Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
28. 2. 2008,
14.00

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 28. 2. 2008, 14.00

8 let, 2 meseca

V igri za štadion zmagal Gradis

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Mestni hiši smo bili danes priča javnemu odpiranju ponudb pri gradnji športnega parka v Stožicah. V zaključnem dvoboju se je izkazala za najbolj primerno ponudba družbe Gradis skupina G.

Podjetje Gradis skupina G bo torej simbolično kot prvo zasadilo lopato na gradbišču v Stožicah, predvidenem za gradnjo štadiona, večnamenske dvorane in trgovsko-poslovnega objekta v Stožicah. Po njegovem zagotovilu bosta nova športna ''lepotca'' v Ljubljani dokončana 30. junija 2010.

Od sedmih le še dva

Na javnem odpiranju ponudb je bilo jasno, da sta od sedmih najresnejših kandidatov ostala v ''ognju'' le še dva, ki sta pravočasno priložila zahtevano vlogo. Podjetje Red iz Ljubljane se je prijavilo s partnerjema Multi Corporation in OAA International II, kot podizvajalca (izvajalca gradnje) pa je navedlo družbo HBM Stadien- und SportStättenbau. Njene vrste je predstavljal Jurij Schollmayer, ki je pred leti že okusil čare prvoligaškega nogometa. Bil je namreč predsednik ''zeleno-belih'', ki so domovali za Bežigradom, a neslavno pogoreli v finančnem zlomu nekdanjega ljubljanskega klubskega velikana. Njegov tekmec je bila družba Gradis skupina G iz Ljubljane, ki je oddala prijavo na razpis s partnerjema Merkur in Energoplan.

Ponudba vredna 81 milijonov

Od preostalih kandidatov, ki so ''opravili'' predkvalifikacije, so odpadli Alpine Bau iz Salzburga, SCT iz Ljubljane, avstrijska družba Strabag iz Špitala na Dravi s podružnico Ljubljana, Supernova Holding iz Gradca s partnerjem Immorent iz Avstrije ter Kranjska investicijska družba, ki se je prijavila s partnerjema Primorje in Trimo.

Prvotna ponudba podjetja Red je znašala 45.100.000 evrov, rok izgradnje pa je bil postavljen za 31. december 2009. Družba Gradis skupina G je na drugi strani ponudila 81 milijonov evrov, ponujen rok pa je bil 30. junij 2010. Licitacija, pri kateri bi lahko tekmeci zviševali ceno v minimalni vrednosti enega milijona evrov, ni postregla z veliko dela. Podjete Red se je odločilo, da ne bo zviševalo svoje ponudbe, tako da je bil že po nekaj trenutkih odločen ''zmagovalec''.

Drnovškova cesta ob štadionu?

V športnem parku Stožice bo tako do 30. junija leta 2010 ''zrastel'' štadion s 16.000 sedeži in večnamenska športna dvorana z 12.000 sedeži. Oba objekta bosta morala imeti ločena dostopa od trgovsko-poslovnega dela, ki bo umeščen med dvorano in štadionom. V trgovsko-poslovnem delu bo 80.000 kvadratnih metrov bruto etažnih površin. Vzporedno z gradnjo športnega parka bo Mestna občina Ljubljana (MOL) uredila potrebno prometno infrastrukturo. Predvidena je obnova Vojkove ceste, gradnja Štajerske ceste (najverjetneje v bodočnosti poimenovana po nekdanjem predsedniku Slovenije dr. Janezu Drnovšku) ob obvoznici pa je varovani pas, saj je predvidena širitev obvoznice. Družba Gradis skupina G se lahko odloči za idejno rešitev arhitektov Sadar-Vuga ali pa pripravi svojo, vendar pa bo morala štadion in športno dvorano zgraditi v skladu z zahtevami MOL. Prepuščena pa ji bo razporeditev prostorov v trgovsko-poslovnem delu.

Ne spreglejte