Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 6. 2021,
20.39

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

EURO 2020 Turčija Švica

Nedelja, 20. 6. 2021, 20.39

2 leti, 10 mesecev

poročilo s tekme Švica : Turčija

Turki domov, Švicarji še čakajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
euro Švica Turčija | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Švicarska nogometna reprezentanca je v tretjem krogu predtekmovanja evropskega prvenstva s 3:1 (2:0) premagala Turčijo. S tem je osvojila tretje mesto v skupini A in je v čakalnici za napredovanje, medtem ko je Turčija z zadnjim mestom postala druga reprezentanca za Severno Makedonijo, ki po prvem delu tekmovanja odhaja domov.

euro Italija Wales
Sportal Wales napreduje, Švicarji bodo še trepetali

Švica : Turčija 3:1 (2:0)

Olimpijski stadion Baku, gledalcev 20.000, sodniki: Slavko Vinčić, Tomaž Klančnik, Andraž Kovačič (vsi Slovenija)
Strelci: 1:0 Seferović (6.), 2:0 Shaqiri (26.), 2:1 Kahveci (62.), 3:1 Shaqiri (68.)

Švica: Sommer, Elvedi, Rodriguez, Akanji, Zuber (od 85. Benito), Freuler, Xhaka, Rodriguez, Shaqiri (od 75. Vargas), Embolo (od 85. Mehmedi), Seferović (od 75. Gavranović).
Turčija: Cakir, Celik, Demiral, Soyuncu, Muldur, Ayhan (od 64. Yokuslu), Under (od 80. Karaman), Tufan (od 64. Yazici), Kahveci (od 85. Kokcu), Calhanoglu (od 85. Tokaz), Yilmaz.

Rumeni kartoni: Xhaka; Calhanoglu, Celik, Soyuncu.
Rdeči karton: /.

Švica je na tekmi na Olimpijskem stadionu v Bakuju bila bolj konkretna. Obe reprezentanci sta sicer imeli svoja obdobja ustvarjalnosti, a je Švica večkrat ogrozila mrežo Turčije in - najpomembneje od vsega - tudi večkrat zatresla mrežo. Tako je do vodstva prišla po vsega šestih minutah, ko je kljub uvodnem pritisku Turčije prvo svojo priložnost izkoristil Haris Seferović s strelom z roba kazenskega prostora v desni kot turškega gola. Vodstvo je nato v 26. minuti po obdobju dobrega sodelovanja Švicarjev v zvezni vrsti povečal Xherdan Shaqiri.

Xherdan Shaqiri je blestel z dvema zadetkoma. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Xherdan Shaqiri je blestel z dvema zadetkoma. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Švica je v tem delu tekme še nekajkrat ogrozila vrata, najbližje je bil še enkrat Shaqiri, strel katerega je v 29. minuti izvrstno ubranil turški vratar Ugurcan Cakir. Na drugi strani se je z več dobrimi obrambami izkazal tudi švicarski čuvaj mreže Yann Sommer. V 33. minuti je z zadnjimi močmi odbil žogo po poskusu Merta Muldurja v levi kot svojih vrat, 10 minut kasneje pa je znova bil na mestu, ko je na gol streljal Muldur.

V uvodnem delu drugega polčasa sta obe reprezentanci kazali trenutke ustvarjalnosti v napadu, a brez večjega učinka. V 62. minuta pa je Turčija naposled izkoristila svojo priložnost. Žoga je prišla do Hakana Calhanogluja, ki je z 20 metrov projektil poslal v zgornji levi kot švicarskega gola.

Ifran Kahveci je vlil nekaj upanja Turkom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ifran Kahveci je vlil nekaj upanja Turkom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Turške upe na preobrat pa je le šest minut kasneje s svojim drugim golom pokopal Shaqiri. V 78. minuti je vratnica preprečila Granitu Xhaki, da bi s prostega strela še povečal švicarsko prednost. Pri vseh treh golih Švice je podal Steven Zuber. Z zmago si je Švica priigrala tretje mesto v skupini, za Italijo s polnim izkupičkom in Walesom z enakim izkupičkom točk (štiri), a boljšo gol razliko. Turčija je brez osvojene točke končala na zadnjem mestu.

Ne spreglejte