Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
22. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Radamel Falcao Sergio Agüero Josep Guardiola Leonardo Jardim Monaco UEFA liga prvakov Manchester City

Sreda, 22. 2. 2017, 4.00

12 mesecev

Rekorden večer v ligi prvakov

Izjemen spektakel v Manchestru, ki so ga hvalili vsi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Josep Guardiola | Foto Reuters

Foto: Reuters

"V nogometu se vrti ogromno denarja, vsi smo pod velikim pritiskom, a na koncu je to le igra, v kateri morajo gledalci uživati. Danes prav gotovo so. Dali smo jim najboljše darilo, ki bi jim ga lahko," je po nori tekmi lige prvakov med Manchester Cityjem in Monacom (5:3) povedal trener Angležev Josep Guardiola.

"To je bila verjetno najboljša tekma v ligi prvakov v tej sezoni," je dejal Leonardo Jardim, trener poražencev. Ne verjetno, zagotovo je bila. Gledalci so videli osem golov, toliko jih na prvi tekmi izločilnih delov v ligi prvakov ni padlo še nikoli, največ kartonov v tej sezoni (10), mojstrovine, napake, zapravljene priložnosti in na koncu velik preobrat. Več si od nogometa na najvišji ravni ne bi mogli želeti.

Ponosen je bil tudi Leonardo Jardim. | Foto: Reuters Ponosen je bil tudi Leonardo Jardim. Foto: Reuters "Ko ekipi napadata tako, kot sta danes, je nogomet lep in atraktiven," je dejal Josep Guardiola, ki bi se v primeru poraza zagotovo znašel na udaru kritikov, tako pa je lahko nasmejan, a hkrati previden, saj ve, da se vse lahko hitro obrne v drugo smer.

"Ničesar še ni konec. V Monaco gremo zabijat nove gole. Če ne bomo zadeli, bomo izpadli," je prepričan sloviti Španec, ki torej napoveduje novo poslastico.

"Pred tekmami govorimo, da želimo od sebe dati 100 odstotkov. Danes smo jih dali 150 in več. Na igrišču se je dogajalo res veliko in zelo hitro. Rezultat se je spreminjal iz minute v minuto. Odločila je enajstmetrovka, ki smo jo zapravili, ko bi lahko vodstvo povišali na 3:1," pa je še povedal trener Monaca Jardim in tudi on napovedal boj za napredovanje, kar pomeni - novi goli in nov spektakel. "Pred nami je še 90 minut, nič ni odločeno," je dejal.

Niz Monaca končan, Manchester City ga nadaljuje

Monaco je v Manchestru izgubil prvič po 12 tekmah. Nazadnje je klonil v francoskem prvenstvu 18. decembra lani pred domačimi navijači proti Lyonu z 1:3. Od takrat je do tekme proti Cityju nanizal deset zmag in dva remija.

Manchester City zdaj ni izgubil sedem tekem zapored, v tem času je petkrat zmagal in dvakrat remiziral. Nazadnje je poraz doživel 15. januarja, ko je v Liverpoolu proti Evertonu v angleškem prvenstvu izgubil z 0:4.

Spet je dokazal, zakaj je ikona navijačev

Na igrišču sta bila glavna akterja dva. Oba sta zadela dvakrat, oba sta poskrbela za evrogol. Izkušena strelca in stara znanca evropskih nogometnih zelenic, ki, ko sta v formi, spadata med najboljše na svetu. V torek zvečer sta na štadionu Ittihad v Manchestru zagotovo bila.

Sergio Agüero, zato ker je prispeval tudi podajo in seveda tudi zato, ker je bil na zmagoviti strani, je bil zagotovo junak večera. Argentinec, ki za Manchester City zabija že šesto sezono zapored, je v njegovi majici dosegel že 156 golov.

