Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 11. 2019,
10.31

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Uli Hoeness Herbert Hainer Bayern München

Sobota, 16. 11. 2019, 10.31

4 leta, 5 mesecev

Herbert Hainer nasledil Ulija Hoenessa

Konec neke ere: To je to. Končal sem. Hvala.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Uli Hoeness | Uli Hoeness se je po 40 letih delovanja pri Bayrenu poslovil od kluba. | Foto Reuters

Uli Hoeness se je po 40 letih delovanja pri Bayrenu poslovil od kluba.

Foto: Reuters

Bavarski nogometni velikan Bayern je na petkovi redni letni skupščini dobil novega predsednika. To je postal 65-letni Herbert Hainer, nekdanji direktor Adidasa. Hainer je nasledil slovitega Ulija Hoenessa, ki se je kot vodilni mož uprave kolektive iz Münchna poslovil po 40 letih delovanja v najuspešnejšem nemškem nogometnem klubu.

Uli Hoeness
Sportal Hoenness bo predal predsedniško taktirko Bayerna

Hoeness je bil najprej 30 let menedžer, zadnje desetletje, s krajšo prekinitvijo, pa predsednik. Pred tem je devet let kot napadalec igral za zasedbo iz bavarske prestolnice. Njegova era v Bayernu je tako dolga skoraj pol stoletja. Dolgoletni predsednik bavarskega kluba se je že pred časom odločil za umik s te funkcije.

Leta 2014 je bil prisiljen odstopiti zaradi zaporne kazni zaradi utaje davkov. Na predsedniško mesto se je vrnil po odsluženi kazni novembra 2016.

Izvršni direktor Karl-Heinz Rummenigge je poudaril, da so z začasnim trenerjem Hansijem Flickom sklenili dogovor do konca jesenskega dela. Če bo ekipa uspešna, bo Flick ostal trener do konca letošnje sezone in "morda še naprej". Flick je začasno prevzel delo po odhodu Hrvata Nika Kovača.

Predsednik bavarskega velikana je postal 65-letni Herbert Hainer, nekdanji direktor Adidasa. | Foto: Reuters Predsednik bavarskega velikana je postal 65-letni Herbert Hainer, nekdanji direktor Adidasa. Foto: Reuters Hoenessovo delo je končano

Hoeness zapušča finančno stabilen klub, ki je v fiskalnem letu 2018/19 vpisal prihodke v višini 750,4 milijona evrov, 93 milijonov več kot v letu poprej. Po odbitem davku bodo vknjižili rekordni dobiček v višini 52,5 milijona evrov, kar je za 13,3 milijona evrov več od predhodnega rekordnega dobička, ki so ga vpisali v sezoni 2016/17.

Sedeminšestdesetletni Hoeness je prejel stoječe ovacije ob slovesu. Govor je sklenil z besedami: "Das war's. Ich habe fertig. Danke (To je to. Končal sem. Hvala; op. STA)."

Ko je zaradi poškodbe kolena končal nogometno pot, je Hoeness 1. maja 1979 postal najmlajši menedžer v zgodovini kluba, ki je bil ob njegovem prihodu v rdečih številkah z dolgom v višini takratnih sedem milijonov nemških mark.

Hansi Flick
Sportal Flick bo trener Bayerna vsaj do božiča

Pod njegovo upravo je Bayern osvojil 24 naslovov prvaka nemške bundeslige, 14 naslovov nemškega pokala, ob tem so Bavarci v letih 2001 in 2013 osvojili tudi ligo prvakov.

Ikoni Bayerna, mesarjevemu sinu iz Ulma, se je poklonil tudi predsednik Svetovne nogometne zveze Gianni Infantino, ki je v uradni izjavi Hoenessa označil za izjemno osebnost nemškega nogometa in pionirja, ki je poskrbel za razvoj FC Bayerna, ki se je uveljavil kot globalno spoštovan klub.

Preberite še:

trenerski stolček
Sportal Pojav, ki ga v svetovnem nogometu nismo vajeni
Oliver Kahn
Sportal Nekdanji vratar in kapetan Oliver Kahn bo vodil Bayern od leta 2022
Ne spreglejte