Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 12. 2013,
19.49

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Juan Vasle slovenska nogometna reprezentanca Argentina Lionel Messi Lionel Messi Alejandro Sabella

Torek, 17. 12. 2013, 19.49

3 leta, 4 mesece

Vasleta hitro zasuli klici iz Argentine

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko se bosta 1. junija 2014 v Buenos Airesu pomerili reprezentanci Argentine in Slovenije, bo srce Juana Vasleta utripalo močneje kot ponavadi. ''To bo medijsko zelo odmevna tekma,'' se veseli dvoboja.

Če bi šlo za točke, bi imel pomisleke pri izboru srčnega favorita, saj spoštuje tako slovensko kot tudi argentinsko izbrano vrsto. Tako pa bo 1. junija 2014, ko se bosta v prestolnici tanga pomerila dvakratni svetovni prvak in Katančeva četa, veliko bolj sproščen. ''Ne bo takega naboja, tako da bo to tekma, v kateri bomo poskušali predvsem uživati. To bo prvo srečanje med Slovenijo in Argentino, šele tretje proti južnoameriški reprezentanci (Slovenija se je že pomerila z Urugvajem in Paragvajem, op. p.), kar je tudi dosežek, ki si ga splača ogledati,'' nam je na novoletnem srečanju Nogometne zveze Slovenije (NZS) povedal Juan Vasle, izvrsten poznavalec južnoameriškega nogometa, ki je vrsto let prebil v Argentini in se že kot deček zaljubil v gavče. Operni pevec in novinar se je pred 59 leti rodil v Buenos Airesu, v mestu prizorišča prijateljskega srečanja med Argentino in Slovenijo, držav, ki sta v njegovem srcu zapisani s posebnimi črkami.

''Ne smejo si privoščiti, da bi se kdo poškodoval''

Ali bo Slovenija 1. junija naletela na največje argentinske zvezdnike, med katerimi izstopa Lionel Messi, ki so ga štirikrat zapored izbrali za najboljšega igralca na svetu, prihodnje leto pa želi v Braziliji osvojiti prvo mesto? ''Verjetno bo Argentina zaigrala s prvo ekipo, bo pa tudi pazila na noge igralcev. Nikakor si ne smejo privoščiti, da bi se kdo poškodoval, ker bo to zadnja, če ne pa ena izmed zadnjih pripravljalnih tekem za svetovno prvenstvo. Za Slovenijo je zelo pomembno, da bo to medijsko zelo odmevna tekma,'' se avtor obsežne knjige o zgodovini svetovnih prvenstvev v nogometu z naslovom Fuzbal, tango in polka že veseli pozornosti, ki jo bo nogometni svet v tistem obdobju ob Messiju, Gonzalu Higuainu, Angelu di Marii ter preostalih velemojstrih izkazoval tudi slovenskim igralcem.

Kako pa Vasle razmišlja o možnostih Argentine na prihajajočem prvenstvu v Braziliji? Se lahko gavči na svetovni prestol povzpnejo pri največjih tekmecih? ''Težko, zelo težko. Argentina ni osvojila nič že veliko let. A to je nogomet, pustimo se presenetiti. Argentina ima najboljši napad na svetu, povprečno zvezno vrsto in zelo slabo obrambo,'' je opisal dobre in slabe točke gavčev, s katerimi je ponazoril razloge, zakaj Argentini v deželi sambe ne pripisuje večjih možnosti za tretji svetovni naslov. ''Nov selektor ima veliko svojih igralcev, na nekaj – po mojem mnenju – tudi najboljših pa ne računa. Bomo videli, ali mu bo uspelo sestaviti pravo ekipo,'' ni najbolj zadovoljen z zadnjimi seznami Alejandra Sabelle.

Tako močna konkurenca, da je Tevez na stranskem tiru

Argentinski selektor je napovedal, da je okostje moštva za SP 2014 že znano, 80 odstotkov naj bi ga že sestavili. Ostaja še nekaj prostih mest, tako da bo v zadnjih mesecih dodajal sveža imena. Glede na odlične predstave številnih legionarjev v Evropi in tudi domačih upov, ki še igrajo v domovini, pričakujejo hudo konkurenco. Kako težavno delo čaka selektorja, dokazuje že pogled na kandidate za mesta v napadu. Lionel Messi, Sergio Agüero, Carlos Tevez, Ezequiel Lavezzi, Gonzalo Higuain, Javier Pastore, Angel Di Maria, Erik Lamela … Za zdaj v konkurenci ni Teveza, ki kot prerojen igra pri Juventusu . To so sladke težave za selektorja, ki pojasnjujejo, kakšna moč se skriva v argentinskem napadu. Obramba pa je po mnenju Vasleta nekaj povsem drugega ...

Ne spreglejte