SiolNET. Sportal Nogomet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Toliko o tem, da je Fifa brezmadežna

1

termometer

Mednarodno nogometno zvezo pretresa nov škandal, v katerem je osrednja vloga namenjena Michelu Platiniju. Nesojeni naslednik Josepha Blatterja se je znašel pod drobnogledom preiskovalne komisije.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je resno okužena, njen ugled pa načet do temeljev. Čeprav skuša svetu dopovedati, da je posredi le obdobje začasne krize in da bo kmalu vse v najlepšem redu, ji verjame le malokdo. Tako bo zagotovo vsaj do takrat, ko bodo nastopile konkretne spremembe, del katerih predstavlja tudi odhod Josepha Blatterja.

79-letni Švicar je še vedno vladar svetovnega nogometa. Pred štirimi meseci je bil ponovno izbran za predsednika Fife, a je le nekaj dni pozneje odstopil. Po valu aretacij visokih uradnikov in njegovih tesnih sodelavcev je vrag odnesel šalo, obtožb o sumljivem dogajanju in korupcijskih škandalih je bilo vedno več, izsledki ameriških in švicarskih preiskav pa vse bolj neposredni.

Blatter je previdno dvignil sidro in napovedal, da v kratkem zapušča položaj. Dokončno ga bo zapustil konec februarja 2016, ko bo izbran njegov naslednik, do takrat pa bo opravljal vlogo predsednika v odstopu.

Pri Fifi se vsakoletno obračajo milijarde evrov

Če je kdo menil, da bo užival mir vsaj še teh nekaj mesecev, se je grdo zmotil. Švicarsko državno tožilstvo je prevzelo pobudo in se lotilo preiskav, s katerimi bi lahko še bolj pokvarilo že zdaj močno umazano podobo Fife. Denar je že davno zavladal nogometu. Toliko, kot ga se obrača pri svetovni krovni zvezi, ki ne razporeja z milijoni, ampak s konkretnimi milijardami evrov, ga ne pozna nobena druga športna organizacija na tem planetu.

Šokantne aretacije so predramile tržne partnerje, ki niso želeli nadaljevati donosnega sodelovanja. Brez pokroviteljev ni denarja, s katerim si je Fifa v zadnjih desetletjih ustvarila razkošno cesarstvo in skrbela za razvoj svetovnega nogometa. Del bogastva vsakoletno razdeli "podanikom", nacionalnim zvezam, ki bi brez omenjenih sredstev v času gospodarskih in političnih kriz le stežka preživele. Njen pomen pri napredku in delovanju svetovnega nogometa je izjemen.

Nedotakljivi Švicar se je znašel pod preiskavo

Trud, da bi Fifa ponovno zadihala s čistimi pljuči, v zadnjih dneh izkazuje 25-članski izvršni odbor, ki skuša rešiti vsaj delček zapravljenega ugleda. Obtožbe in sumi o korupciji, finančnih prevarah, nečastnih nakazilih in še čem, kar redno polni naslovnice črne kronike, je predramilo odgovorne organe, da se dokopljejo resnice, vse nepridiprave pa primerno kaznujejo.

Blatter je do zdaj veljal za zaščiteno osebo, ki se je s pomočjo pravnih sodelavcev znala spretno izmikati oviram. Ostarelega Švicarja, vedno manj priljubljenega v nogometnih krogih, se je oklepal status polarnega medveda. Le malokdo je verjel, da bi se lahko znašel med obtoženci.

V petek je svet dočakal nekaj novega, saj se je Blatter znašel pod preiskavo neodvisne etične komisije Fife, ki je sprožila postopek. Pri tem pa ni osamljen, saj se je na slabem glasu in pod njenim drobnogledom znašel tudi Michel Platini, prvi kandidat za izpraznjeno mesto predsednika Fife. Novica o sumljivem izplačilu Blatterja, namenjenem Platiniju, bi bila šokantna, če ne bi bilo letos o nečednih dejavnostih Fife prelitih že toliko besed. Danes ne preseneča več nikogar.

