Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
7. 6. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor NK Gorica NK Domžale Prva liga Telekom Slovenije liga prvakov liga prvakov Liga Europa

Torek, 7. 6. 2016, 20.00

6 let, 7 mesecev

Tekmeci slovenskih predstavnikov v Evropi

Olimpiji grozita tudi nekdanja evropska prvaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Dvajsetega junija se bodo v Nyonu zbrali predstavniki štirih slovenskih klubov, ki so si zagotovili nastop v Evropi. Prisotni bodo na žrebu uvodnih krogov kvalifikacij za ligo prvakov in ligo Europa. Slovenskega prvaka Olimpijo čaka zahtevno delo, saj ne bo nosilec.

Olimpija v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov ne bo nosilka, saj si v zadnjih petih sezonah ni priigrala pretirano visokega količnika uspešnosti. Drugače je z Mariborom, ki ima enega največjih v kvalifikacijah za ligo Europa. Vijolicam se odpira bolj preprosta pot do uresničitve cilja, skupinskega dela lige Europa.

Maribor bi bil nosilec celo v zadnjem, odločilnem četrtem krogu kvalifikacij. Za evropsko ligo se potegujeta tudi Domžale in Gorica, ki bosta za razliko od Maribora dejavna že v prvem krogu, tako da bosta evropski tekmi odigrala 30. junija in 7. julija.

Zmaje lahko ples kroglic združi s starimi znanci lige prvakov

Kako je z Ljubljančani, ki se po nekajletnem premoru vračajo v Evropo? Spadajo med nenosilce. Njihov koeficient 4,625 je manjši celo od tistega, ki ga ima prvak Walesa The New Saints, ki bo za razliko od Olimpije igral že v prvem krogu kvalifikacij. To je zgovoren podatek, saj bo v njem nastopilo šest najslabših ekip iz držav, ki se ne morejo pohvaliti z močnim prvenstvom.

Stožice bodo letos gostile tudi vsaj eno evropsko klubsko tekmo. | Foto: Stožice bodo letos gostile tudi vsaj eno evropsko klubsko tekmo.

Zmaji bi se lahko v drugem krogu kvalifikacij pomerili z zelo močnimi tekmeci, navajenimi igranja v skupinskih delih evropskih tekmovanj. Med mogočimi tekmeci sta tudi nekdanja evropska prvaka (Celtic/Ško in Crvena zvezda/Srb), pa BATE Borisov (Blr), APOEL Nikozija (Cip) in Dinamo Zagreb (Hrv), ki so v zadnjih sezonah zelo pogosto nastopali v ligi prvakov.

V skupinskem delu najelitnejšega tekmovanja so že nastopili tudi Ludogorec Razgrad (Bol), Legia Varšava (Pol), Astana (Kaz), Rosenborg (Nor) in Köbenhavn (Dan), Qarabag (Aze) in Šerif (Mol) pa sta igrala v skupinskem delu lige Europa. Poleg prvaka Walesa, ki spada med najbolj zaželene tekmece s statusom nosilca, so mogoči tekmeci Olimpije še prvak Slovaške Trenčin, Islandije FH in Gruzije Dinamo Tbilisi, ki je v bogati evropski karieri, ogromno let je spadal še pod Sovjetsko zvezo, že osvojil evropsko lovoriko. Leta 1981 je osvojil pokal pokalnih zmagovalcev. Tekmec bi bil lahko tudi večkratni zaporedni albanski prvak Skenderbeu Korce, a ga je Uefa izključila, tako da bo namesto njega albanske barve zastopal podprvak Partizani Tirana.

Olimpija se lahko torej pomeri z nekaterimi klubi, ki bi predstavljali visoko oviro. Pri dveh igrata slovenska legionarja, ki pa nista nikdar oblekla zeleno-belega dresa. To sta Petar Stojanović pri zagrebškem Dinamu in Benjamin Verbič pri Köbenhavnu. Olimpija bo tekmi drugega kroga kvalifikacij za lige prvakov odigrala 12./13. oziroma 19./20. julija. Če bi Olimpija prebrodila prvo oviro, bi si zagotovila vsaj še štiri evropske tekme.

Mariborčani proti poljskemu podprvaku, kjer blestita Slovenca?

Maribor je edini slovenski predstavnik v kvalifikacijah za ligo Europa, ki bo igral šele v drugem krogu. Do prvih nastopov ima še nekaj časa za pripravo, saj bosta tekmi 14. in 21. julija. Domžale in Gorica nimata te sreče, saj bosta zaradi nižjega količnika nastopila v prvem kvalifikacijskem krogu, v katerem bo nastopilo 96 klubov.

Slovenski pokalni zmagovalci bodo začeli evropsko pot v drugem krogu kvalifikacij za evropsko ligo. | Foto: Slovenski pokalni zmagovalci bodo začeli evropsko pot v drugem krogu kvalifikacij za evropsko ligo.

