Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 6. 2021,
13.40

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

16

Natisni članek

UEFA Euro 2020

Sreda, 23. 6. 2021, 13.40

2 leti, 10 mesecev

Pri Uefi so se odločili za odmevno potezo, oglasil se je tudi Orban

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

16

Evropska nogometna zveza (Uefa) je zavrnila zahtevo münchenskega mestnega sveta, da bi za tekmo Nemčije in Madžarske Allianz Areno obarvali v mavrične barve, s čimer se je sprožil val odzivov. Uefa se je na številne kritike odzvala s sporočilom za javnost, v katerem je pojasnila svojo odločitev, obenem pa je svoj logo odela v mavrične barve.

"Danes Uefa ponosno nosi mavrične barve," je na začetku sporočila zapisala Uefa, na čelu katere je Slovenec Aleksander Čeferin.

"Nekateri ljudje so Uefino odločitev, da zavrne zahtevo münchenskega mestnega sveta, da bi bil stadion med tekmo mavrično obarvan, interpretirali kot 'politično'. Nasprotno, sama prošnja je politična, povezana s prisotnostjo madžarske nogometne reprezentance na stadionu, ko se bo danes zvečer pomerila z Nemčijo," je pojasnila Uefa in dodala: "Za Uefo mavrica ni političen simbol, ampak znak naše skupne zavezanosti za bolj raznoliko in vključujočo družbo."

Allianz Arena
Sportal Rdeča luč za mavrične barve na Allianz Areni

Münchenski mestni svet je z omenjeno pobudo želel izraziti nestrinjanje z madžarsko vlado, ki je nedavno sprejela zakon, ki omejuje pravice mladih do informiranja glede homoseksualnosti in transseksualnosti. Uefa je na pobudo mestnega sveta odgovorila, da je "politično in versko nevtralna organizacija" zato je, "glede na politični kontekst" sprejela odločitev, da pobudo zavrne.

Allianz Arena | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Barva mavrice kot simbol sprejemanja in enakopravnosti ljudi

Barve mavrice so simbol za sprejemanje in enakopravnost ljudi, ki se ne identificirajo s tradicionalnimi vlogami moških in žensk ali drugimi normami, ki se nanašajo na spol in spolnost.

Po vsej Nemčiji naj bi se nocoj številni nemški nogometni stadioni in javne stavbe kljub vsemu osvetlili v mavričnih barvah, kot odgovor pa to pa bodo stadioni na Madžarskem obarvani v barve madžarske zastave.

Nemčija in Madžarska se bosta v zadnji tekmi skupinskega dela EP pomerili danes ob 21. uri.

"Izgovarjanje na apolitičnost je po definiciji politična odločitev - tista napačna" 

"Oločitev vodstva nogometne zveze UEFA, da prepove mavrično obarvan münchenski stadion pred nocojšnjo tekmo med Madžarsko in Nemčijo, je obžalovanja vredna, vendar ne preseneča. Mesto München je osvetlilo stadion v mavričnih barvah v znak protesta proti zakonodajnemu preganjanju skupnosti LGBT, ki ga te dni izvaja Orbanov režim, UEFA pa je ponovila svojo mantro, da ne dovoljuje političnih gesel na svojih prireditvah. Na t. i. "apolitičnost" se nogometni establišment sklicuje tudi, ko deli globe zaradi palestinskih zastav, prokatalonskih gesel in še marsičesa. Škotsko-irski Celtic F.C. plačuje kazni praktično vsako sezono zaradi propalestinskih akcij svojih navijaških skupin. Ampak nogomet je že sam po sebi še kako politično vprašanje in hkrati prostor, ki ga množice ne zapolnjujejo samo s svojimi telesi, ampak tudi s svojimi prepričanji. Zato je tudi izgovarjanje na apolitičnost po definiciji politična odločitev - tista napačna," pa so se danes na odločitev Uefe odzvali v slovenski parlamentarni stranki Levica.