Najboljši strelec je tudi v tej sezoni, a bi tekmo, če januarski prišlek, brazilski čudežni Gabriel Jesus, ne bi bil poškodovan, najverjetneje začel na klopi. Tako je ni in je navijačem Cityja spet poklonil vesel večer.

Sergio Agüero je drugi najboljši strelec v zgodovini Man Cityja. Do rekorda ga loči še 21 golov. | Foto: Reuters Sergio Agüero je drugi najboljši strelec v zgodovini Man Cityja. Do rekorda ga loči še 21 golov. Foto: Reuters

"Ni še konec. Dobro je, da smo zmagali za dva zadetka. Če bi samo za enega, bi bilo zelo zapleteno. Tako je malce lažje, a vseeno nas čaka peklensko delo," je povedal strelec 20 golov v tej sezoni v vseh tekmovanjih, ki ga je Guardiola po prihodu Jesusa potisnil na klop.



"Z Guardiolo se odlično razumem. Od mene zahteva, da dam vedno več, tako kot zahteva tudi od preostalih igralcev. Več, več, več. Enako zahteva od vseh. Vedno se bom boril, da bom igral. Vedno sem govoril tudi to, da bi rad ostal v klubu," je Agüero odgovoril na namigovanja o odhodu iz kluba. Ta so se na Otoku, kjer so mediji vedno na preži, seveda hitro pojavila.

Novi Thierry Henry je postal drugi najmlajši Francoz

Najstnik Kylian Mbappe, produkt nogometne šole Monaca, ki ga označujejo za novega Thierryja Henryja, najboljšega strelca v zgodovini francoske reprezentance, je v četrtem nastopu v ligi prvakov, prvem od prve minute, prvič zadel.

Z golom za vodstvo Monaca z 2:1 je postal drugi najmlajši francoski strelec v elitnem evropskem tekmovanju. Rekorder je zdajšnji napadalec madridskega Reala Karim Benzema, ki je bil leta 2005, ko je za Lyon zadel proti Rosenborgu, star 17 let in 352 dni.

Obljublja boj do zadnjega

Drugi junak, ki bi mu lahko hkrati pripeli oznako tragičnega, saj je zapravil enajstmetrovko, je Radamel Falcao.

Radamel Falcao je dosegel dva gola, zapravil enajstmetrovko in izgubil žogo, ki je botrovala zadetku. | Foto: Reuters Radamel Falcao je dosegel dva gola, zapravil enajstmetrovko in izgubil žogo, ki je botrovala zadetku. Foto: Reuters

Strelec dveh golov za Monaco, posebej lep je bil njegov drugi, ko je spet spomnil na tistega kolumbijskega golgeterja, ki je navduševal kot član madridskega Atletica in Porta, s katerima je osvajal evropske lovorike.



"Škoda, da nismo zmagali, a ničesar ni konec. Borili se bomo do zadnjega. Dobro se moramo pripraviti na povratno tekmo in priti do preobrata," pravi najboljši strelec Monaca, ki je zdaj že pri 111 golih v vseh tekmovanjih v tej sezoni. Toliko jih ni dosegel noben izmed klubov, ki nastopajo v najboljših evropskih ligah.

23 od teh jih je dosegel 31-letni kapetan, ki se je vrnil v stari formo po mizernih sezonah, ki ju je prebil v Angliji. V dveh letih je kot član Manchester Uniteda in Chelseaja zadel samo petkrat. Tokrat je Angležem dokazal, da zna še kako dobro igrati nogomet.

Zdaj pa osem dni počitka

Trener Manchester Cityja je lahko zadovoljen tudi zato, ker je naključje hotelo, da bo imela njegova ekipa zdaj do povratne tekme z Monacom, ki bo 15. marca, osem dni počitka. Ker zaradi pokalnih obveznosti Manchester Uniteda mestni derbi, ki bi moral biti na sporedu ta konec tedna, odpade, bo City naslednjo tekmo tako odigral šele 1. marca.

Ne spreglejte