Trinajstkratni slovenski prvak Maribor, ki je v sezoni 2015/16 zaostal le za Olimpijo, ima tako visok koeficient (21.125), da bi bil na vrhu lestvice, če bi zaigral v prvem krogu. V drugem bo imel višjega le belgijski Genk (36.000). Maribor se lahko v drugem krogu pomeri še z nekaterimi klubi, ki ne bodo igrali v prvem krogu kvalifikacij. To so Iasi (Rom), Piast Gliwice (Pol) – poljski podprvak, za katerega igrata Uroš Korun in Saša Aleksander Živec, Levski Sofija (Bol), Torpedo-BelAZ Žodino (Blr), Hibernian (Ško) in Sonderjyske (Dan).   

Domžale skozi šivankino uho, težje delo za vrtnice 

Domžale (3.625) so v slovenskem prvenstvu osvojile tretje mesto, v uvodnem krogu evropskih kvalifikacij pa bodo nosilec. Na privilegirani seznam so prišle skozi šivankino uho, saj imajo 47. največji koeficient med nastopajočimi. Gorica (3.125) ima manjšega, tako da bo nenosilka.

S kom se lahko pomerita slovenska kluba? Večje skrbi tarejo vrtnice, saj se med morebitnimi tekmeci skrivajo tudi močna imena z odmevno zgodovino in sorazmerno dobro napolnjenimi denarnicami.

Domžalčani so za las ujeli skupino nosilcev, tako da bodo lahko na ples kroglic v Nyon odpotovali z zvrhano mero sproščenosti.   | Foto: Domžalčani so za las ujeli skupino nosilcev, tako da bodo lahko na ples kroglic v Nyon odpotovali z zvrhano mero sproščenosti.

Najvišje je Maccabi Tel Aviv (Izr), poleg njega pa so nosilci v prvem krogu še Midtyjlland (Dan), HJK Helsinki (Fin), Dinamo Minsk (Bkr), Omonia Nikozija (Cip), pri katerem igra dolgoletni slovenski reprezentant Andraž Kirm, Neftči Baku (Aze), AEK Larnaka (Cip), AIK Solna (Šve), Slovan Bratislava (Slk), Videoton (Mad), Aktobe (Kaz), Vojvodina (Srb), Šahtjor Soligorsk (Blr), Spartak Trnava (Slk), Brondby (Dan), IFK Goteborg (Šve), Debrecen (Mad), Hearts (Ško), Ventspils (Lat), Admira Wacker Mödling (Avt), Lokomotiva Zagreb (Hrv), KR (Isl), Dila Gori (Gru), Aberdeen (Ško), Odd (Nor), Gabala (Aze), Rabotnički Skopje (Mak), Vaduz (Lie), Kairat (Kaz), Differdange 03 (Luk), Shamrock Rovers (Irs), St. Patrick's Athletic (Irs), Zaglebie Lubin (Pol), Cracovia (Pol), Linfield (Sir), Dacia Kišinjev (Mol), Beitar Jeruzalem (Izr), Stabaek (Nor), Kukesi (Alb), Čukarički (Srb), Levadia Talin (Est), Nomme Kalju (Est), Pjunik Erevan (Arm), Zimbru Kišinjev (Mol), Breidablik (Isl), Široki Brijeg (BiH) in Beroe Stara Zagora (Bol). To so mogoči tekmeci Gorice.

Novogoričani so si mesto v Evropi zagotovili s četrtim mestom v Prvi ligi Telekom Slovenije. | Foto: Novogoričani so si mesto v Evropi zagotovili s četrtim mestom v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Domžale čaka nekoliko lažje delo. Seznam kandidatov ponuja 47 imen, med katerimi je veliko takšnih iz manjših držav, ki ponavadi v evropskih tekmovanjih kožo prodajo poceni.

Ordabasy (Kaz), Fola Esch (Luk), Cliftonville (Sir), Rudar Pljevlja (ČG), HB (Fer), Čihura Sačhere (Gru), Širak (Arm), Budućnost Podgorica (ČG), Kapaz (Aze), Birkirkara (Mal), Škendija (Mak), Vikingur Gota (Fer), Slavia Sofija (Bol), MTK Budimpešta (Mad), Hibernians (Mal), Spartak Mijava (Slk), Tirana (Alb), Suduva Marijampole (Lit), Jeunesse Esch (Luk), RoPS (Fin), Jelgava (Lat), Teuta Drač (Alb), Zaria Balti (Mol), Valur (Isl), IFK Mariehamn (Fin), Lusitanos (And), Atlantas (Lit), Samtredia (Gru), Spartaks Jürmala (Lat), Banants (Arm), NSI Runavik (Isl), Trakai (Lit), Radnik Bijeljina (ČG), Sloboda Tuzla (BiH), Glenavon (Sir), Cork City (Irs), La Fiorita (Sma), Bala Town (Wal), Sileks (Mak), UE Santa Coloma (And), Bokelj (ČG), Balzan (Mal), Infonet Talin (Est), Folgore (Sma), Europa (Gib), Llandudno (Wal) in Connah's Quay Nomads (Wal).

Dvoboji prvega kroga bodo že 30. junija in 7. julija, zato ne preseneča podatek, da so se Domžalčani in Novogoričani podvizali pri začetku priprav.

Ne spreglejte