Bo Platini sploh lahko kandidiral za predsednika Fife?

Tako se burleska, ki si je najbolj vplivna športna organizacija ne bi smela privoščiti, nadaljuje. Če bo komisija Fife odkrila nepravilnosti, ki so se skušale ogniti zakonom, bosta oba deležne suspenzije. Platini tako ne bi mogel sodelovati na volitvah za novega predsednika, saj mora svojo kandidaturo oddati do 26. oktobra.

To bi bil nov udarec svetovni krovni zvezi, ki ji do nadaljnjega ne more pomagati Jerome Valcke. Kot generalni sekretar Fife je dolga leta opravljal vlogo Blatterjeve desne roke in imel zelo jasen pregled nad finančnim poslovanjem zveze. Švicarsko državno tožilstvo (OAG) preiskuje njegove domnevne nepravilnosti pri izboru gostiteljev za SP 2018 (Rusija) in SP 2022 (Katar) ter vpletenost v prodajo vstopnic po nepoštenih cenah.

Blatter se boji, da bi se znašel med osumljenci. Zaradi tega se v zadnjem času izogiba potovanjem v Severno Ameriko, saj se boji, da bi mu tamkajšnji organi, ki so konec maja med volilnim kongresom Fife v sodelovanju s švicarskimi oblastmi s številnimi aretacijami poskrbeli za eno najodmevnejših športnih afer vseh časov, odvzeli prostost. Zaradi tega je nedavno odpovedal udeležbo na finalu SP 2015 za dekleta, kar se je na tako velikem tekmovanju zgodilo prvič, odkar je predsednik.

Jordanski princ na stavnicah prehitel Platinija

Proti nobenemu ni vložena obtožba, ostajajo pa žgoče nejasnosti glede pogodbe, sklenjene za omenjeno izplačilo. "To s Platinijem je farsa. Pretvarjata se, da nimata nikakršne povezave, v bistvu pa sta vedno delala tesno povezano," se je Platinija in Blatterja z ostrimi kritikami, izrečenimi v mikrofon neapeljske televizijske postaje, lotil Diego Armando Maradona, ki je že davno izgubil zaupanje v vodstvo največje svetovne zveze.

Zanimivo je, da je Platini na mnogih stavnih evropskih hišah čez noč izgubil vlogo prvega favorita na izrednem volilnem kongresu Fife, ki bo potekal 26. februarja 2016. Če Francoz ne bo mogel kandidirati, se bo v osrednji vlogi znašel Ali Bin Al Hussein, brat jordanskega kralja Abdullaha.

Zaman je pričakoval, da bosta oba nemudoma suspendirana

O suspenzu bo odločal nemški sodnik Hans-Joachim Eckert, ki postavlja kazni, ko prihaja do kršenja etičnih pravil znotraj Fife. V zadnjih dneh se je oglasil tudi dr. Amos Adami, nekdanji član izvršnega odbora Fife. Etični komisiji je predlagal, da nemudoma suspendira Blatterja in Platinija, v bližnjem pa pričakuje, da bo z nadaljevanjem preiskav na plano pokukalo še nekaj škandalov.

Tako meni 62-letni Nigerijec, ki je bil pred petimi leti s strani etične komisije Fife obtožen nepravilnosti in podkupovanja. Adami je še danes prepričan, da je bil poskusni zajček. Takrat so ga takoj, ko se je začela voditi preiskava, suspendirali.

Zdaj je pričakoval, da se bo podobno primerilo Blatterju in Platiniju, a tega ni dočakal, kar spada pod okrilje zgodbe o velikanski moči Švicarja, ki jo uživa v najbolj vplivnih krogih. Če ne drugega, se je morje Fife po nekajmesečni tišini ponovno razburkalo, obdobje do izrednih volitev pa bo vse prej kot dolgočasno. Vprašanj je kar nekaj, za zdaj pa sploh še ni znano, kje bosta takrat Blatter in Platini.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin