih težav, v nedeljo je bilo drugače. Naleteli so na ogromne težave, izgubili z 1:2 in nadaljevali katastrofalni spomladanski niz.

Ni pogosto v središču pozornosti

Čeprav je Olimpija dobila prvi polčas, je ostala brez točk. Štajerski kraj, ki leži v okolici Ptuja, je zapuščala sklonjenih glav, kmalu za tem pa ostala še brez trenerja Marijana Pušnika. Odločilno vlogo pri tem je odigral mladi nogometaš Aluminija s številko 17. Žiga Škoflek, 22-letni Vojničan, je dosegel enega najpomembnejših zadetkov v karieri, in dokazal, da se v nogometu ne plete vse le okrog denarja.

Na ponedeljkov trening je prišel zadovoljen, kot že dolgo ne. Čestitke so deževale z vseh strani. Z nasmeškom je opravil regeneracijski trening in se s soigralci ter prijatelji kluba še enkrat spomnil na najlepše trenutke nedeljskega dvoboja. Danes ima prosto. To je nagrada trenerja Slobodana Gruborja za odmevno zmago nad Olimpijo, ki jo je v neposrednem prenosu spremljalo veliko Slovencev. Zato so bili Kidričani še toliko bolj motivirani, saj nimajo pogosto priložnosti, da bi se znašli v središču pozornosti.

Tribuna še brez dovoljenja

Praznik v Kidričevem ni bil popoln. Lahko bi bil še olepšan. Televizijske kamere so se pogosto ustavljale na prazni osrednji pokriti tribuni, ki še ni dokončana. S sedeži je bila med tekmo prekrita le polovica tribune. ''Nima še dovoljenja. Inspekcija je še ni prišla pogledat. So pa dan po tekmi na njej postavljali stole, tako da bo do naslednje domače tekme najverjetneje že pripravljena za gledalce,'' se že veseli Škoflek.
Na mestu, kjer je bila jeseni tribuna s stoli, raste nov del kidriškega kompleksa pod streho. | Foto: Vid Ponikvar Na mestu, kjer je bila jeseni tribuna s stoli, raste nov del kidriškega kompleksa pod streho. Foto: Vid Ponikvar

Ker se navijači, teh se je v Športnem parku v Kidričevem v nedeljo zbralo okrog 800, še niso mogli podati na tribuno, so se razpršili po vsem objektu. Veliko jih je spremljalo dvoboj za žičnato ograjo ali pa na travi, kar je srečanju, na katerem je gostoval državni prvak, dajalo poseben draž. Čutila se je nogometna romantika, ki jo poznajo zlasti starejši navijači, ko so obiskovali tekme na manj udobnih štadionih. Nogometno poslastico so spremljali z vseh strani štadiona, stali za ograjo ali pa se posedli na travnati grič.

''Meni je to všeč. Pravi občutek je, ko dosežeš zadetek in se začneš veseliti, ob tebi pa so ves čas gledalci,'' je junak nedeljskega srečanja, po katerem je Marijan Pušnik neslavno zapustil zeleno-beli trenerski stolček, užival ob praznovanju zmagovitega zadetka.

Z Verbičem zaigra nogomet dva na dva

Benjamin Verbič je sokrajan nedeljskega junaka Aluminija. | Foto: Vid Ponikvar Benjamin Verbič je sokrajan nedeljskega junaka Aluminija. Foto: Vid Ponikvar Prihaja iz Vojnika, kraja pri Celju, od koder prihaja tudi slovenski reprezentant Benjamin Verbič. ''Sva prijatelja, a sva po tem, ko je odšel na Dansko, manj v stikih kot prej. Ko je konec sezone, se s prijatelji večkrat zberemo v Vojniku, gremo na pijačo ali pa odigramo kakšno partijo nogometa. Za veselje, tako rekreacijsko dva na dva, da ne tvegamo poškodb,'' je spregovoril o druženju s slavnim sokrajanom, ki brani barve danskega prvaka Köbenhavna in že odloča kvalifikacijske tekme slovenske izbrane vrste. Jeseni je tako z atraktivnim zadetkom s peto zablestel na Malti.

Verbič se je v tujino odpravil iz knežjega mesta. Tam se je svojčas dokazoval tudi Škoflek. V mladosti je igral za Simer Šampion iz Celja, za osrednji celjski klub, ki se od začetka samostojnosti Slovenije neprestano nahaja v 1. SNL, pa ne.

