Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
17.16

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

Natisni članek

infografika Josip Iličić Kevin Kampl Samir Handanović slovenska nogometna reprezentanca Jan Oblak Jan Oblak

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 17.16

4 leta, 1 mesec

Vrednosti najboljših slovenskih nogometašev (infografika)

Oblak slovenski kralj, Mevlja največ pridobil, Rotman pa izgubil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95
Jan Oblak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

S kako uglednim vratarjem se lahko pohvali nogometna Slovenija, priča podatek, da sta na tem planetu od Jana Oblaka več vredna le dva stanovska kolega. Škofjeločan je vreden 35 milijonov evrov, kar ga postavlja ob bok največjim zvezdnikom. Ni le slovenski, ampak svetovni nogometni fenomen.

Na seznamu vratarjev sta v tem trenutku večje tržne vrednosti deležna le dva. To sta Nemec Manuel Neuer (Bayern) in Španec David De Gea (Manchester United). Vsi drugi vratarji na svetu so manj vredni od 24-letnega Škofjeločana, izjema je le Thibaut Courtois, ki je prav tako vreden 35 milijonov evrov.

Vreden toliko kot njegov predhodnik

Jan Oblak ga je nasledil na vratih Atletica, Belgijec pa se je vrnil k Chelseaju, s katerim mu gre v tej sezoni tako dobro, da je najbolj vroč kandidat za naslov angleškega klubskega prvaka. Visoka uvrstitev Oblaka predstavlja veliko pohvalo slovenskemu nogometu, ki v zgodovini še ni imel tako vrednega nogometaša.

 

Oblak je z naskokom najdražji slovenski nogometaš. Vreden je več kot najbližja zasledovalca, zvezdnika Fiorentine in Bayerja iz Leverkusna, skupaj. Josip Iličić in Kevin Kampl sta med boljšimi posamezniki v svojih klubih, nemška spletna stran transfermarkt.de, ki pozorno spremlja dogajanje na nogometnem trgu, pa njuno vrednost ocenjuje na 15 milijonov evrov.

Handanović ohranja stik z najboljšimi

Samir Handanović je zadnjo tekmo v državnem dresu odigral leta 2015. | Foto: Vid Ponikvar Samir Handanović je zadnjo tekmo v državnem dresu odigral leta 2015. Foto: Vid Ponikvar Lekarnarji se bodo v osmini finala lige prvakov pomerili prav z Atleticom. Slovenec, rojen v nemškem Solingenu, se na prvem srečanju v Leverkusnu ne bo mogel pomeriti iz oči v oči z Oblakom, na povratni tekmi v Madridu pa bi se prvi slovenski vratar, ki se vrača po operaciji leve rame, že lahko vrnil v vrata španskega velikana.

Zadnji Slovenec, čigar vrednost presega 10 milijonov evrov, je Samir Handanović. V zadnjih letih zlahka ohranja status med najboljšimi vratarji na svetu, pri 32 letih pa je v nogometnem svetu še vedno deležen velikega spoštovanja. O tem pričajo tudi številne želje znanih klubov, ki bi ga radi pripeljali v svojo sredino. Nazadnje so o tem naglas razmišljali pri Liverpoolu.

Pet slovenskih nogometnih legionarjev je vrednih več od petih milijonov, 13 pa od dveh milijonov evrov.

Največ pridobil Mevlja, najbolj izgubil Rotman

Miha Mevlja je dosegel zadnji zadetek za člansko A reprezentanco Slovenije. | Foto: Sportida Miha Mevlja je dosegel zadnji zadetek za člansko A reprezentanco Slovenije. Foto: Sportida Najbolj je cena zrasla branilcu Mihi Mevlji, ki je lani poleti s selitvijo iz Dinama Bukarešte v Rusijo poskrbel za potezo kariere. Z Rostovom je zaigral v ligi prvakov, v članski reprezentanci pa dobival vedno več priložnosti in se selektorju Srečku Katancu za izkazano zaupanje zahvalil z zadetkom na prijateljski tekmi na Poljskem. Primorec je tržno vrednost, ki zdaj znaša okrogle tri milijone evrov, podvojil.

Opazno je zrasla tudi Dejanu Trajkovskemu, ki ga je Twente pred tedni dokončno kupil od Domžal, ter novopečenemu članu Empolija Mihi Zajcu, ki po podatkih transfermarkt.de na evropskem mednarodnem trgu sploh še ni dosegel milijonske vrednosti.

Močno sta si izboljšala vrednost tudi Nik Omladič in Jasmin Kurtić, ki blesti v serie A v dresu Atalante in je vreden že šest milijonov evrov.  Več od njega veljajo le štirje rojaki, od tega trije reprezentančni kolegi, četrti pa je že odigral zadnjo tekmo v državnem dresu (Handanović).

Boštjan Cesar (desno) je na dobri poti, da postane prvi Slovenec s stotimi nastopi za člansko izbrano vrsto. Do danes jih je 34-letni Ljubljančan zbral 95. | Foto: Vid Ponikvar Boštjan Cesar (desno) je na dobri poti, da postane prvi Slovenec s stotimi nastopi za člansko izbrano vrsto. Do danes jih je 34-letni Ljubljančan zbral 95. Foto: Vid Ponikvar

Vrednost je v odstotkih najbolj padla Rajku Rotmanu, ki v jesenskem delu sploh ni igral pri Istanbulu BB. Selitev je bila nujna. Pri Kayserisporju je postal reden član udarne enajsterice, tako da bi si lahko v kratkem dvignil vrednost. Po selitvi iz Kitajske v Turčijo je vrednost padla Miralu Samardžiću, nekoliko nižja je tudi pri njegovem soigralcu v Katančevi četi, izkušenemu kapetanu Boštjanu Cesarju.

Kaj pa drugi? Preverite v obsežni infografiki!

Ne spreglejte