Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
23. 11. 2017,
15.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

RB Leipzig Kevin Kampl Atletico Madrid Anderlecht Robert Berić Jan Oblak Jan Oblak Qarabag Olympiakos Pirej Monaco Benfica Lizbona Liverpool Sevilla Ljudski vrt Darko Milanič Luka Zahović Zlatko Zahović Damjan Bohar Spartak Moskva UEFA liga prvakov NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 23. 11. 2017, 15.30

1 leto

Kdo še lahko napreduje v ligi prvakov?

Usodo Maribora doživljajo tudi velikani

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Spartak Maribor | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po predzadnjem krogu skupinskega dela lige prvakov je brez vsakršnih možnosti za prezimovanje v Evropi ostalo šest klubov. Med njimi je slovenski prvak Maribor, a tudi bistveno bogatejši in večji klubi, na primer Benfica in Monaco. Vijolicam v zadnjem nastopu vseeno ne bo manjkalo dodatne motivacije. Napredovanje v osmino finala si je že zagotovilo osem klubov.

Sezona 2017/18, ki je na elitni evropski klubski zemljevid vrnila NK Maribor, je poskrbela za razburljiv zadnji krog skupinskega dela lige prvakov. Napredovanje med 16 najboljših si je za zdaj zagotovilo le osem klubov, tako da je na voljo še osem vstopnic. Podeljevale se bodo v zadnjem krogu, v začetku decembra, ko bo Evropi v slovo pomahal Maribor.

Med klubi, ki so si priigrali nastop v osmini finala, izstopajo velikani, največje presenečenje pa je Bešiktaš. V skupini je zasenčil vse tekmece, tako nekdanjega evropskega prvaka iz Porta, nemškega podprvaka iz Leipziga, pri katerem vedno bolje igra Kevin Kampl, kot tudi bogati klub iz kneževine Monaco, ki je pred polovico leta navduševal Evropo v polfinalu lige prvakov.

Položaj udeležencev po 5. krogu skupinskega dela lige prvakov:

Napredovali so: Barcelona (Špa), Bayern München (Nem), Bešiktaš Istanbul (Tur), Chelsea (Ang), Manchester City (Ang), Paris St. Germain (Fra), Real Madrid (Špa) in Tottenham (Ang);

V igri za napredovanje so: Atletico Madrid (Špa), Basel (Švi), CSKA Moskva (Rus), Juventus (Ita), RB Leipzig (Nem), Liverpool (Ang), Manchester United (Ang), Napoli (Ita), Porto (Por), Roma (Ita), Sevilla (Špa), Spartak Moskva (Rus), Sporting Lizbona (Por), Šahtar Doneck (Ukr);

V igri za 3. mesto so: Anderlecht Bruselj (Bel), APOEL Nikozija (Cip), Borussia Dortmund (Nem), Celtic Glasgow (Ško) ;

Na zadnjem mestu bodo: Benfica Lizbona (Por), Feyenoord Rotterdam (Niz), Maribor (Slo), Monaco (Fra), Olympiakos Pirej (Grč), Qarabag (Aze).

Oblak bo navijal za prvaka Azerbajdžana

Jan Oblak bo najverjetneje evropsko sezono nadaljeval v ligi Europa. | Foto: Reuters Jan Oblak bo najverjetneje evropsko sezono nadaljeval v ligi Europa. Foto: Reuters Vrata osmine finala se nevarno zapirajo Atleticu iz Madrida, ki ga lahko reši le še čudež. Jan Oblak bi moral z rdeče-belimi najprej v Londonu vrniti Chelseaju za letošnji poraz v španski prestolnici, nato pa držati pesti za prvaka Azerbajdžana, proti kateremu si je privoščil spodrsljaja in na dveh tekmah osvojil le dve točki. Če bi Qarabag v Rimu ostal nepremagan, Atletico pa osvojil Stamford Bridge, bi se španski velikan ''pet minut pred dvanajsto'' vendarle znašel na seznamu potnikov v osmino finala.

