Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
22. 3. 2015,
18.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Domžale NK Maribor NK Maribor NK Zavrč NK Olimpija NK Olimpija NK Koper ND Gorica NK Rudar NK Radomlje NK Celje NK Krka

Nedelja, 22. 3. 2015, 18.45

8 let

Vijolice cvetijo vsevprek, kosilnice pa od nikoder

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pregovor, da vijolice cvetijo spomladi, je letos na mestu. Maribor se je že po uvodnih krogih leta 2015 povzpel na vrh in se od tam ne namerava premakniti.

Reprezentančni premor ponuja priložnost, da se na zadnje dvoboje v Prvi ligi Telekom Slovenije ozremo v luči nastopov leta 2015. Kdo se je najbolj izkazal, kdo pa ni upravičil pričakovanj?

Branilci naslova iz Maribora so jeseni večkrat povlekli zavoro, saj jih je bremenilo vzporedno igranje v skupinskem delu lige prvakov. Med zimskimi pripravami so napovedovali, da bodo stvari hitro postavili na svoje mesto in na lestvici prehiteli jesenske prvake Domžalčane. Z besed so hitro prešli k dejanjem in z najboljšim izkupičkom leta 2015 prevzeli vrh.

Najbližji tekmeci iz Celja zaostajajo za štiri točke, Domžale pa še za eno več. Maribor ima odigrano tekmo manj, v Ljubljani ga čez slaba dva tedna čaka večkrat prestavljeni derbi v Stožicah z Olimpijo, ki na lestvici zaostaja že več kot deset točk.

Mariborčani prevladujejo v statističnih prvinah

Maribor je letošnji kralj v različnih rubrikah. Osvojil je največ točk (13), dočakal največ zmag (4), dosegel največ zadetkov (10), prejel najmanj zadetkov (2) in v petih uvodnih spomladanskih krogih ustvaril najboljšo razliko v zadetkih, ki znaša +8. Če bo nadaljeval v podobnem ritmu, bo vprašanje novega (starega) prvaka znano že precej krogov pred koncem, tako da bi se lahko ponovila zgodba iz prejšnje sezone.

Vijolice cvetijo spomladi, tekmecem pa za zdaj nagajajo kosilnice, da bi z njimi pokosile vijoličaste upe o rednih točkah. Edini, ki so proti Mariborčanom ostali neporaženi, so Domžalčani, a ne morejo biti pretirano zadovoljni, ker so si pred spodbudnim remijem s prvaki (0:0) privoščili preveč spodrsljajev.

Več sta jih dosegla le Maribor in presenetljivo Krka

Zelo dobro kaže tudi Celju in Zavrču. Celjani so razen domačega poraza z Mariborom, ki je bil prvi po 27. juliju 2014, marljivo osvajali točke in se z desetimi točkami na posebni lestvici leta 2015 uvrstili na drugo mesto. Takoj za njimi je Zavrč, ki je pozimi opravil največ kadrovskih zamenjav, novi val hrvaških nadarjenih igralcev, ki jim dela družbo še nekaj okoliških slovenskih vrstnikov, pa je tako hitro in učinkovito ujel formo, da pospešeno diha za ovratnik najbližjemu sosedu, Olimpiji.

Ljubljančani so na nekaterih tekmah razočarali, ko pa so zmagovali, so to počeli z veliko razliko. Več spomladanskih zadetkov sta dosegla le Maribor in presenetljivo Krka, ki se ji je napadalna in drzna igra obrestovala. Novomeščani so osvojili kar sedem točk in še povečali prednost pred zadnjeuvrščenimi Radomljami, na letošnji lestvici pa so na visokem petem mestu.

Domžale letos slabše od vijolic za osem točk

V spodnji polovici se je znašel Koper, ki večino energije posveča pripravam na polfinalna pokalna spopada z Domžalami. Jesenski prvaki so v strelski krizi, saj so na petih tekmah dosegli le dva zadetka, tako da jim do večjega števila točk ni pomagala niti zrela igra v obrambi, ki je tekmecem dovolila, da se je mreža reprezentanta Nejca Vidmarja zatresla le trikrat.

Boljšo obrambo od Domžal imata letos le večna tekmeca Maribor in Olimpija, trener Luka Elsner pa še čaka, da bi se novinci zlili v celoto, ki je jeseni krasila dvakratne prvake. Njegov kolega Ante Šimundža nima težav, saj je ekipa odlično uigrana in je kos zahtevni nalogi nenehnega osvajanja točk.

Ekipi iz Gorice in Radomelj sta osvojili štiri točke, vrtnicam, ki se spopadajo s hudo finančno in organizacijsko krizo, pa kaže bolje, saj gre rezultatska krivulja navzgor. Na zadnji tekmi so napolnili mrežo Velenjčanom, Radomlje pa so po uvodni zmagi (tudi oni so vzeli mero Rudarju) pozabile na zadetke in se oddaljile od mest, ki zagotavljajo obstanek.

Ne spreglejte