Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
30. 8. 2015,
2.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zlatko Zahović Krunoslav Jurčić NK Maribor NK Maribor Dinamo Zagreb Ante Šimundža Saša Gajser

Nedelja, 30. 8. 2015, 2.50

8 let

Zakaj je Zahović izbral Hrvata?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi trener Maribora Krunoslav Jurčić si je v soboto v družbi Zlatka Zahovića in Mirana Pavlina najprej ogledal dvoboj s Krko, nato pa se predstavil sedmi sili in pojasnil, da ga zanima le naslov.

Vijolice, ki po novem spodrsljaju v Prvi ligi Telekom Slovenije za vodilno Gorico zaostajajo že devet točk, imajo novega trenerja. V nedeljo bo prvi trening z nogometaši NK Maribor opravil 45-letni Hrvat Krunoslav Jurčić. Leta 1998 je kot hrvaški reprezentant na svetovnem prvenstvu osvojil tretje mesto, v zadnjem desetletju pa je kot trener zagrebški Dinamo trikrat popeljal do domačega naslova.

Osvajanje lovorik je nekaj, kar mu je šlo pri modrih odlično od rok, zdaj želi osebno zbirko olepšati še z naslovom slovenskega prvaka. "Prišel sem, da bi bil prvak, drugo me ne zanima. Maribor mora nadaljevati po svoji poti osvajanja trofej," ne ovinkari hrvaški strokovnjak, ki je na vročem stolčku mariborskega kluba nasledil Anteja Šimundžo. To bo njegova prva trenerska izkušnja v tujini, a bo njegova velika prednost dobro poznavanje slovenskega prvoligaškega nogometa.

Ko se je prvič v mestu ob Dravi predstavil sedmi sili, je namreč priznal, da spremlja Maribor že dolgo in mu ne predstavlja neznanke. V tej sezoni si je ogledal vse prvenstvene tekme vijolic. Zaradi tega je športni direktor Zlatko Zahović po odhodu Šimundže hitro skrčil seznam kandidatov in ostal prepričan, da bo pravega trenerja našel v Zagrebu.

Mariborčani so imeli le enega kandidata

Ni se zmotil, saj je Jurčić izrazil veliko zanimanje in nalogo sprejel z vso potrebno odgovornostjo, ki jo zahteva nehvaležen padec Maribora na četrto mesto. "Imeli smo le enega kandidata. Potrebujemo strokovnjaka, ki je marsikaj prestal v karieri. Je velik zanesenjak, človek, ki bo 24 ur na dan predan svojemu delu. Naš novi trener ima prav to, kar si želimo, z vsemi ustreznimi značilnostmi," je Zahović predstavil razloge za sklenitev sodelovanja z Jurčićem.

Hrvaški strokovnjak v zadnjih dveh letih ni vodil nobenega kluba, zato se veseli ponovnega okušanja trenerskega kruha. "Ljudski vrt sem spoznal že kot igralec. V čast in zadovoljstvo mi je, da sem dobil priložnost na njegovi klopi. Vem, kaj je Maribor naredil v teh naših okvirih, v katerih se lahko deluje v tem delu Evrope," se zaveda nekdanji hrvaški reprezentant. Razkril je, da ga zanimajo klubi in ljudje z vizijo, zato se po klicu Zahovića ni obotavljal, ampak sprejel ponudbo.

Igralce Maribora bo prvič vodil v nedeljo, o morebitnih kadrovskih okrepitvah pa se bo še pogovoril s športnim direktorjem. Do konca poletnega prestopnega roka sta le še dva dneva, zato bo moral mariborski klub pri izpolnjevanju novih želja pohiteti. Zahović je zagotovil, da bo slovenski prvak stal ob strani novemu trenerju in skušal maksimalno ugoditi njegovim željam.

Zahović: Maribor stopa na novo športno pot

Čeprav se je po odhodu Šimundže največ razpredalo o možnosti prihoda nekdanjega selektorja Slovenije Slaviše Stojanovića oziroma vrnitve Darka Milaniča, se je na koncu nekdanji zvezdnik slovenskega nogometa, ki je v Mariboru odgovoren za kadrovsko politiko, odločil za hrvaškega trenerja.

"Zgodilo se je, kar se je moralo. Maribor stopa na novo športno pot, z novim trenerjem. Posebej ga ni treba predstavljati. Gledali smo ga pri osvajanju lovorik, njegova kariera sovpada z našim klubom. Želim mu vso srečo pri delu, imel bo maksimalno podporo celotnega kluba. Upam in želim si, da bi šel Maribor z njim na klopi v novo smer, pozitivno smer," Zahović srčno upa, da bo Jurčić pri osvajanju lovorik tako uspešen, kot je bil že v Zagrebu.

Mariboru primanjkuje samozavesti

Mariborčanom po osmih krogih ne kaže najbolje, saj za vodilno Gorico zaostajajo že osem točk, danes pa jim lahko na sedem točk zbeži tudi največji tekmec Olimpija. Vijolice so se po zgodnjem evropskem izpadu posvetile prvenstvu. Zavedajo se, da si lahko novo priložnost za preboj v ligo prvakov izborijo le s slovenskim naslovom, zato je cilj 13-kratnega državnega prvaka kratek in jedrnat. Osvojiti nov naslov in nadaljevati obdobje prevlade v slovenskem klubskem nogometu.

"Opazen je učinek pomanjkanja samozavesti po izpadu iz Evrope. Maribor mora ostati na visoki ravni. Obljubljam, da bom ustvaril takšno ozračje v ekipi, da se bo vsak trudil po najboljših močeh," je Jurčić opozoril na psihološko težavo, ki je imela v zadnjih krogih prste vmes pri skupku skromnih rezultatov.

Debitiral bo na derbiju z Gorico

Pasti, ki vladajo po izpadu iz Evrope, je spoznaval že v Zagrebu, kjer je večkrat izkusil jezo vzkipljivega predsednika Zdravka Mamića. Na Štajerskem bo najbolj izpostavljen njegov odnos s športnim direktorjem, s katerim sta si hitro segla v roke in na prvem srečanju z javnostjo delovala kot usklajen dvojec.

Jurčić bo med reprezentančnim premorom (Maribor po dolgem času nima kandidata v članski izbrani vrsti Slovenije, op. p.) pospešeno spoznaval svoje varovance, prvič pa se bo v vlogi trenerja NK Maribor predstavil sredi septembra v derbiju Prve lige Telekom Slovenije. Vijolice se bodo mudile pri vodilni Gorici, ki je nanizala kar sedem zmag in ima pred branilci naslova že devet točk prednosti. To bo velik preizkus za 45-letnega Hrvata. Pri Dinamu je bil navajen zmagovati, zdaj pa prihaja k najboljšemu slovenskemu klubu, ki mu v tej sezoni ne cvetijo rožice.

Ne spreglejte