V boljšem položaju so številni velikani, ki še niso matematično potrdili napredovanja, a jih v zadnjem krogu ne čaka pretežka naloga. Juventus potrebuje le točko, podobno velja za Liverpool, Romo in Manchester United. V nasprotju z Napolija so odvisni od sami sebe.

Brez osmine finala bo zagotovo ostala Borussia Dortmund, kar je velik udarec za rumeno-črne, ki jim grozi, da bi lahko ob novem neuspehu ostali celo brez tolažilne nagrade, pomladi v ligi Europa.

Benfica, Feyenoord in Anderlecht z ničlo!

Benfica je v skupini z Manchester Unitedom, Baslom in moskovskim CSKA doživela potop. | Foto: Reuters Benfica je v skupini z Manchester Unitedom, Baslom in moskovskim CSKA doživela potop. Foto: Reuters Maribor se je po petih krogih znašel v druščini najslabših klubov, obsojenih na izpad. Sestavlja jo šest klubov, vse pa druži spoznanje, da bodo skupinski del končali na repu razpredelnice in sklenili evropsko sezono. Usodo Maribora doživlja tudi nekaj velikanov, na primer Benfica in Monaco. Portugalski klub, pri katerem je nogometno pot končal športni direktor vijolic Zlatko Zahović, začel pa njegov sin, zdajšnji napadalec Maribora Luka Zahović, v petih krogih ni osvojil niti ene točke!

Podobno velja tudi za nizozemskega prvaka Feyenoorda, ki ga je žreb uvrstil v "skupino smrti", ničlo pa ima tudi belgijski prvak Anderlecht, pri katerem se skuša dokazati Robert Berić, a ga trener v ligi prvakov še ni poslal v ogenj. Bruseljčani si lahko še vedno zagotovijo tretje mesto, saj bodo v zadnjem krogu obračunali s Celticom.

Bohar izpostavil željo po klubskem rekordu

Damjan Bohar je v ligi prvakov zatresel mrežo Spartaka ... | Foto: Žiga Zupan/Sportida Damjan Bohar je v ligi prvakov zatresel mrežo Spartaka ... Foto: Žiga Zupan/Sportida Maribor jev nasprotju z omenjenimi klubi, ki pomenijo veliko v nogometni Evropi, v tej sezoni osvojil že dve točki. Toliko kot Borussia Dortmund ali Monaco. V zadnjo tekmo, ko bo 6. decembra v Ljudskem vrtu gostovala Sevilla, vstopa brez rezultatskega imperativa, a ga bo vseeno gnala naprej želja po zgodovinskem dosežku.

"Velik dosežek nam je uspel že z uvrstitvijo v ligo prvakov, v petih tekmah smo pokazali, da smo si to povsem zaslužili. Verjamem, da bomo tudi v šesti na visoki ravni. Vsaka preizkušnja v tem tekmovanju pomeni velik motiv, zdaj pa bomo dodatnega za dvoboj s Sevillo poiskali v lovu na klubski rekord po številu osvojenih točk v skupinskem delu," je po remiju v Moskvi, ki ga je mariborski tabor doživel z mešanimi občutki, dejal Damjan Bohar. Edini nogometaš Maribora, ki je zatresel mrežo v dveh različnih sezonah lige prvakov (2014/15 in 2017/18), ne skriva želje, da bi vijolice 6. decembra premagale Sevillo in dosegle nov mejnik.

... in Schalkeja. | Foto: Vid Ponikvar ... in Schalkeja. Foto: Vid Ponikvar

Lovile bodo namreč prvo domačo zmago v skupinskem delu lige prvakov. Če bi jo ulovile, bi evropsko sezono končale s petimi točkami, kar bi bil klubski rekord. V sezoni 1999/2000 so Mariborčani osvojili štiri, v sezoni 2014/15 pa tri točke. Zdaj se jim nasmiha priložnost, da sezono sklenejo s petimi. Če jim ne bo uspelo, jim bo vseeno toplo pri srcu, saj jih bo grelo spoznanje, da podobno usodo doživljajo številni evropski veljaki.

Ne spreglejte