''Morda bi bilo bolje igrati v Celju, ker se poteguje za Evropo in je malce višje na lestvici, a je tudi Aluminij dobra odskočna deska. Za zdaj. Imamo dobro in mlado ekipo. Skoraj najmlajšo v Evropi, kot spremljam prvoligaška tekmovanja. Dobro se razumemo, kar se izraža tudi na igrišču. Dobro sodelujemo tudi z novim trenerjem, ki nam je vcepil zmagovalno miselnost,'' je pohvalil hrvaškega trenerja Gruborja, ki se je v Kidričevo preselil iz Avstrije, kjer je deloval v zadnjih letih.

Trener Grubor zna z besedami

Slobodan Grubor, Hrvat z avstrijskim potnim listom, je v trenerski karieri vodil tudi WAC. | Foto: Sportida Slobodan Grubor, Hrvat z avstrijskim potnim listom, je v trenerski karieri vodil tudi WAC. Foto: Sportida Škoflek v načinu treningov ne čuti bistvenih razlik z njegovim predhodnikom Bojanom Špehonjo. ''Še največja je ta, da imamo malce več prostih rok pri ustvarjanju igre. In še nekaj je. Trener Grubor nas odlično motivira. Zna z besedami. Odlično analizira igro tekmeca in takoj opazi, kaj jim primanjkuje. Pri Olimpiji se je tako v nedeljo videlo, kako je v drugem polčasu padla. Bolje smo kondicijsko pripravljeni, pa tudi psihološko, saj se pri Olimpiji vidi, da je v slabem nizu. Želeli smo si zmage, verjeli vase in jo tudi dosegli,'' je izpostavil prevlado v drugem polčasu, ki je popeljala Aluminij do preobrata in zmage z 2:1.

Ni mu jasno, kako lahko nogometaši Olimpije v spomladanskem delu igrajo tako slabše kot jeseni, ko so Aluminiju povzročali veliko preglavic in ga tudi izločili iz pokala.

''Ne vem, kaj se dogaja v glavah njihovih nogometašev. Jeseni so igrali odlično, dobro zadrževali žogo. Bili so dobro pripravljeni in samozavestni. Ne vem, kaj se je zgodilo, da so zdaj povsem drugačni. Težko kaj povem, to je stvar Olimpije,'' ga čudi skromna predstava zmajev, ki so v Kidričevem vodili vse do zadnje šestine tekme, nato pa prejeli dva zadetka in ponovno razočarali svoje navijače.

Ni se poznalo, da zaslužijo manj

Ko je prišel k Aluminiju, je želel številko 11, a jo je imel Lovro Bizjak. Spomnil se je na številko 17, ki jo je nosil v mlajših selekcijah. | Foto: NK Aluminij Ko je prišel k Aluminiju, je želel številko 11, a jo je imel Lovro Bizjak. Spomnil se je na številko 17, ki jo je nosil v mlajših selekcijah. Foto: NK Aluminij Kidričani, ki razpolagajo z bistveno manjšim proračunom od Mandarićeve Olimpije, so razveselili občinstvo in naredili pomemben korak k obstanku v ligi. V nedeljo so bile na igrišču zabrisane meje, katero moštvo se bori za vrh, katero pa za obstanek.

''Nogometaši Olimpije zaslužijo veliko več, a se to na igrišču ni poznalo. Pokazali smo, da lahko takšnega tekmeca premagaš tudi z manjšimi plačami. Če pokažeš svoje srce in daš vse od sebe, lahko premagaš vsakogar,'' je prepričan 22-letni Štajerec.

Zmaga nad Olimpijo mu ni prinesla nobene dodatne premije, a je niti ni pogrešal. Dovoljšnja nagrada je bilo že zadoščenje po padcu velike ekipe. Od mladih soigralcev izpostavlja zlasti kapetana Matica Vrbanca, ki se bori za laskavi naziv najboljšega podajalca v 1. SNL, bogato kariero napoveduje tudi Lovru Bizjaku, Francescu Tahiraju, Aljažu Ploju, Luki Janžekoviću in Blažu Kramerju. In še kateremu iz plejade mladih igralcev, ki v spomladanskem delu mešajo štrene favoritom v 1. SNL.

Aluminij je polprofesionalni klub. Škoflek in še nekaj nogometašev ima s Kidričani sklenjeno profesionalno pogodbo, nekaj igralcev ima s klubom sklenjene le ustne dogovore, nekateri pa so le študenti. Ko so igrali v drugi ligi, se je v slačilnici družil s soigralci, ki so hodili na treninge in tekme s službe. V prvi ligi jih ni več.

Kako je dosegel zadetek?

