Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
7. 4. 2017,
14.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

Natisni članek

ND Gorica Slaviša Stojanović Pavel Pinni Darko Milanič naj gol Prva liga Telekom Slovenije NK Domžale NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor infografika

Petek, 7. 4. 2017, 14.09

6 let, 7 mesecev

Točkovna razlika med vodilnima v prvenstvu 1. SNL (infografika)

V nevarnosti pet let star rekord 1. SNL

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

Olimpija Maribor pokal | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Niti najbolj optimistični navijači Maribora niso verjeli, da bi lahko razlika med vijolicami in Olimpijo, ki sta se na zimski premor odpravila z enakim številom točk, po šestih odigranih tekmah spomladanskega dela znašala že 13 točk. Če se bo še naprej povečevala v takšnem ritmu, je v nevarnosti rekord 1. SNL.

Mariborčani so na dobri poti, da čez slaba dva meseca pred zvestimi navijači proslavijo 14. državni naslov. Osvojitev nove lovorike jim lahko prepreči le še čudež, saj imajo pred zadnjo četrtino Prve lige Telekom Slovenije pred Domžalami in Olimpijo kar 13 točk prednosti.

Milaničeva četa letos še neporažena v 1. SNL

Če bi si soseda iz Ljubljanske kotline do konca sezone privoščila še nekaj spodrsljajev, Milaničeva četa pa bi še naprej zadržala status nepremagljive ekipe v spomladanskem delu (v prvenstvu je letos še brez poraza, edini poraz je doživela na prvi polfinalni pokalni tekmi z Olimpijo), bi se lahko prednost vijolic še povišala.

Če bi Maribor do konca sezone, ki jo lahko oplemeniti tudi s pokalnim naslovom, ohranil zmagoviti niz, bi bil v nevarnosti rekord 1. SNL.

Razlika 1 SNL Infografika | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Za zdaj je bila najvišja razlika, ki jo je imel slovenski prvak ob osvojitvi državnega naslova pred najbližjim zasledovalcem, okroglih 20 točk. Rekord so postavili Mariborčani, ki so bili v sezoni 2011/12 s trenerjem Darkom Milaničem tako superiorni, da so drugouvrščeni Olimpiji pobegnili kar za 20 točk. S tem so popravili prejšnji klubski rekord iz znamenite sezone 1999/2000. Takrat je Maribor pod taktirko Bojana Prašnikarja zaigral v skupinskem delu lige prvakov, nato pa z lahkoto ubranil državni naslov (+19).

Domžale največ +17, Gorica pa +13

Najmanjša razlika, ki je odločila prvaka, je bila v sezoni 2003/04. Ljubljančanom bi se skoraj posrečil veliki met, a so bili Novogoričani podjetnejši in zbrali točko več. | Foto: Vid Ponikvar Najmanjša razlika, ki je odločila prvaka, je bila v sezoni 2003/04. Ljubljančanom bi se skoraj posrečil veliki met, a so bili Novogoričani podjetnejši in zbrali točko več. Foto: Vid Ponikvar Tretje mesto na lestvici največje razlike med prvakom in podprvakom zasedajo Domžalčani. Dvakratni slovenski prvaki, obakrat jih je na slovenski prestol popeljal Slaviša Stojanović, so bili pred desetimi leti razred zase v 1. SNL. Gorico, ki na omenjeni lestvici zaseda četrto mesto, so prehiteli za 17 točk.

Vrtnice so bile premočne za vse slovenske tekmece v sezoni 2004/05, ko je obdobje uspešnega vodenja Pavla Pinnija zaznamovala tudi velikanska končna prednost pred Celjani (13 točk). To je bila sezona, po kateri se je Olimpija pod težo finančnega zloma poslovila od elite in začela novo zgodbo v drugačni bežigrajski preobleki.

Lahko Maribor letos postavi nov rekord 1. SNL in konča sezono z več kot 20 točkami prednosti?

  • Da.
    42,45 %
    104 glasov
  • Ne.
    53,06 %
    130 glasov
  • Maribor sploh ne bo prvak.
    4,49 %
    11 glasov
Oddanih 245 glasov

Zmaji, ki so se nato preselili v Stožice, so vrhunec "novega" obdobja doživeli lani, ko so osvojili naslov prvaka. Pred Mariborom, s katerim so poskrbeli za razburljiv spomladanski del, so imeli šest točk prednosti. Leto dni pozneje bo razlika med prvim in drugim najverjetneje večja. Devet krogov pred koncem imajo vijolice 13 točk prednosti.

Najlepši zadetki 27. kroga:

Ne spreglejte