Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
12. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Gabriel Jesus Josep Guardiola Manchester City

Četrtek, 12. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Gabriel Jesus

Jesus, ki bo reševal najboljšega trenerja na svetu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Gabriel Jesus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španec Josep Guardiola, nedvomno eden izmed najboljših nogometnih trenerjev zadnjega obdobja, svoje zgodbe na klopi Manchester Cityja ni začel najbolje. Bo za boljše rezultate poskrbel Gabriel Jesus, ki je k bogatim Angležem za 32 milijonov evrov prestopil v začetku letošnjega leta? Kdo je brazilski najstnik, ki ga nekateri označujejo za največjega upa svetovnega nogometa?

Ko je Josep Guardiola z Barcelono leta 2009 osvojil zgodovinskih in neponovljivih šest lovorik (bil je evropski, španski državni, pokalni in superpokalni prvak, osvojil je tudi klubsko svetovno prvenstvo in zmagal v evropskem superpokalu), je imel Gabriel Jesus 12 let.

Igral je nogomet na ulicah Sao Paula, živel v faveli in upal, da bo mami samohranilki – njegov oče je umrl, ko je bil še dojenček – in trem bratom omogočil boljše življenje. Danes, sedem let pozneje, prihaja v Anglijo kot eden izmed največjih, če ne celo največji up svetovnega nogometa.

Kot 19-letnik, za katerega je Manchester City odštel pravcato bogastvo. Kot nogometaš, ki bo Guardioli, ki je vmes lovorike v Nemčiji osvajal z Bayernom Münchnom, pomagal City, ta je trenutno šele na četrtem mestu v angleškem prvenstvu, spraviti na pravo pot.

Kdo so najdražji najstniki na svetu

Anthony Martial je najdražji najstnik. | Foto: Reuters Anthony Martial je najdražji najstnik. Foto: Reuters Čeprav je Manchester City zanj odštel kar 32 milijonov evrov, Jesus še zdaleč ni najdražji najstnik v zgodovini nogometa. Njegov prestop je med najstniki šele na šestem mestu.

Najdražji je Francoz Anthony Martial. Manchester United je predlani za takrat 19-letnega napadalca Monacu odštel kar 50 milijonov evrov.

Še leto pred tem je isti klub poskrbel tudi za danes drugi najdražji prestop najstnika. Za angleškega branilca Luka Shawa, ki je imel takrat vsega 18 let, je Southamptonu plačal 37,5 milijona evrov.

Manchester United je izpeljal tudi tretji najdražji prestop najstnika. Leta 2004 je Evertonu za takrat 18-letnega napadalca Wayna Rooneyja, ki je medtem postal najboljši strelec v zgodovini kluba, odštel 37 milijonov evrov.

Na četrtem mestu je argentinski napadalec Javier Saviola, ki je leta 2001 iz River Plateja v Barcelono prestopil za 35,9 milijona evrov. Star je bil 19 let.

Svež je prestop 19-letnega Portugalca Renata Sanchesa iz Benfice v Bayern München. Nemci so lani poleti zanj odšteli 35 milijonov evrov.

Sanjsko leto in pol

Jesus je v zadnjih 18 mesecih neverjetno hitro dobil vlogo enega najbolj vročih mladih nogometašev na svetu. Julija 2013 je po obdobju igranja za nekatere amaterske ekipe v Braziliji podpisal prvo pogodbo s Palmeirasom.

V zadnjem letu in pol je prehodil pot od anonimneža do velikega nogometnega zvezdnika. | Foto: Reuters V zadnjem letu in pol je prehodil pot od anonimneža do velikega nogometnega zvezdnika. Foto: Reuters V sijajnem prvem letu, v katerem je za mlajše selekcije tega kluba iz Sao Paula zabil 54 golov na 48 tekmah, je hitro opozoril nase.

V letu 2014 je bil prvič priključen članski ekipi Palmeirasa, a priložnosti za igro ni dobil. Klub se je boril za obstanek, zato so v klubu stavili na izkušnje. Navijači niso bili zadovoljni. Šli so celo tako daleč, da so poskrbeli za peticijo, v kateri so zbirali podpise, da bi Jesus zaigral. Zgodilo se je leta 2015.

Palmeirasu je prinesel prvi naslov po 22 letih

Takole se je veselil naslova s Palmeirasom. | Foto: Reuters Takole se je veselil naslova s Palmeirasom. Foto: Reuters Marca tistega leta je, malo pred 18. rojstnim dnem, prvič zaigral za člane Palmeirasa. Julija je dosegel prvi gol. Do konca sezone se je na 20 prvenstvenih tekmah med strelce vpisal še trikrat in bil izbran za najboljšega novinca sezone. S soigralci je osvojil tudi pokal.

Lani je poskrbel za velik preskok in napredoval veliko hitreje, kot je marsikdo pričakoval. Palmeiras je po dolgih 22 letih čakanja osvojil naslov brazilskega prvaka.

Jesus, čeprav še najstnik, je zabil 12 prvenstvenih golov in bil izbran za najboljšega posameznika sezone. Gole je zabijal tudi v pokalu libertadores, južnoameriški različici lige prvakov, ki jo poznamo v Evropi.


Dele Alli: zgodba o zapuščenem fantu, ki je prilezel na vrh


Odločil je klic Josepa Guardiole

Vmes je obljubil zvestobo Manchester Cityju. Ta si je njegov podpis, za katerega je odštel 32 milijonov evrov, zagotovil že avgusta lani.

Za Jesusa so se potegovali skorajda vsi najbogatejši evropski klubi, odkrito so se z njim spogledovali pri Barceloni, Real Madridu, Bayern Münchnu in tudi PSG, a odločil se je za prihod v Manchester.

Kaj zmore Gabriel Jesus?

