Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 7. 2012,
12.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Željezničar

Torek, 24. 7. 2012, 12.23

7 let, 12 mesecev

Za 'ogrevanje' pred tekmo pretep v Sarajevu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred večerno tekmo kvalifikacij za nogometno ligo prvakov med Mariborom in Željezničarjem je v središču Sarajeva prišlo do navijaških izgredov. Skupina mariborskih huliganov je bila poslana domov.

V središču Sarajeva so nekaj pred poldnevom zapele pesti, po zraku so letele steklenice, pepelniki ... Do fizičnega nasilja je prišlo pred enim izmed gostinskih obratov v bližini sarajevske katedrale. Domača policija je hitro ukrepala, obkolila navijače Maribora (skupine, ki je v Sarajevo prišla že pred ostalimi) in jih v spremstvu premestila v varnejši del mesta. S potezami domačih varuhov reda niso bili zadovoljni navijači Željezničarja, pa tudi meščani Sarajeva, saj naj bi zaščitili Slovence, nasilje pa izvajali nad privrženci ''modrih''.

Skupina mariborskih huliganov je bila najprej "spravljena" v neposredni bližini olimpijskega štadiona Koševo, na parkirišču pri dvorani Zetra, nato pa je morala Bosno in Hercegovino zapustiti in tako ostala brez ogleda večerne tekme.

Organiziran konvoj večine podpornikov Maribora pa je bil v spremstvu sarajevske policije pospremljen neposredno na prizorišče večerne tekme. Kar deset avtobusov mariborskih navijačev je bilo na poti proti prestolnici BiH posebej varovanih tudi na območju Zenice, saj je tamkajšnja policija pridobila informacije, da je nanje možen napad. Bošnjaški mediji so poročali, da je bilo na avtobusih gostujočih navijačev razbitih nekaj šip.

Po poročanju nekaterih medijev iz BiH naj bi opoldanski kaos zakuhalo skandiranje približno 40-glave skupine navijačev ''vijoličastih'', ki so v središču Sarajeva izzivalno vzklikali: ''Nož, žica, Srebrenica'' ter ''Kosovo je Srbija''. Kaj si o slednjem mislijo domačini, so hitro dokazali z napadom, ki je prerasel v fizično obračunavanje. V njem pa niso sodelovali le navijači Željezničarja, pač pa tudi mimoidoči Sarajevčani, ki so jih skandirane parole razjarile. Nato je vskočila policija in pomirila strasti. ''To je škandal, policija si zasluži plačo v višini 20 pfeningov (petina bosanske marke). Sramota. Policija bi morala Sarajevčanom dovoliti, da pretepe goste, ne pa da jih je takoj zaščitila. Prišli so k nam, nas žalili in uničevali naše mesto,'' je za SCsport.ba povedal eden izmed očividcev neljubega pripetljaja.

Direktor Željezničarja Dželaludin Muhamerović je v pogovoru za sarajevski radio povedal, da je bil obveščen o neredih, ni pa mogel potrditi, ali je šlo sploh za navijače kluba z Grbavice, saj so slednji napovedali zbor v popoldanskih urah. ''Ne gre za organizirano mariborsko skupino, saj smo na vezi z vodstvom slovenskega kluba, ki trdi, da je skupina 526 navijačev Maribora še daleč od cilja. Očitno so nerede zakrivili gostujoči navijači, ki so neorganizirano in na svojo odgovornost prišli v Sarajevo," je dejal predstavnik prvaka BiH, ki je pozval navijače Željezničarja, da se ne odzivajo na morebitne provokacije.

Njegove besede je potrdil tudi predstavnik mariborskega kluba za stike z javnostjo. ''Navijači so še na poti in bodo prišli v Sarajevo v popoldanskih urah. Po naših podatkih je z Ljudskega vrta krenilo deset avtobusov, prodali pa smo 526 vstopnic. O zapletih v središču mesta smo bili obveščeni, a naj ne bi bilo nič resnejšega. Nobeden izmed navijačev naj ne bi staknil poškodb,'' je Sportalu povedal Željko Latin in dodal, da so mariborski nogometaši po uspešnem ponedeljkovem treningu trdno odločeni v napredovanje v tretji krog kvalifikacij.

Po množičnem pretepu sta sarajevsko bolnišnico obiskala dva udeleženca incidenta. Eden izmed Slovencev naj bi prejel udarec v glavo z ''bokserjem'', a je njegovo stanje stabilno, eden izmed pripadnikov policije pa si je zlomil prst na desni roki. Kasneje se je izkazalo, da je bil lažje poškodovan še eden izmed policistov, uničeno pa tudi eno policijsko vozilo.

Tekma povratnega dvoboja lige prvakov med Mariborom in Željezničarjem je po zagotovilih pripadnikov tamkajšnje policije najbolj varovan športni dogodek po vojni, še poroča bošnjaška športna spletna stran SCsport.ba.

Ne spreglejte