Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
20. 8. 2012,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Darko Milanič Nejc Potokar

Ponedeljek, 20. 8. 2012, 15.31

8 let

Zdaj je čas, prekinili bodo tradicijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred Darkom Milaničem je najbolj pomembna tekma doslej. Vsaj, kar se tiče obdobja, odkar je postal trener. Če se bo z Mariborom prebil do lige prvakov, se bo zapisal v zgodovino.

Slovenijo je kot kapetan popeljal na evropsko prvenstvo 2000, prvo veliko tekmovanje, na katerem je igrala naša izbrana vrsta. Z graškim Sturmom je pisal najbolj sijajna poglavja klubske zgodovine, z njim je nastopal tudi v ligi prvakov. Zdaj, po dobrih štirih letih plodnega dela v Mariboru, je na dobri poti, da se v elitno evropsko nogometno ligo prebije tudi kot trener. ''Toliko časa je že od tega, kar ste našteli, da človek enostavno ne misli več na to. Zdaj je pomembna prihodnost in ne preteklost. Seveda so uspehi, ki sem jih dosegal, del zgodovine, na katerega se rad spomnim, a zdaj imam v mislih le Maribor in to, kako se prek Dinama prebiti v ligo prvakov,'' je na novinarski konferenci, zadnji pred sredino tekmo v Zagrebu, sprva povedal Darko Milanič. Če se do sobote zvečer in tekme z Domžalami še, vsaj v javnosti ne, ni ubadal z nasprotnikom, ki slovenskemu prvaku stoji na poti v nogometni raj, je bilo v zadnjih dneh povsem drugače.

''Dobro smo preučili igro Dinama. Površen opis Zagrebčanov je, da dominirajo v domačem prvenstvu, kar pomeni, da igrajo zelo ofenzivno. Ko jim nasproti v Evropi stoji boljši tekmec od tistih, na katere so vajeni v hrvaški ligi, pa pokažejo pomanjkljivosti,'' je povedal trener Maribora, ki je Dinamo spremljal v živo kot tudi na posnetkih, in dodal: ''Sicer pa ima Dinamo nekaj talentov, ki imajo velik evropski potencial. Kot ekipa ima tudi veliko izkušenj, saj je v zadnjih letih v Evropi vseskozi igral do decembra. Ugotovili smo, da Zagrebčani včasih nasprotniku dopustijo navidezno dominacijo, potem pa imajo strašen prehod v napad. Imajo kakovost, vendar pa se moramo dobro, res dobro zavedati, da jo imamo tudi mi.''

Če bodo tekli za žogo, bodo živčni

Ekipo je v ponedeljek dopoldne že vodil na treningu, priprave pa moti visoka vročina, ki je v teh dneh zajela Slovenijo. ''Nismo trenirali dolgo, saj bi bilo nesmiselno fante mučiti po takšni neznosni vročini. Kar se tega tiče, se do sredine tekme ne bo dalo narediti veliko. V pripravah na tekmo v Zagrebu se bomo torej bolj osredotočali na pogovore z igralci in ne na treninge. Veliko se bomo pogovarjali,'' je povedal Milanič, ki je ekipo že takoj po novinarski konferenci odpeljal v karanteno, kjer se bo v miru pripravljala do odhoda v Zagreb. Vročina je v zraku, nogometna vročica je v zadnjih tednih zajela Štajersko, vroče bo tudi v sredo zvečer na zelenici v Zagrebu. ''Vročina nam zagotovo ne bo škodila do te mere, da ne bomo morali pokazati tega, kar znamo. Jasno je, da bomo morali biti vseskozi zbrani in psihično močni. V določenih trenutkih tekme bo vročina zagotovo vplivala tudi na potek igre, a tako bo za obe ekipi. Verjamem, da bo nasprotnik skušal umiriti igro, na kar bomo morali biti pozorni. A stvar je zelo enostavna. Tudi v Zagrebu bomo morali težiti k temu, kar je naš cilj vseskozi. Morali bomo igrati nogomet, imeti posest žoge v svojih nogah in pritisniti nasprotnika, da teče za žogo, kar sicer ne dela rad,'' je podrobno analizo podal trener slovenskega prvaka.

Za konec se ni mogel izogniti vprašanju o dosedanjih tekmah slovenskih klubov z Dinamom v Evropi. Čeprav so se nekateri dobro postavili po robu najbolj trofejnemu hrvaškemu klubu, je bil končni razplet vselej isti. Napredoval je Dinamo. ''Zdaj imamo priložnost, da to spremenimo. Da prekinemo tradicijo,'' je z nasmeškom na ustih druženje z novinarji zaključil Milanič in hitro dodal: ''Nič, pred nami je res zelo pomembna tekma. Vsi skupaj komaj čakamo, da se začne.''

Res, pred Mariborom sta bržčas najbolj pomembni tekmi zadnjega desetletja. Vijoličasti so cilje za to sezono, vsaj kar se Evrope tiče, že zdavnaj presegli, a bila bi velika škoda, če ne bi izkoristili ponujenega. To vedo navijači, to vedo tudi nogometaši in strokovno vodstvo sami. Bomo videli. Prve obrise odgovora na vprašanje, ali jim lahko uspe, bomo verjetno dobili že kar v sredo pozno zvečer.

Ne spreglejte