"Ni bila lahka odločitev, a odločil je telefonski klic Guardiole, ki mi je odkrito povedal, da si me želi," je nekaj tednov po podpisu pogodbe v intervjuju razkril mladi as, ki se je medtem ekspresno uveljavil tudi v reprezentanci.

Kdaj bo dočakal evropski debi?

Čeprav je Jesus že nekaj časa v Angliji in trenira z Manchester Cityjem, Guardiola še ne ve, ali bo lahko nanj računal na naslednji tekmi, v nedeljo ga čaka gostovanje v Liverpoolu pri Evertonu.

19-letni napadalec namreč še ni dobil delovnega dovoljenja, a ga do konca tedna morda bo. Če bo do petka uredil dokumentacijo, bo lahko igral, v nasprotnem primeru bo moral na debi v evropskem nogometu počakati še nekaj časa.

Z Brazilijo je osvojil edini manjkajoči naslov

Braziliji je najprej pomagal izpolniti dolgo pričakovane sanje. Na olimpijskih igrah pred domačimi navijači je z Brazilijo osvojil prvo zlato olimpijsko nogometno medaljo. Na igrah je blestel. Na šestih tekmah, na vseh je bil v prvi postavi, je dosegel tri gole.

Z Neymarjem sta lani poleti proslavljala prvi olimpijski naslov Brazilije. | Foto: Reuters Z Neymarjem sta lani poleti proslavljala prvi olimpijski naslov Brazilije. Foto: Reuters

Neverjetno dober začetek v dresu članske reprezentance

V pravi, A-selekciji, je bil sijajen jeseni. V reprezentanco ga je vabil že prejšnji selektor Carlos Dunga, ki ga je želel popeljati na lanski južnoameriški pokal, a v ZDA ni mogel odpotovati zaradi težav s pridobitvijo vize.

Ko je po novem polomu Brazilcev na velikem tekmovanju selektor postal Tite, je Jesusa takoj porinil v ogenj. In zadel v polno. Septembra lani je na tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Ekvadorju debitiral z nastopom v prvi postavi. Pri zmagi s 3:0 je sodeloval pri vseh treh golih. Dva je dosegel sam, za enega je podal.

Tetovaža, ki zaznamuje njegovo življenje

Jesus na roki nosi tetovažo fanta, ki stoji pred favelo z žogo v roki in upa na boljšo prihodnost, ki jo utegne dočakati v prihodnosti s pomočjo nogometa. Novopečeni nogometaš Manchester Cityja jo zagotovo je. Zanimivo, podobno tetovažo ima tudi njegov reprezentančni soigralec in prvi zvezdnik brazilskega nogometa Neymar.

Po tem je zaigral še na preostalih petih kvalifikacijskih tekmah v lanskem letu. Na vseh je bil v prvi postavi, Brazilci so na vseh zmagali in skočili na prvo mesto kvalifikacijske lestvice. Jesus je na šestih tekmah dosegel pet golov in prispeval štiri podaje.

Danes z enim največjih zvezdnikov svetovnega nogometa, asom Barcelone Neymarjem, igra v napadu Brazilije. Pred dvema letoma, ko je ta nastopala na svetovnem prvenstvu pred domačimi navijači, je risal grafite v znak podpore svojim brazilskim junakom.

Za Brazilijo je na šestih tekmah zabil kar pet golov in prispeval štiri podaje. | Foto: Reuters Za Brazilijo je na šestih tekmah zabil kar pet golov in prispeval štiri podaje. Foto: Reuters Pred njim je velik izziv, a se ga ne boji

"Moje življenje je bilo vedno polno izzivov. Tudi tega se ne bojim," je sporočil pred prihodom v Anglijo, kjer bo moral dokazati, da je res tako dober, kot pravijo.

Dvomljivcev ne manjka. Pravijo, da je presuh in se v trdi angleški ligi ne bo znašel. V njegovo korist ne govori niti dejstvo, da se je Manchester Cityju priključil sredi sezone.

Kot tudi ne dejstvo, da ga čaka huda konkurenca v boju za mesto v moštvu. Tam, kjer lahko igra tudi sam, je v Manchestru kopica zvezdnikov. Sergio Agüero, Raheem Sterling, David Silva, Kevin de Bruyne, Kelechi Iheanacho, Nolito, Leroy Sane in še kdo so zvezdniki, ki so ga pričakali v garderobi, v kateri ima glavno besedo Guardiola.

Je to naslednji velikan brazilskega nogometa? | Foto: Reuters Je to naslednji velikan brazilskega nogometa? Foto: Reuters

Je on naslednji?

"Verjamem, da bom igral na levem krilu, tam se, čeprav sem v zadnjem času igral v napadu, tudi najbolje počutim. Toda naj bo nekaj jasno. Igral bom tam, kjer bo želel trener. Potrudil se bom, da bom pomagal ekipi. Ko stopam na igrišče, ne razmišljam o tem, ali bom dal gol, ampak samo o tem, kako bi lahko pomagal moštvu," je povedal.

Glede na izkušnje iz preteklosti je mislil resno. Vsi, ki ga spremljajo, pravijo, da je prijazen, deloven fant, ki se trudi za soigralce in ekipo.

"Kljub vsemu, kar se mi je zgodilo v zadnjem času, ostajam trdno na realnih tleh. Če bi bilo drugače, bi mi mama, ki je moja največja opora v življenju, navila ušesa. Brez skrbi, v Anglijo sem se prišel učit in napredovat," je sramežljivo dejal fant, ki naj bi bil naslednja velika stvar brazilskega nogometa.

Pele, Ronaldo, Romario, Ronaldinho, Zico včeraj, Neymar danes, Gabriel Jesus jutri?


Iz rubrike nogomet na Siol.net:

Ne spreglejte