Orban odpovedal pot v München

V razpravo o mavrični osvetlitvi münchenske Arene se je danes vključil tudi madžarski premier Viktor Orban. Nemško politiko je pozval, naj se neha vmešavati v šport. Hkrati je tudi branil madžarski zakon, ki je jabolko spora.

Viktor Orban | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Orban, ki slovi kot velik nogometni navdušenec, je nemško politiko pozval, naj spoštuje prepoved Evropske nogometne zveze (Uefa). Uefa je namreč zavrnila zahtevo münchenskega mestnega sveta, ki je nemške prireditelje evropskega nogometnega prvenstva pozval, da bi Areno v času nocojšnje tekme med reprezentancama Nemčije in Madžarske osvetlili v mavričnih barvah.

"Da se münchenski nogometni stadion ali kak drug evropski stadion osvetli v mavričnih barvah ni odločitev na državni ravni," je za nemško tiskovno agencijo dpa danes menil madžarski premier in dodal, da "barve mavrice razumljivo sodijo tudi na ulice Budimpešte".

Orban je po poročanju dpa tudi odpovedal pot v München, kjer naj bi si ogledal nogometno tekmo, in naj bi namesto tega načrtoval pot v Bruselj.

Za dpa je madžarski premier dejal še, da so "v komunistični Madžarski homoseksualce preganjali. Država danes ne zagotavlja le pravic homoseksualcev, ampak jih tudi aktivno ščiti. Svoboda posameznika je največje dobro". Dodal je, da bi moral imeti vsak posameznik možnost, da "nedvomno" svobodno izbere svojo življenjsko pot, a poduk odraščajočih otrok spada v domeno staršev. "Varujemo to odgovornost staršev," je še dejal Orban.

"Uefina odločitev je sramotna!"

Münchenski nadžupan Diete Reiter je Uefino odločitev označil kot sramotno. Nestrinjanje so izrazili tudi najvidnejši bavarski politiki, med njimi bavarski ministrski predsednik Markus Söder.

Odzval se je tudi nemški zunanji minister Heiko Maas, ki je Uefino odločitev kritiziral na Twitterju in zapisal, da "drži, da na nogometnem igrišču ne gre za politiko. Gre za ljudi, poštenost in strpnost. Zaradi tega Uefa pošilja napačen signal".

Kanclerska kandidatka nemških Zelenih Annalena Baerbock je na Twitterju pozvala k močnemu signalu raznolikosti in k temu, da bi mavrico ponesli po vsej državi.

"Odkrito rečeno, ne najdem razumnega opravičila za to"

Razumevanja za Uefino odločitev tudi niso pokazali v Bruslju. "Odkrito rečeno, ne najdem razumnega opravičila za to," je dejal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas. Dodal je, da težko razume, kaj želi Uefa s tem doseči. Uefa je v preteklosti sodelovala z EU pri temah, kot sta vključevanje in rasizem, je še dejal.

V Parizu so se na odločitev Uefe odzvali z obžalovanjem. Neimenovani visok predstavnik francoskega predsednika Emmanuela Macrona je po poročanju AFP dejal, da francosko predsedstvo "globoko obžaluje", da je Uefa zavrnila münchensko pobudo. Dodal je, da kljub temu, da je Uefa "versko nevtralna in apolitična", ima "vrednote" in bi morala izkazati solidarnost z Madžari, ki jih je prizadel zakon, ki ga številni ocenjujejo kot sovražnega do LGBTQ skupnosti.

Po vsej Nemčiji naj bi se nocoj številni nemški nogometni stadioni in javne stavbe kljub vsemu osvetlili v mavričnih barvah. Bavarsko združenje lezbičnih in homoseksualnih društev pa je pred Areno napovedalo protestno akcijo. Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je napovedala, da namerava skupaj z organizatorji nemške parade ponosa, ki se uradno imenuje Christopher Street Day, na stadionu razdeliti 10.000 mavričnih zastavic. Nemška nogometne zveza je napovedala podporo tej akciji. 

Ne spreglejte