V nedeljo je bil rezervist, zlati adut Aluminija. V 83. minuti je poskrbel za potezo srečanja. ''Ko sem sprejel žogo, sem jo takoj udaril in usmeril proti golu. Zamislil sem si, v kateri kot bo šla. Po udarcu sem takoj vedel, da bo zatresla mrežo. Ta zadetek se lahko primerja le še s tistim, ki sem ga lani dosegel v Ljudskem vrtu. To sta dva najslajša v karieri,'' je ponosen, da je s svojima zadetkoma v tej sezoni omogočil zmagi nad večnima tekmecema, Olimpijo in Mariborom.

Tekmeci podcenjujejo Aluminij

Obožuje dvoboje proti največjim slovenskim klubom. | Foto: Vid Ponikvar Obožuje dvoboje proti največjim slovenskim klubom. Foto: Vid Ponikvar Vijolice je lansko poletje premagal celo v Ljudskem vrtu (2:0). Njihova zmaga je močno odjeknila na sončni strani Alp, saj je predstavljala največje presenečenje dozdajšnjega dela sezone.

''Smo majhen klub, ne pojavljamo se pogosto v medijih. Tekmeci nas malce preveč podcenjujejo, a jim skušamo vrniti z dobrimi predstavami. Na tekmah proti Olimpiji in Mariboru vlada posebno vzdušje. Čutiš pritisk, a je lepo igrati pred veliko množico in se pokazati Sloveniji. Če zmagaš tako tekmo, si takoj na zemljevidu,'' razkriva zvezni igralec, ki je v tej sezoni dosegel že sedem zadetkov. Več od njega jih je dalo le devet nogometašev.

Pod okriljem agencije, kjer ne manjka znanih imen

Rad bi šel po stopinjah slovenskega reprezentanta Nejca Skubica, ki igra v Turčiji. Prejšnji konec tedna se je vpisal med strelce. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Rad bi šel po stopinjah slovenskega reprezentanta Nejca Skubica, ki igra v Turčiji. Prejšnji konec tedna se je vpisal med strelce. Foto: Žiga Zupan/Sportida Zastopa ga Denis Selimović, predstavnik agencije D-Sport Agency. Škoflek se je znašel na zanimivem seznamu varovancev, kjer je veliko reprezentantov in legionarjev (Nejc Skubic, Boban Jović, Antonio Delamea Mlinar, Rajko Rotman, Matic Fink, Rajko Rep …).

''Agent mi je predlagal, da skupaj ustvariva neko zgodbo. Zdaj je vse na meni. Odvisno bo od mojih iger, podaj, zadetkov. Upam, da bom tudi sam kdaj prišel na to raven. Prava leta šele prihajajo,'' napoveduje 22-letni zvezni igralec. Pogodbo z Aluminijem ima sklenjeno do konca prihodnje sezone.

''Upam, da bo kdo zadovoljen z mojimi igrami in se bom postopno lahko preizkusil v kakšnem boljšem klubu,'' je zaupal željo. Ker je Štajerec, bi bolj privoščil naslov Mariboru kot Olimpiji ali Domžalam. ''Drugače bi bilo, če bi me čakal njun klic. Takrat ne bi vedel, kam oditi, ampak bi moral o vsem dobro premisliti.''

V prvo ligo s posebnim povabilom

Nogometaši Aluminija so zmago nad Olimpijo proslavili v slačilnici, nato pa se že začeli pripravljali na nov izziv, domačo tekmo z Gorico (v nedeljo, 9. aprila). ''Ni časa za pretirano veselje, radi bi si priigrali obstanek v ligi in bili vsaj osmi. Z zmago smo se približali Krškemu. Do konca je še devet tekem, vse je še odprto,'' verjame, da Aluminiju ne bo treba igrati dodatnih kvalifikacij za popolnitev 1. SNL. Lani so jih in nato tesno izpadli proti Zavrču.

Igrišče v Kidričevem obdaja gozd. Zato ne čudi, da se je nogometašev Aluminija oprijel vzdevek šumarji. | Foto: Vid Ponikvar Igrišče v Kidričevem obdaja gozd. Zato ne čudi, da se je nogometašev Aluminija oprijel vzdevek šumarji. Foto: Vid Ponikvar

Sledil je nepričakovan preobrat, saj Haložani niso prejeli tekmovalne licence, tako da so se po povabilu Nogometne zveze Slovenije (NZS) prvoligaški karavani pridružili prav Kidričani. Oziroma šumarji, kot jim radi rečejo navijači.

''Takrat se je z Zavrčem vse rešilo za okroglo mizo. In to v našo prid. Prva liga je zahtevna, a smo se dobro znašli. Za zdaj smo zadovoljni s potekom,'' je zadovoljen z 28 osvojenimi točkami. Pred zadnjeuvrščenimi Radomljami ima kar 19 točk prednosti ...

Najlepši zadetki 27. kroga:

Ne spreglejte