Ni kaj, Olimpija posnema Juventus, Inter in Arsenal

Uvodni štirje krogi Prve lige Telekom Slovenije so dokazali, da največja moč Olimpije sloni na tujcih. Zmaji so jih na igrišču preizkusili že 12, z naskokom največ v slovenskem prvenstvu. Prvak Maribor je na drugi strani zaigral le s štirimi tujci, daleč najbolj ''slovensko'' ekipo pa ima Triglav.

Ganec Issah Abass in Anglež nigerijskih korenin Nathan Oduwa sta dva izmed 12 legionarjev, ki so v tej sezoni zaigrali za Olimpijo v 1. SNL.

Ganec Issah Abass in Anglež nigerijskih korenin Nathan Oduwa sta dva izmed 12 legionarjev, ki so v tej sezoni zaigrali za Olimpijo v 1. SNL. Foto: Vid Ponikvar

Kateri prvoligaški klub je na igrišču najbolj odvisen od tujcev? Statistika razkriva, da ima največjo tujsko legijo Olimpija. Zeleno-beli imajo na igralnih mestih v obrambi še nekaj slovenskih nogometašev, v zvezni vrsti in napadu pa jih kronično primanjkuje. Tam jih je le še za odtenek, temu primerna pa je statistika odigranih minut.

Tujci Infografika Foto: Marjan Žlogar

Tujci so prebili na igrišču dobrih 63 odstotkov igralnega časa, domači nogometaši, ki jih vodi Hrvat Igor Bišćan, pa slabih 37. Tovrstna statistika ne preseneča. V zadnjih prestopnih rokih je Olimpija odprla vrata številnim tujim nogometašem. Slovenskih novincev je bilo izrazito manj.

Mandarić pojasnil, zakaj se Olimpija odloča za tujce

Milan Mandarić je lani na široko odprl denarnico in z nakupom Blessinga Elekeja (800 tisoč evrov) poskrbel za rekord 1. SNL. Milan Mandarić je lani na široko odprl denarnico in z nakupom Blessinga Elekeja (800 tisoč evrov) poskrbel za rekord 1. SNL. Foto: Vid Ponikvar Predsednik Milan Mandarić je tovrsten trend povezal z željo, da Olimpija v kratkem času pride do želenih rezultatov, s katerimi bi upravičila tovrstne naložbe.

''Olimpija se mora vrniti na prvo mesto. Tudi evropski velikani imajo številne tuje igralce, Olimpija pa je slovenski Juventus, Inter ali Arsenal,'' je izkušeni nogometni funkcionar pojasnil, kako je vsak ugleden klub pod neprestanim pritiskom zaradi rezultatov.

Zeleno-beli niso izjema. Da bi bili kos pritisku, so se odločili za model, v katerem veliko zaupajo tujcem. Odstotek bi se lahko še spremenil, saj se poletni prestopni rok še ni končal, najboljše mlade slovenske nogometaše pa praviloma hitro vleče v tujino.

Vijolice, ki imajo več Slovencev, ušle zmajem

Marcos Tavares igra v dresu Maribora že slabo desetletje zapored. Marcos Tavares igra v dresu Maribora že slabo desetletje zapored. Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpija si je zadala za cilj, da želi Maribor sklatiti z vrha in se vrniti tja, kjer se je zavihtela v šampionski sezoni 2015/16. Z veliko pomočjo tujcev.

Po štirih krogih ni v slabem položaju, a za vodilnimi vijolicami, ki so deležne vzporednega zgoščenega evropskega ritma, vseeno že zaostaja dve točki.

Kapetan Maribora Marcos Magno Morales Tavares, ki naskakuje absolutni rekord 1. SNL, saj je v devetih letih dosegel na sončni strani Alp kar 125 zadetkov (rekorder Štefan Škaper jih je dal 130), ni bil vštet med tujce. Brazilec ima tudi slovenski potni list, tako da smo ga šteli med slovenske nogometaše.

Če Triglav ne bi imel Srba ...

Po čezmernem številu aktivnih tujih nogometašev, večjem od povprečja Prve lige Telekom Slovenije, izstopajo še Aluminij, Krško in Rudar. Daleč najmanj tujih nogometašev ima kranjski Triglav.

Igra v 1. SNL preveč tujih nogometašev?

  • Da. 75,13%
  • Ne. 24,87%

Če za drugoligaškega prvaka ne bi nastopal izkušeni srbski zvezni igralec, nekdanji mladi reprezentant ZR Jugoslavije Vlado Šmit, bi bila rubrika nastopov legionarjev pri gorenjskih orlih prazna. Tako pa je še vedno zelo majhna, najmanjša od vseh, kar 30-krat manjša od količine odigranih minut, ki so jih v tej sezoni v 1. SNL odigrali tuji nogometaši Olimpije.

Pet najlepših zadetkov 4. kroga:

[video: 63958 / ]

Sorodne vsebine

Komentarji

2
  • b44326 / 10.08.2017. ob 19:26

    Olimpija je s tem Mandaričem najbolj antipatičen klub v Sloveniji. Upam, da bodo še naprej capljali za Mariborom ali katerim drugim slovenskim klubom. Prav tako si želim, da nikoli ne "pridejo v Evropo". Takega mnenja sem pa zato, ker je Mandarič odstranil Pušnika, ki je do takrat prinašal odlične rezultate, zaradi tujcev v klubu in ker je Slovenija za Mandariča druga Jugoslavija. Fuj

  • Rafko / 10.08.2017. ob 17:33

    Vse redkeje zaslediš slovenski priimek; na žalost, pa ne le v športu.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano